Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.09.2017)
 
СТОЛИЧНА ОБЩИНА УЛЕСНЯВА ПОДАВАНЕТО НА ДОКУМЕНТИ ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ ЗА ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИ 
Отпада изискването за предоставяне на някои документи на хартиен носител, нужни за кандидатстване в Програмата на Столична община за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от ин витро процедури с донорски яйцеклетки, информира Zdrave.net.
Занапред няма да се налага кандидатите да предоставят на хартиен носител удостоверение за регистрация по постоянен и настоящ адрес, справка за здравноосигурителните права, както и справка за липса на задължения към държавата. От началото на програмата през юли 2016 г. до 1 август 2017 г. са разгледани документите на 54 двойки. Едва 19 двойки са одобрени при първоначалното разглеждане на документите им.
 
Д-Р МАРИЕТА РАЙКОВА ПОЕМА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Център "Фонд за лечение на деца", на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от здравния министър външни експерти към ЦФЛД. Това са мотивите, заради които директорът на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева е освободена от длъжността със заповед на министъра на здравеопазването Николай Петров, става ясно от съобщение на пресцентъра на МЗ. В него се посочва, че сигнал е изпратен и до прокуратурата. 
Председателят на пациентски организации "Заедно с теб" и член на Обществения съвет към фонда Пенка Георгиева коментира пред журналисти, че д-р Троева е работила много добре, била е справедлива към децата и е въвела добри правила. Пред БНТ д-р Троева обяви, че ще търси правата си в съда.
Министър Петров е назначил нов директор на Фонда - д-р Мариета Райкова, която е била зам.-директор и директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", оглавявала е и РЗОК - София град.