Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.09.2017)
 
ОТПАДАТ ЗАДЪРЖИТЕЛНИТЕ ЕЖЕГОДНИ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ ЗА УЧИТЕЛИ
Министерство на здравеопазването е предприело изменение на Наредба № 4 от 24.10.2016 г. за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците, съобщиха от пресцентъра на МЗ. От там уточняват, че действията са предприети, тъй като посочените в Наредбата заболявания са тежки и периодът за развиване на част от тях е различен, а обвързването му с фиксирани срокове не е целесъобразно.
МЗ предлага да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи. Отпада и срокът, в който да се провеждат прегледите, а именно до 30 септември. В проекта се предвижда работодателят да има самостоятелност относно необходимостта от извършване на медицински преглед при промяна на различни обстоятелства.
Предложена е и промяна на наименованието на Наредбата, което да стане: "Наредба № 4 за определяне заболяванията и отклоненията, при които не може да се заема длъжността на педагогически специалист."
Проектът на Наредбата е изпратен за спешно съгласуване в МОН с оглед на необходимостта от бързо публикуване за обществено обсъждане.
 
НАМАЛИХА ДИРЕКТОРСКИТЕ БОРДОВЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ
Бордовете на всички болници с държавно участие вече са в състав от трима, а не пет души. Това стана ясно от интервю на заместник-здравния министър д-р Мирослав Ненков пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
От здравния портал припомнят, че Университетските болници "Пирогов" и "Александровска" са сред първите лечебни заведения, където съставът на директорските бордове бе намален след встъпването в длъжност на министър Николай Петров.
 
ОБУЧАВАТ БЪЛГАРСКИ ПСИХИАТРИ И ПСИХОЛОЗИ КАК ДА ПРЕДВИЖДАТ РИСКА ЗА САМОУБИЙСТВО
За първи път български специалисти ще бъдат обучени да работят с теста EDOR (Electro Dermal Orienting Reactivity) при възрастни пациенти с депресия, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
Методът EDOR е сред най-новите в света методи за превенция на самоубийствата. С помощта на специален апарат специалистите могат да измерят реалното ниво на риска за самоубийство. По време на 15-минутния тест се проверяват физиологичните реакции, възникващи вследствие на звукови сигнали с определена сила, честота и продължителност, които пациентът чува в слушалките. Така апаратът отчита електродермалната ориентировъчна реактивност на пациента.
Според проучванията се оформят четири основни групи: хипореактивни, гранично хипореактивни, реактивни и хеперреактивни пациенти. Доказано е, че съществува силна връзка между наличието на електродермална хипореактивност и вероятността от самоубийство. Получените от теста данни се изпращат по интернет за експертни анализи, а след няколко минути извършващият текста получава доклад.
Методът е разработен от научен екип под ръководството на италианския професор Марко Саркапоне, който повече от 30 г. работи в областта на превенцията на самоубийствата.
15 български психиатри, психолози и специализанти по психиатрия ще бъдат обучени да работят с EDOR в края на октомври т.г. Очаква се у нас да бъдат предоставени няколко апарата за извършване на тези тестове като през първите 2 г. изследването ще бъде безплатно.
 
ИНИЦИАТИВА НАСТОЯВА ДДС ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА ДА СТАНЕ 9%
Темата за въвеждане на по-ниско ДДС за лекарствата отново излезе на дневен ред. Този път идеята е на Инициатива "Да спрем машината на неравенството", която организира национална подписка с искане за определяне на справедливи данъци, информира Zdrave.net. Искането се подкрепя от икономисти, КТ "Подкрепа", политически формации, неправителствени организации и други.
Според участниците в инициативата, които обявиха възгледите си на пресконференция, е нужно да се въведе редуцирана ставка на ДДС от 9% за стоки и услуги като вода, отопление, основни медикаменти, основни храни, книги и учебници и други. Те бяха категорични, че данъчната система в България не е от европейски тип и се аргументираха с факта, че през 2015 г. над 50% от данъчните приходи в България са от данъци върху продукти, докато тяхното средно ниво за ЕС е 28%.