Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
 
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.09.2017)
 
218 ДУШИ У НАС СЕ РАЗБОЛЯХА ОТ СИФИЛИС ПРЕЗ ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ НА 2017г.
Потвърдените случаи на сифилис в България за периода 1 януари - 31 юли 2017 г. са общо 218. Това става ясно от отговора на здравния министър проф. Николай Петров на депутатско питане в парламента, информира Zdrave.net.
Градовете с случаи за първото полугодие са София - 55, Варна - 23, Пловдив - 22 и Сливен - 18. Най-много са регистрираните случаи на заболяването във възрастовата група между 30 и 39 години - 62.  Децата на възраст до 4 години, при които е открито заболяването до края на юли 2017 г., са 12.
От предоставената статистика, която е базирана на данни от Националния център по обществено здраве и анализи, прави впечатление, че броят на лицата със сифилис на възраст 15-29 години за полугодието е двойно по-голям в сравнение с периода юни-декември 2016 г. и е съответно 28 на фона на 14.
В отговора си здравният министър отбелязва, че сифилисът е заболяване, което подлежи на задължително съобщаване и отчет, но диспансеризацията на пациентите е доброволна и се осъществява със съгласието на болния, освен в случаите, които тя е част от постановено от съда задължително лечение по Закона за здравето или НПК.
 
ОКРЪЖНИТЕ  ПРОКУРАТУРИ НА ВАРНА И ШУМЕН С БЪРЗИ ПРОИЗВОДСТВА В СЛУЧАИ НА АГРЕСИЯ СРЕЩУ МЕДИЦИ
Варненската окръжна прокуратура създава организация за незабавна реакция при агресия срещу медици по време на изпълнение на службата и функциите им, информира Zdrave.net. След получаването на сигнали за престъпления от общ характер срещу медицински специалисти, ще бъдат образувани бързи и незабавни производства.
От МВР са задължени да осигурят разследващи, оперативни работници и експерти за срочното и качествено приключване на започнатите дела срещу извършителите на престъпления срещу лекари и медицински сестри.
Новата организация за незабавна реакция при такива деяния засяга и трите районни прокуратури на територията на съдебния окръг на Окръжната прокуратура във Варна - в Девня, Варна и Провадия. За всеки случай на насилие над лекар и медицински специалист дежурните прокурори в районните прокуратури са задължени да уведомяват окръжния прокурор.
Окръжната прокуратура в Шумен също определи координатор на незабавните действия при престъпления срещу медици заедно с трите районни прокуратури в съдебния окръг - в Нови пазар, Шумен и Велики Преслав. За координатор на незабавните действия при престъпления от общ характер срещу медици е определен заместник-окръжен прокурор от Окръжната прокуратура в Шумен.
 
УМБАЛ "ПЛОВДИВ" ПОДКРЕПИ АПЕЛА НА УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ" ДА СЕ СПРЕ НАСИЛИЕТО НАД МЕДИЦИ
Ръководството и работещите в УМБАЛ "Пловдив" подкрепиха протестната нота на колегите си от УМБАЛ "Св. Георги" срещу ескалиращото насилие над медици, съобщи БНР. В специална позиция до медиите, подписана от директора д-р Иво Мильотев, те осъждат проявите на агресия срещу хора, посветили живота си на помощ на болни и страдащи и които заради това непрекъснато се лишават от време за себе си, за семействата си и за своите деца.
"За жалост в последно време насилието се превърна в ежедневие за нашата професия. Почти няма ден, в който колега да не е бил жертва на брутално отношение от страна на пациенти или техни близки. Въпреки обидите и агресията, ние продължаваме да спасяваме човешки животи, изпълнявайки Хипократовата клетва", пишат медиците.
"Ясно е, че след всеки грозен акт още и още млади лекари напускат страната ни. Водещата причина не е финансова, а липсата на отношение и уважение към труда им. Време е обществото да е ангажирано в борбата срещу агресията и насилието над представителите на най-хуманната професия, която във всички страни на ЕС се ползва с необходимото уважение и респект. Нека не допускаме повече чувството за безнаказаност на насилниците да взема връх в нашия живот", призовават медиците от УМБАЛ "Пловдив".
 
НЗОК ОТЧЕТЕ ПО-ДОБЪР ДОСТЪП НА ПАЦИЕНТИТЕ ДО БОЛНИЧНА ПОМОЩ
Налице е по-добър достъп на пациентите до болнична помощ в цялата страна - това се посочва в доклада към годишния отчет за дейността на НЗОК за 2016 г., приет днес от парламента с гласовете на 88 народни представители. "Против" бяха 58 , а "въздържал се" 8,  информира Zdrave.net.
В доклада се отбелязва, че през 2016 г. с НЗОК са сключили договор 365 лечебни заведения. От тях 311 са лечебни заведения за болнична медицинска помощ, 42 - за специализирана извънболнична медицинска помощ и 12 диализни центъра.
За периода 2014-2016 г. броят на лечебните заведения, изпълнители на болнична помощ, е нараснал с 62.
В доклада се посочва още, че през миналата година  НЗОК е сключила 13 434 договора за извънболнична и дентална помощ. Осигуреността с общопрактикуващи лекари средно за страната е един лекар на 1649 здравноосигурени лица, спрямо 1655 през 2015. Запазва се тенденцията за неравномерно осигуряване със специалисти на територията на страната.
 
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев:
БЕЗ ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИЯ ТРУД НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ КАЧЕСТВОТО НА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ
Болничната помощ  продължава да е недофинансирана. Това заяви по БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, информира Zdrave.net. Все пак той допълни, че към момента не очаква да се стигне до затваряне на болници заради финансови проблеми, но отбеляза, че подобен риск е съществувал в периода май-юни. В тази връзка д-р Грозев припомни, че от юни средномесечното финансиране на болниците е в размер на 141,2 млн. лева на фона на 137,5 млн., колкото беше то по-рано. "Аз не казвам, че това е достатъчно, защото ще трябва да се направят анализи", отбеляза той, като допълни, че от БЛС са изпратили запитване до всички болнични асоциации. Целта е да се провери заплащането спрямо извършената дейност и дали има разминаване.
Според д-р Грозев определянето на качество в сектора е невъзможно без остойностяване на медицинския труд. В тази връзка той посочи, че на среща със здравния министър проф. Николай Петров е взето решение за сформиране на междуведомствена работна група по въпроса за остойностяването в сектора и посочи, че резултати се очакват в средата или края на октомври. Д-р Грозев припомни и изработената от БЛС методика за остойностяване на медицинския труд.
Д-р Грозев припомни, че в предложението на БЛС за бюджета на НЗОК за 2018 г. са заложени 116 млн. лв. повече за болнична помощ, 23 млн. лв. повече в  ПИМП и 32 млн. лв. повече в СИМП.
 
УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ" ОРГАНИЗИРА СКРИНИНГ НА РИСКА ОТ ТУБЕРКУЛОЗА
Седмица на отворените врати" за скрининг на риска от туберкулоза организира от 11 до 15 септември Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги", съобщи Zdrave.net.
По време на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, а на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания.
Скринингът в лечебното заведение е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Целта е да се повиши информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги.
Кампаниите се провеждат четири пъти в годината. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза - тя преминава безсимптомно при инфектираните лица.
 
До 2020 г.:
СЗО ЩЕ НАПРАВИ УСИЛИЯ ДА НАМАЛИ БРОЯ НА САМОУБИЙСТВАТА С 10%
Световната здравна организация си е поставила амбициозната задача  до 2020 г. броят на хората, които сами избират смъртта, да се намали с поне 10 на сто, информира Clinica.bg. Според статистиката на СЗО всяка година 800 000 души сами отнемат живота си. По-тревожното е, че немалка част от тях са деца. Самоубийството е втората причина за смъртност сред тийнейджърките между 15 и 19 години, както и при младите момичета и момчета от 15 и 29 години,
За жалост, само преди дни в "черната статистика" за 2017 г. влезе и 11-годишният Венислав от Стрелча. Момчето се самоуби с ловната пушка на баща си, оставяйки две прощални видеа до своето семейството в мобилния си телефон.
Освен депресивните състояния и битката със зависимости, сред основите причини млади и стари да посягат на живота си са финансовите проблеми, раздялата с любим човек, стресът и болестите.
Най-сериозният рисков фактор за самоубийство се оказва предшестващ опит да отнемеш живота си, сочи статистиката на СЗО. Статистика на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) сочи, че годишно у нас близо 3 000 души посягат на живота си. Конкретните числа сочат, че през 2015 г. на живота си у нас са посегнали 39 на 100 000, като смъртността е 9 на 100 000 . По-често към крайната мярка прибягват дамите, но при силния пол успешните опити са далеч повече. Съотношението на жени към мъже самоубийци у нас е 1 към 3, показват данните на НЦОЗА.
 
ЕМА ПУСНА АНКЕТА ЗА СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ОТ МЕДИКАМЕНТИ
Анкета за страничните ефекти от медикаментите пусна Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на сайта си. Допитването е както за лекари, така и за пациенти. Онлайн въпросникът е достъпен на всички официални езици на Европейския съюз - включително и на български, информира Clinica.bg.
ЕМА ще събира мненията на сайта си до 9 октомври 2017 г. Целта на агенцията е да се направи анализ доколко лекари и пациенти са наясно с правилата за докладване на страничните ефекти от медикаментите. Както и склонни ли са да сигнализират за нежелани реакции и в кои случаи. Попълването на анкетата отнема от 5 до 10 минути и е напълно анонимно.
Специален фокус във въпросника има върху лекарствата, които подлежат на т.нар. допълнително наблюдение. Те се разпознават от черния триъгълник на листовката и контролните органи ги следят особено изкъсо, за да са сигурни, че рисковете, които крият, не са по-големи от ползите за пациентите.
Резултатите от анкетата ще бъдат анализирани от експертите в ЕМА и Европейската комисия. Заключенията ще бъдат изнесени в доклад през 2018 г., уточняват от лекарствената агенция.