Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.09.2017)
 
МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СИГНАЛИЗИРА ГДБОП И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА ФАЛШИВИ САЙТОВЕ НА ВЕДОМСТВОТО
Само в последните две седмици Министерство на здравеопазването два пъти изпрати сигнали до директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" Главен комисар Ивайло Спиридонов и до комисар Явор Колев, началник на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП. Причината е фалшифициране на електронната страница на министерството и спекулации с интервюта на министър Николай Петров с цел продажба на стоки. Сигнал е подаден и до Главния прокурор на Р България, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на здравното министерство.
"Имаме уверението на компетентните институции, че своевременно са предприети всички законови действия за идентифициране на източниците и подвеждането им под отговорност", посочват от там.
МЗ призовава гражданите да бъдат особено бдителни към интернет страници - "двойници" на официалния сайт на институцията.
 
МИНИСТЪР НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ИЗНЕСЕ В ПАРЛАМЕНТА АКТУАЛНИ ДАННИ ЗА СИСТЕМАТА НА СПЕШНАТА ПОМОЩ У НАС
Здравният министър проф. Николай Петров отговори от парламентарната трибуна на въпроси, свързани с изпълнението на проектите в Спешната помощ, както и с цялостната стратегия за развитието на сектора. Фокусът на разискванията бяха двата основни проекта, касаещи Спешната помощ: проектът за модернизация на системата и за обучението на спешните медици "ПУЛСС" 2, които според опозицията са пред провал поради системни грешки, информира Zdrave.net.
Министър Петров изтъкна, че в системата на спешната помощ работят общо 7113 души. От тях лекарите са 1551, а медицинските сестри и медицинските фелдшери -  2605. Близо 50% от спешните медици са на възраст между 35 и 55 години, докато при медицинските сестри този процент е 65,5. От данните на здравния министър се изясни, че броят на медиците със специалност спешна медицина у нас е едва 60.
Броят на повикванията през последните години бележи лек спад, отчете още проф. Петров и уточни - през 2014 г. те са били 759 000, докато през 2016 г. - 752 000.
Здравният министър предостави данни и за един от наболелите проблеми в системата, свързан с автопарка на спешната помощ. От него стана ясно, че през 2007 г. са закупени 157 линейки, през 2008 - 108, през 2009 - 162, докато през 2014 и 2015 г. по думите му има рязък спад и новите коли са по 56 годишно. Всичко това според министър Петров говори за нуждата от промяна в системата по отношение на базата, оборудването, организацията и квалификацията на кадрите в нея.
От изказването на министъра стана ясно, че по проекта за модернизация на спешната помощ, който е на стойност 163,5 млн. лв., документацията на  200 обекта е готова. Има проблеми с осем обекта, като те са свързани главно с прехвърлянето на собствеността. Здравният министър обясни, че част от забавянето по проекта се дължи на завишените изисквания, заложени в стандарта за Спешна помощ, който беше спрян от ВАС. Подаването на цялостното проектно предложение трябва да се състои най-късно до до 15 декември 2017 г.
Що се касае до проекта за квалификация на спешните медици "ПУЛСС" 2 на стойност 7 млн. лева, стана ясно, че сградата на центъра за обучение ще се помещава в Националния център по опазване на общественото здраве и анализи. Конкурсът за избор на директор изтича на 4 септември т. г. , обясни проф. Петров. Предстои анализ на нуждата от квалификация на кадрите, както в Центровете за спешна медицинска помощ, така и спешните отделения, се разбра още от отчета му. Срокът за изпълнение на проекта за обучение на спешните медици е 31 декември 2019 г.
 
НАД 6000 МЕДИЦИ СА УЧАСТВАЛИ В МИСИИ ЗАД ГРАНИЦА
На 1 септември 2017 г. България отбелязва Празника на военномедицинската служба. За над 120 години повече от 6000 български медици са участвали в десетки мисии в различни горещи точки на света. За рисковете на професията военен лекар и опита, който дават мисиите зад граница разказва в интервю за Zdrave.net военнияj хирург от ВМА д-р Георги Попиванов, който е един от лекарите със завиден стаж на "бойното" поле на медицината в операции извън страната. Д-р Попиванов е участвал в мисии в Афганистан и Украйна.
Той припомня, че първата мисия на Военна болница е през 1903 г. в Руско-японската война и оттогава до момента лечебното заведение е участвало в редица мисии по света. Участието на ВМА в Афганистан е 12-годишен реален боен опит, който е уникален, изтъква специалистът. Този опит е анализиран и е послужил за създаването на първия в България учебник по военна медицина, посветен на травма-хирургията, допълва той.
 
АРЕСТУВАХА ДИРЕКТОРА НА РУМЪНСКАТА НЗОК
Директорът на Националната здравноосигурителна каса на Румъния Мариан Бурча е арестуван, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на Nineoclock.ro. Бурча е един от разследваните във връзка с изплащане на фиктивни медицински услуги и създаване на фалшиви досиета на пациенти.
Освен Бурча са арестувани още трима души, а Националната дирекция за борба с корупцията е извършила над 50 обиска, сред които на румънската НЗОК и на Букурещката районна каса.
Според източници от съдебната власт част от средствата, изплащани от НЗОК, са отпускани чрез фалшифициране на стотици медицински досиета. Парите са отпускани за фиктивни медицински услуги на фалшиви пациенти. Това било възможно да се извърши единствено от ръководителите на здравноосигурителната система. Пациенти, които са се нуждаели реално от помощ, са били пренебрегвани за сметка на фалшивите.За да се прикрият следите, ръководителите на Касата фалшифицирали и болничните отчети, обявявайки заявените услуги като извършени.
Арестуваните служителите са обвинени още във вземане и даване на подкуп, търговия с влияние, съставяне на организирана престъпна група, измама и злоупотреба със служебно положение. Разследваният период е от януари 2016 до август 2017 г.