Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.08.2017)
 
16 МЛН. ЛВ. СТРУВАТ НА ДЪРЖАВАТА НЕСПЕШНИТЕ СИГНАЛИ КЪМ БЪРЗА ПОМОЩ
Само за период от две дежурства ЦСМП - София приема средно близо 300 повиквания, от които 220 не са спешни. По данни на Центъра, едно напразно отиване на линейка на адрес струва 250 лв., или за само за две дежурства - около 57 000 лв. От началото на годината досега тази сметка възлиза на близо 16 млн. лв., информира Zdrave.net.
Законът предвижда санкции от 300 до 2000 лв. за подалите фалшив сигнал или такъв, който не е спешен. Не е известно обаче да е санкциониран пациент, потърсил Спешна помощ с оплакване, не отговарящо на критериите за спешно състояние.
По света санкциите за фалшив сигнал могат да достигнат до 10 000 долара, като в някои държави въпросът е решен просто - ако екипът на място установи, че пациентът не е спешен, той следва да заплати разхода по пристигането на линейката.
"За 25 години отношението на гражданите към Спешна помощ не се е променило", коментира пред bTV председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, като сподели, че преди толкова време тя самата е започнала работа тъкмо в Спешната помощ.
"Никой не се съобразява с това, че викайки лекарите за нещо незначително, може да застраши друг живот, защото броят на екипите е ограничен", коментира тя. "Смятам, че в стандарта за спешна помощ, който в момента се обсъжда в МЗ, трябва да се засегне и тази тема, за да може наистина критериите за санкциониране да не водят до отказ от медицинска помощ и до рискове от пациента, а да водят точно до обратното - до съобразяване с това кое състояние наистина изисква спешно повикване", изтъкна д-р Дариткова.
 
От Министерство на здравеопазването:
ИМАМЕ ШАНС ЗА ЕМА
"Със зъби и нокти ще се борим за кандидатурата ни за ЕМА". В това бе категоричен зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков на пресконференция за представяне на кандидатурата на България за седалище на Европейската агенция по лекарствата. Участие в нея взе и заместник-здравният министър, отговарящ за лекарствена политика Лидия Нейчева, информира Zdrave.net.
Д-р Ненков определи ЕМА като стратегическа структура, която разрешава и наблюдава лекарствения пазар на територията на Европейския съюз и посочи, че в нея работят 800 души, които биха дошли заедно със семействата си в България, в случай че страната ни бъде избрана за новото седалище на агенцията. Той беше категоричен, че не приема твърденията,че страната ни няма шанс да приюти агенцията.
Като част от подготовката за кандидатстването ни е подготвен клип, представящ страната ни, сайт, както и брошури, с които да презентираме България пред служителите на ЕМА. България ще разчита и на подкрепа по дипломатически път.
До 30.09.2017 г. Европейската комисия ще прегледа всички кандидатури и ще се произнесе дали отделните страни отговарят на условията. През октомври т. г. посланиците на допуснатите държави  ще мотивират в Брюксел в рамките на три минути кандидатурата на страната си, а самото решение къде да бъде новият "дом" на ЕМА ще стане ясно през ноември. То ще бъде на базата на гласуване от отделните държави. Трябва да се получи подкрепа от поне 14 държави-членки.
 
ЛОВЕШКАТА БОЛНИЦА ЗАТВАРЯ ТРИ ОТДЕЛЕНИЯ
Кардиологичното отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч преустановява дейност поради липса на специалисти. Това съобщи прокуристът на лечебното заведение д-р Георги Васев, информира Zdrave.net.
Причината за затварянето е, че единственият кардиолог - д-р Камелия Косева, напуска. Тя ще работи само на граждански договор, за да могат да се изпълняват хирургичните пътеки в останалите отделения.
С преустановена дейност остават и отделенията по съдова хирургия и урология, също заради липса на лекари. Опасност има и за АГ и неонатологично отделения, тъй като те генерират най-големи минуси за болницата. Засега обаче ще продължат да работят. "Идеята е да се стимулира, не да се реже", заяви прокуристът.
По думите му най-големият проблем на болницата е човешкият ресурс. Заради неизплатени заплати голяма част от персонала на държавната болница напуска и отива в частната. Д-р Васев заяви, че от юни не са изплащани заплати, тъй като Надзорният съвет на НЗОК е намалил лимита на болницата с около 250 хиляди лева на месец, а сметките на лечебното заведение отново са запорирани.
 
МБАЛ-ПАЗАРДЖИК ВЕЧЕ Е ДОНОРСКА БАЗА
МБАЛ-Пазарджик вече е донорска база и ще може да поддържа жизнените функции на потенциален донор на органи с мозъчна смърт. Новината бе съобщена пред медиите от началника на отделението по анестезиология и интензивно лечение д-р Димитър Иванов, цитиран от Marica.bg.
Одобрението за МБАЛ-Пазарджик да е донорски център идва по-малко от три месеца, след като ръководството на лечебното заведение подаде документи да бъде вписано в публичния регистър на Националната система за трансплантации. Още тогава от болницата увериха, че разполагат с необходимите кадри, за да могат да се справят при възникване на донорска ситуация и го доказаха на практика няколко седмици по-късно.