Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.08.2017)
 
БАПЗГ С ОТКРИТО ПИСМО СРЕЩУ ПОРЕДНАТА АГРЕСИЯ НАД МЕДИЦИ
Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева изпрати днес, 28.08.2017 г., Открито писмо до д-р Иван Иванов - управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" и до всички медии по повод поредната вербална и физическа агресия над медици. Писмото гласи:
" Уважаеми д-р Иванов,
  Уважаеми журналисти,
Разтревожени сме от факта, че въпреки взетите мерки за ограничаване
на агресията от Министерството на здравеопазването, МВР и Прокуратурата,
случаите на насилие над медици продължават. Последният такъв случай е в
Многопрофилната болница "Свети Иван Рилски" в град Горна Оряховица,
където късно вечерта в неделя, 27 август 2017 г., 53-годишната Румяна
Тодорова си позволила да удря и рита медицинска сестра в коридора на
спешното приемно отделение, като преди това бълвала обидни думи срещу
дежурния медицински екип.
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи
осъжда остро всеки акт на агресия и насилие над медицински специалисти.
Като партньор на Българския лекарски съюз БАПЗГ съдейства да се съберат
анкети от лекари, професионалисти по здравни грижи и пациенти в
лечебните заведения, за да се види истинската картина на агресията срещу
работещите в болничната и извънболничната помощ, и в центровете за
спешна медицинска помощ. Очакваме БЛС да направи обобщение по
анкетите.
Апелираме още веднъж към обществеността и медиите да проявяват
нетърпимост към хора, които си позволяват да се държат безпардонно и
агресивно към специалистите в бели престилки, които непрестанно
изпълняват своя човешки и професионален дълг в името на здравето и
живота на своите пациенти."
 
ЖЕНА С КРИМИНАЛНО ДОСИЕ НАПАДНА С ЮМРУЦИ И РИТНИЦИ ДЕЖУРНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА
53-годишна жена, осъждана за кражби, нападна с удари в главата и крака дежурна медицинска сестра в Горна Оряховица. Инцидентът станал около 22:40 ч. в неделя, 27 август 2017 г. в коридора на спешната помощ в болницата в града, информира Zdrave.net.
Внучето на Румяна Тодорова паднало и си ударило главата, а тя и съпругът й го завели в болницата. Докато дежурната лекарка го преглеждала, 6-годишното момченце започнало да плаче, а Тодорова захванала да крещи и да ругае медицинския персонал. Разярената жена обиждала медиците с думите: "Нищо не става от вас!". След това започнала да настоява на детето да бъде извършен повторен преглед, въпреки че първият още не бил приключил.
След минути разпрата се пренесла в коридора, където бабата на пострадалото дете и мъжът й продължавали да хулят докторите. В същото време медицинска сестра излязла от кабинета и им направила забележка да не викат. Тогава Румяна Томова се нахвърлила върху медицинската сестра като крещяла: "Какво ме гледаш?" и зверски я ударила с юмрук в лицето и я ритнала в крака.
Персоналът на здравното заведение незабавно подал сигнал на тел.112 и в прокуратурата и извършителката била задържана. Действията и са записани на камерите за видеонаблюдение в отделението.
Срещу Румяна Томова, която е от известния ромски клан Данковите в железничарския град, е образувано бързо производство за хулиганство с проявена дързост и цинизъм. По случая е разпоредена съдебно-медицинска експертиза на пострадалата медицинска сестра, която е установила, че и е нанесена лека телесна повреда. Извършителката пък е задържана за 72 часа.
 
ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ ВЕЧЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ СВОЯ УНИКАЛЕН КОД ЗА ДОСТЪП  ДО МЕДИЦИНСКОТО СИ ДОСИЕ
От 28 август 2017 г. всеки гражданин, който посети районната здравноосигурителна каса, по какъвто и да е повод - заверка на рецептурна книжка, подаване на документи или получаване на протоколи за скъпоструващи лекарствени продукти и др., заплащани от Националната здравноосигурителна каса, ще има възможността да получи безплатно и своя Уникален код за достъп (УКД) до електронното си медицинско досие. С това се поставя началото на кампания за засилване на обществения контрол върху изразходване на публичния ресурс, с който НЗОК закупува медицински услуги в полза на пациентите, съобщи сайтът на Здравната каса.
С УКД всеки гражданин ще може да упражни правото си да провери дали отразените в личното му досие дейности действително са извършени. Ако констатира разминаване в данните, той може да подаде сигнал до районната или до Националната здравноосигурителна каса. Контролните органи на институцията ще извършат проверка, като информират и гражданина за резултатите от нея. При необходимост ще се коригира електронното здравно досие с действително извършените в полза на пациента дейности.
След обновяването на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса - www.nhif.bg, предоставянето на УКД представлява поредната стъпка към въвеждане на електронното здравеопазване.
 
Зам.-министър Мирослав Ненков:
ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ХАРЧАТ ИЗЛИШНИ СРЕДСТВА ЗАРАДИ ШУРОБАДЖАНАЩИНА
Главният виновник за финансовото състояние на лечебните заведения у нас е не недостигът на средства, а ширещата се шуробаджанащина. Това заяви пред телевизия BiT зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков, информира Zdrave.net.
Друг проблем според него са прекалено многото дейности, които се извършват в болниците, вместо да бъдат изведени в доболнична помощ.  "В страните, към които ние се стремим, много голяма част от дейността е изнесена в доболничната помощ, но тя там е адекватно заплатена. Ако има адекватна цена за гастроскопията в доболничната помощ, която да включва амортизацията на апарата, труда на колегите, анестезията, измиването за дезинфектант на апарата, всеки ще предпочете да го направи в доболнична помощ, за да не лежат здрави хора за гастроскопия в отделението и да не заемат местата за тежкоболните", коментира зам.министърът.
Той се спря и на проблема с младите лекари у нас, които отиват да работят в чужбина.  Според него причината не е в парите, а в липсата на възможности за кариерно израстване.
 
Проф. д-р Алексей Савов:
ГЕНЕТИЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЦЕНТРАЛИЗИРАТ
Да се определят няколко лицензирани лаборатории за генетични изследвания, към които ще се насочват конкретни групи пациенти например за целите на онкологията, за дородова диагностика, за редки заболявания. Това предложи в интервю за Clinica.bg проф. д-р Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория към СБАЛАГ "Майчин дом". Според него това ще доведе не само до по-добър икономически ефект, но и ще позволи изследванията да се извършват в по-кратки срокове.
Специалистът обясни, че при генетичните анализи се използват много методи и се наблюдава много бързо развитие на технологиите. За да се осигурят обаче модерни технологии са необходими много големи инвестиции. Друг важен въпрос е дали могат да се осигури ефективното натоварване на апаратите за диагностика. "Ако имате скъп апарат и той не се използва, а се влагат средства в него, няма смисъл", коментира проф. Савов и допълни, че в България има пренатоварване с модерна техника, а реално няма развита система, която да осигури пълноценното й използване. Той даде за пример така наречените "секвенатори от ново поколение". За разлика от досега използваното секвениране, при което за няколко дена апаратът може да анализира един-два гена, за същото време новата технология може да изследва едновременно няколко стотин и дори няколко хиляди гена. Подборът на гените, които ще подлежат на изследване не е произволен или универсален, а обхваща дадена клинична група - кардиология, онкология, редки болести и т.н.
 
ДВЕ НОВИ БЪБРЕЧНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ В УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"
Две бъбречни трансплантации приключиха успешно в УМБАЛ "Александровска", съобщиха от лечебното заведение.
Донорът е мъж на 39 години от Варна, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на хеморагичен инсулт, причинен от мозъчна аневризма.
Единият бъбрек е трансплантиран на 42-годишна жена от Свиленград, а другият - на 48-годишен мъж от Варна. Двамата трансплантирани се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на лечебното заведение. Състоянието им е стабилно, уточняват от болницата.
Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.