Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.08.2017)
 
Председателят на БАПЗГ Милка Василева:
ОЧАКВАМЕ ОТ МЗ ПРАВИЛА И СПРАВЕДЛИВОСТ В ЗАПЛАЩАНЕТО НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
Стартово възнаграждение от три минимални работни заплати за медицинска сестра - това е очакването на Българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи към Министерство на здравеопазването в контекста на започналите разговори за определяне на модел на заплащането в системата, информира Zdrave.net.
От здравния портал припомнят, че МЗ обяви, че ще бъде разработен единен модел за заплащане в сектора, като за целта ще се търси мнението както на министерство на финансите, така и на представители на съсловните организации. Очакванията са той да бъде готов до края на годината.
"Очакваме да се създаде ред в системата на заплащането, защото в момента има огромни диспропорции  - в един и същи болници за един и същи труд се заплаща различно. Надяваме се действително министерството да разреши тези проблеми", коментира председателят на БАПЗГ Милка Василева. "Ние сме наясно, че здравеопазването е недофинансирано, но също така смятаме, че трябва да се въведе справедливост и правила при заплащането", допълни тя и обясни, че правилата би трябвало да обхванат всички лечебни структури, сред които държавните, университетските, общинските и областните болници.
Василева съобщи още, че нивата на запращане, договорени в Колективния трудов договор през миналата година, масово не се спазват. Според тях старша медицинска сестра трябваше да получава 810 лв., а станалите професионалистите по здравни грижи в университетските болници - минимум 750 лв.
"Има само няколко лечебни заведения, в които е постигната началната заплата от 750 лв., на повечето места това не е така. Тоест, анексът към Колективния трудов договор не се изпълнява поради нежелание от страна на работодателите. Понякога причина са недобре проведените преговори между синдикалните организации в лечебното заведение и работодателя, но е факт, че не се изпълнява", изтъкна Милка Василева.
Във всеки случай председателят на БАПЗГ беше категорична, че и тези нива на заплащане, дори там, където са постигнати, не са удовлетворителни.
"Още когато започнахме да предупреждаваме, че настъпва срив в системата на професионалистите по здравни грижи, казахме, че искаме основна заплата в размер на три минимални за страната. Бяхме обвинени, че искаме прекалено много и че това е невъзможно, но ние продължаваме да твърдим, че това е все пак някакъв шанс да запазим хората в България", заяви Василева. При сегашното ниво на МРЗ това би означавало минимална заплата от 1380 лв.
По думите на Милка Василева в момента ситуацията с кадровото обезпечаване на системата с медицински сестри и други професионалисти по здравни грижи е трагична. Нужни на страната ни са поне 35 000 при работещи 25 000, немалко от които са в предпенсионна възраст, посочи тя. "Има много тревожна тенденция за изключително застаряване на нашето съсловие и ако не се установят правила за справедливо заплащане, в близките няколко години, то буквално ще загине", предупреди Василева. Напусналите системата от началото на годината медицински сестри са 650.
Председателят на БАПЗГ допълни, че от Асоциацията са готови да сътрудничат на МЗ при определяне на механизма за заплащане в системата.
 
МБАЛ "СВЕТА СОФИЯ" ОТПУСКА 5 СТИПЕНЦИИ ЗА БЪДЕЩИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И АКУШЕРКИ
300 лв. месечна стипендия за петима бъдещи медици ще отпусне столичната МБАЛ "Света София" в началото новата учебна година, информира Clinica.bg. Програмата е за студенти в специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка", които са завършили I курс.
Студентите могат да кандидатстват за стипендиантската програма от 1 до 30 септември 2017 г. Заявленията ще се приемат в Администрацията на МБАЛ "Св. София" между 8:00 и 16:00 часа, от понеделник до петък, уточняват от болницата. И напомнят, че лечебното заведение е акредитирано като база за обучение на лекари и медицински сестри.
"Целта на ръководството на болницата е да подкрепи  студентите по време на обучението им, да фокусира върху практическата подготовка, да създаде стимул за работа и перспектива за младите хора в областта на здравеопазването,  като им гарантира и работно място по специалността", обясняват от МБАЛ "Св. София".
 
От 1 септември 2017 г.:
НАЦИОНАЛНИЯТ КРЪВЕН ЦЕНТЪР ЩЕ РАБОТИ БЕЗ ПОЧИВЕН ДЕН
Националният център по трансфуционна хематология ще работи без почивен ден от 1 септември тази година. Това съобщи директорът на НЦХТ д-р Николай Николов в предаването "12+3" на радио "Хоризонт" - БНР.
"Ако един гражданин прояви заинтересованост за здравето на нуждаещите се дори един път в годината, ще има по-големи количества кръв за всички центрове и ще се пресече търговията с кръв", изтъкна д-р Николов. Той допълни, че за да се повиши кръводаряването у нас е необходима по-цялостна стратегия. За целта е създаден експертен съвет към Министерството на здравеопазването. Друга мяркя в тази посока са съвместните кръводарителски кампании на НЦХТ и Българският Червен кръст. Набляга се и на широката обществена разгласа за необходимостта броят на кръводарителите да се увеличи. "От няколко години няма отлив, но няма и голям прираст на кръводарителите", коментира д-р Николай Николов.

МЪЖ ПОСРЕЩНА С НОЖ ЕКИП НА СПЕШНА ПОМОЩ В СОФИЯ
Поредна проява на агресия спрямо екип на спешна помощ е станала у нас. Мъж  е заплашил с нож екип на спешна помощ в столичния квартал "Надежда", информира Dariknews.bg.
Инцидентът се случил малко след 05:00 ч. в понеделник. Подаденият сигнал е бил за 48-годишна жена в безсъзнание. От столичния Център за спешна медицинска помощ поясниха, че линейката се отзовала на мястото за 18 минути, 7 от които обикаляла квартала заради грешно подадения адрес. При пристигането си спешните медици били посрещнати от сина на пострадалата, който извадил нож. Незабавно на мястото била повикана полиция, а пациентката е била хоспитализирана в лечебно заведение по настояване на спешните медици.
 
ВЪРНАХА ЗА ДОРАЗСЛЕДВАНЕ ДЕЛОТО СРЕЩУ ПАВЕЛ АЛЕКСАНДРОВ
Специализираният наказателен съд е прекратил и върнал за доразследване делото срещу бившия шеф на Център "Фонд за лечение на деца" Павел Александров, информира Zdrave.net, позовавайки се на  "Правен свят".
От здравния сайт припомнят, че в началото на август тази година специализираната прокуратура внесе обвинителния акт срещу Александров и трима служители на фонда.
Делото е било разпределено на състав на спецсъда с председател Николай Димитров, който обаче е видял пропуски в обвинителния акт и е върнал делото на спецпрокуратурата за доразследване.
Обвиненията срещу Александров бяха общо шест, а подсъдими с него са още Катерина Котева - главен експерт във фонда, Татяна Радева - старши експерт "Икономист, организатор на труда" и Станислава Горанова - главен експерт "Специалист обработка на данни" и контрольор на дейността на Фонда. Според обвинението Павел Александров лично е мотивирал тримата си колеги да участват в престъпното сдружение като подписват и узаконяват неправомерното изразходване на пари от бюджета на Фонда. Това, според прокуратурата е ставало, като лекари от различни болници били командировани без право и с пари на фонда за участие в международни семинари или като придружители на болни деца. Без да е лекар и без решение на Обществения съвет към Фонда Павел Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост, допълват от прокуратурата.
 
ПАЦИЕНТ С ПАРКИНСОНОВА БОЛЕСТ ОСЪДИ НЗОК
Върховният административен съд (ВАС) наложи на НЗОК да преразгледа решението си от 2015 г. за лечение в чужбина на пациент с болестта на Паркинсон и в 14-дневен срок да издаде формуляр S2, информира Zdrave.net.
С решението си, постановено на 25.07.2017 г., ВАС потвърждава решението на Апелативния съд в Бургас, с което се отменя като незаконосъобразен отказа на управителя на НЗОК за издаване на формуляр S2, нужен, за да бъден поставен в Унгария имплант на пациента за дълбока мозъчна стимулация (ДМС).
Съдът приема, че при извършване на лечението на Паркинсонова болест чрез дълбока мозъчна стимулация, стойността на лечението се покрива от НЗОК и е на стойност около 20 000 евро. "При формиране на правните си изводи съдът се е позовал на решението по делото С-173/2009 г. на Съда на Европейския съюз "Елчинов срещу НЗОК", се казва в решението на ВАС.
Отказът на НЗОК е базиран на твърдението, че същата процедура е можела да бъде извършена в България и не е необходимо пациентът да заминава за чужбина. Съдът на ЕС обаче взема предвид факта, че в България е щяло да се пристъпи единствено към хирургична намеса, която не може да се разглежда като идентично или еднакво ефикасно лечение с поставянето на специален имплант.