Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.08.2017)
 
НЗОК  СЪЗДАДЕ ОНЛАЙН НАЦИОНАЛНА ЛИСТА ЗА ПЛАНОВ ПРИЕМ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Националната здравноосигурителна каса обнови сайта си. Това стана възможно в рамките на проекта "Развитие на здравния портал на НЗОК с добавяне на нови функционалности", съобщиха от Здравната каса.
Изграденото портално софтуерно решение включва публична част, система за управление на съдържанието и набор от електронни услуги, предназначени за граждани и договорни партньори на НЗОК.
Разработена е електронна "Национална листа за планов прием в лечебни заведения за болнична помощ", която ще поддържа листа за планов прием за всяка клиника и/или отделение в страната. Услугата предоставя на потребителите в табличен вид информация за: пореден номер на вписания пациент в Националната листа за планов прием на пациенти; наименование  на лечебното заведение за болнична помощ, което приема пациента; номер на клинична пътека, клинична процедура или амбулаторна процедура; инициали на пациента; дата за планов прием; пореден номер от листата за планов прием на съответното лечебно заведение.
Обновеният здравен портал на НЗОК позволява, както и досега да се правят електронни справки за: общопрактикуващи лекари; лекари специалисти; лекари по дентална медицина; списък на лечебните заведения, извършващи лабораторни изследвания; списък на лечебните заведения, извършващи високоспециализирани дейности; болници; аптеки; лекарства, заплащани от НЗОК; пациентски листи; анулирани здравноосигурителни книжки. Запазена е и възможността здравноосигурените да задават въпроси към експертите на НЗОК online.
 
ПРОМЕНИ В ПРАВИЛНИКА НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ЩЕ ГАРАНТИРАТ МЕДИЦИНСКИ  ИЗДЕЛИЯ ЗА ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ   
Промени в правилника за работата на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД), подготвя Министерство на здравеопазването. Те са публикувани за обществено обсъждане на сайта на ресорното ведомство, информира Zdrave.net.
Промените са свързани основно с медицинските изделия, нужни в хода на лечението на децата. От здравния портал припомнят, че преди месеци стана ясно, че фондът не може да заплаща изделията, ако операциите на децата се извършват в частни болници, поради липса на законово задължение в тях да се провеждат обществени поръчки. Според действащия в момента правилник  ЦФЛД е задължен да плаща медицински изделия, само ако за тях е проведена обществена поръчка в съответното лечебно заведение.
"С оглед осигуряване на възможност ЦФЛД да подпомага с медицински изделия всички деца, независимо от избраното лечебно заведение, както и с оглед гарантиране на ефективно разходване на публични средства за медицинските изделия, заплащани от Фонда, в проекта се залага медицински изделия да бъдат осигурявани за нуждите на ЦФЛД чрез провеждане на обществена поръчка, обявена от Фонда в качеството му на самостоятелен възложител по смисъла на ЗОП. Договорените медицински изделия следва да бъдат предоставяни на лечебните заведения, в които ще се осъществи лечението на детето, за което от ЦФЛД е издадена заповед за одобрение за подпомагане", е разписано в мотивите на МЦ. Допълнително е дадена възможност и лечебните заведения да осигуряват медицински изделия, в случай, че има проведена обществена поръчка и договорената цена е по-ниска от договорената от фонда.
С предложените промени се цели да се гарантира възможност ЦФЛД да подпомага закупуването на медицински изделия за всички деца, които след подадено заявление са получили одобрение, посочват от МЗ.
 
Родители алармираха:
ДЪРЖАВАТА ОТПУСКА НЕДОСТАТЪЧНО СРЕДСТВА ЗА ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ
Инвалидните колички, които отпуска държавата, са непригодни за деца, тъй като са само за възрастни, съобщиха потърпевши родители, информира Duma.bg.  Отпусканите 486 лв. били достатъчни само за рингова количка, която обаче нямала нужните приспособления за дете с увреждания. Според експерти добрите детски колички, съобразени с индивидуалните нужди, са с цени от 1000 лв. нагоре и сумата, давана от държавата, е напълно недостатъчна.
Новият член на Комисията за защита от дискриминация - Петър Кичашки, от квотата на президента, заяви, че ще предложи на колегите си да препоръчат на социалното министерство да включи в списъка с помощни средства, които се финансират от държавата, и специализираните колички за деца с увреждания.

МИНИСТЪР НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В СРЕЩА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВЕН ПЪТ НА КОПРИНАТА
Министърът на здравеопазването Николай Петров взе участие в Среща на високо ниво за сътрудничество в здравеопазването в рамките на инициативата "Един пояс, един път" за изграждане на Здравен път на коприната. Срещата се проведе по инициатива на Китай. Участие взеха министри, ръководители и висши здравни служители от Азия и Централна и Източна Европа, СЗО, UNAIDS, УНИЦЕФ, ОИСР и др. Комюникето от срещата отразява общата воля за интензивни контакти и ползотворно сътрудничество в сферата на здравеопазването между участващите в инициативата страни. Беше подчертана ключовото значение на здравето като фактор за развитие, както и значението на международното и междусекторното сътрудничество за изграждане на здравословна среда на живот.
Дискусиите по време на работните сесии бяха фокусирани върху теми, касаещи предотвратяването разпространението на заразни болести и епидемии, майчиното и детското здравеопазване, научните изследвания и развитието на медицинската наука, обмена на опит и усъвършенстването в сферата на здравната политика.
Министър Петров проведе двустранни срещи с колегите си от Китай, Монголия, Лаос, Камбоджа, Румъния и Хърватска.
 
БЛИЗО 50% ОТ РАЗХОДИТЕ ЗА ЗДРАВЕ У НАС ИДВАТ ОТ ДЖОБА НА ПАЦИЕНТИТЕ
Всеки втори лев, платен за лекарства, прегледи, престой в болница или за медицински изделия у нас, идва от джоба на пациентите. Здравноосигурените в България доплащат най-много за лечението си от всички живеещи в страните в Европейския съюз, информира Credoweb.bg, позовавайки се на публикация във в. "24 часа".
Според данни на Световната здравна организация през 2014 г. размерът на частните разходи за лечение е бил 45%, а през 2015 г. скача на 47%. В световен мащаб първенец в доплащанията за здраве са САЩ - американците доплащат 52%.  В Гърция, Латвия и Унгария гражданите доплащат за лечението си с 10% по-малко, отколкото българските пациенти. Там частните разходи са между 36-38%.
Първенци с най-малък дял за доплащане от пациентите са Холандия, Чехия, Швеция и Великобритания, където разходите са 13-17%. Във Франция, Германия, Турция, Румъния, Италия и Естония частните разходи са 22-23 на сто, а в Русия гражданите доплащат 45%.
Най-много пациентите у нас доплащат за лекарства. Според данните на СЗО 81% от похарчените от българските пациенти лични средства за здраве отиват именно за медикаменти. Допълнително пациентите в България доплаща и при избор на екип, за консумативи, медицински изделия и други. Плаща се от джоба и за рехабилитационнни и хосписни грижи.
Вестникът припомня двете препоръки от доклада на Европейската комисия от началото на юни 2017 г.  - България да увеличи покритието на здравното осигуряване и да намали преките плащания от страна на пациентите.
 
ДАРИХА МОБИЛЕН ЕХОГРАФ НА СТОЛИЧНАТА ОНКОЛОГИЯ
Мобилен ехограф за 26 100 лв. получи като дарение Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София. Кампанията е организирана от списание "Eva", информира Clinica.bg.
Апаратът е от последно поколение и с него могат да се диагностицират много малки образувания, обясни във Фейсбук-страницата си столичният кмет Йорданка Фандъкова. Освен рак на млечната жлеза, ехографът може да открива онкогинекологични заболявания, както и тумори на щитовидната и простата жлеза.
Модерният апарат ще е от полза при разгръщането на поредния етап на скрининговата програма на Столична община за профилактика на рака на гърдата, коят осе провежда от три години. в 4 общински и две държавни болници.
Йорданка Фандъкова отбелязва, че в последните години Столична община  е инвестирала 6 млн. лв. в СБАЛОЗ. Парите са дошли по Оперативна програма "Регионално развитие" и са похарчени за ремонти и оборудване на Онкологията.
 
Проф. Татяна Бенишева:
С 1 МРЛД. ЕВРО ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ БВП, АКО БЪЛГАРИЯ СТАНЕ СЕЛАЛИЩЕ НА ЕМА
Ако България спечели битката за ново седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), ще се отрази добре на всички сектори на икономическото ни стопанство - от хотелското настаняване до цялата инфраструктура. Това каза пред телевизия "Европа" председателят на Българска асоциация за лекарствена информация проф. Татяна Бенишева , информира Zdrave.net. По думите й там, където е седалището на ЕМА само за няколко години БВП се покачва с 1 млрд. евро.
19 европейски държави, сред които и България, са кандидатите за ново седалище на ЕМА. Сред  фаворитите за домакинство са Австрия, Швеция, Дания и Холандия. В момента седалището на агенцията е в Лондон, но след БРЕКЗИТ то трябва да се премести в друга държава - членка на ЕС. Според експертните оценки София има много плюсове на своя страна в надпреварата с другите страни.
Сред предимствата на страната ни са географското й разположение, както и цената на жилищата и имотите, които се отдават под наем, защото страната домакин трябва да осигури условия на служителите на агенцията и на техните семейства.
"По данни , които е посочила в брошурата си Белгия, на тази база издръжката на ЕМА излиза 40 млн. евро евро, във Франция би била 20 млн. евро, а в България- 3 млн. евро", посочи проф. Бенишева.
До 30 септември 2017 г. Европейската комисия ще разгледа внесените кандидатури, а окончателният отговор ще стане ясен през ноември тази година.