Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.08.2017)
 
ПАДА ОГРАНИЧЕНИЕТО ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ ПО МЕСТА
Разрешено е даряване на кръв за пациент от дарител, намиращ се в населено място извън това, в което е приет нуждаещият се пациент. Това става ясно от заповед на здравния министър проф. Николай Петров от 11 август 2017 г, изпратена до Националния център по трансфузионна хематология и регионалните му структури, информира Zdrave.net.
В документа се посочва, че има сигнали за връщани донори на кръв, което според ведомството е предпоставка за създаване на негативно отношение към кръводаряването. Поради тази причина министър Петров нарежда, че кръвните центрове, както и болниците, в които има отделения по трансфузионна хематология, не трябва да връщат хора, изявили желание да дарят кръв за пациент, хоспитализиран в лечебно заведение извън територията на съответния център.
Здравният портал припомня, че в Националния кръвен център са установени тежки нарушения и по думите на здравния министър е възможно докладът с тях да бъде предаден на прокуратурата. 
 
ПУСКАТ ЕЛЕКТРОННИЯ ТЪРГ ЗА ЛЕКАРСТВА ДО КРАЯ НА АВГУСТ
До края на този месец се очаква да стартира електронният търг за лекарства. Това съобщи пред Zdrave.net зам.-здравният министър Лидия Нейчева. "В момента тестваме системата. Не можем да си позволим да се срине нещо, докато всички се опитват да си подадат прозрачно офертите", посочи тя.
Очакванията на експертите от Министерство на здравеопазването са чрез търга цените на лекарствата да паднат между 10 и 20%.
В края на януари Комисията за защита на конкуренцията отхвърли и второто искане за спиране на електронния търг за лекарства, подадено от компанията "Топ хоспитал сървис". По-рано тя не уважи искането и на фирма "Медекс", припомни Нейчева.
Прогнозната стойност на търга  е малко над 1,1 млрд. лв. и в него са се включили 145 държавни и общински лечебни заведения.
 
ЗАМ.-МИНИСТЪР ЛИДИЯ НЕЙЧЕВА ПРЕДСТАВИ ПРЕД МЕДИИ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВАТА
Министерство на здравеопазването предвижда създаването на Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарства, който ще изготвя списък с лекарства, чийто износ може да бъде ограничаван, при условие, че има анализирани данни за недостиг в аптечната мрежа или по някаква причина същите не достигат до пациента. Това обясни днес пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева при представянето на проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Тя изтъкна, че законопроектът е обвързан и с една от темите на Българското председателство на Съвета на ЕС - за достъпа до лекарства.
Според Нейчева свободната търговия с лекарства в Европейския съюз е "здравословна", когато е в размер на 5 до 8 % от износа на лекарства, и това се стимулира от страните-членки. В България обаче реекспортът на лекарствени продукти надвишава 50 % за някои медикаменти, което изисква предприемането на специални мерки.
В закона се въвеждат и медикаменти за "състрадателната употреба". Става въпрос за медикаменти, за които клиничните проучвания са затворени, не се плащат от обществените фондове и са изключително скъпи. " По този начин ще помогнем на пациенти, за чието лечение няма друга алтернатива, да получат възможност да се лекуват, при това - абсолютно безплатно", обясни зам.-министър Нейчева.
Друга важна промяна касае извършването на дарение на медикаменти -  съгласувателният режим с ИАЛ от страна на заявителите се заменя с уведомителен Това значително ще съкрати сроковете, в които медикаменти-дарение ще достигат до лечебните заведения.
 
ДВАМА ДУШИ СЕ РАЗБОЛЯХА ОТ БРУЦЕЛОЗА В СЛИВЕНСКО
Вече са регистрирани първите два случая на хора, заболели от бруцелоза в Сливенско, съобщи в ефира на Нова телевизия проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Заразените ще бъдат приети в Инфекциозното отделение на Сливенската болница. Засега те нямат оплаквания, но е доказано, че са носители на болестта. Те ще останат в лечебното заведение 5 дни, а после ще продължат лечението си в домашни условия. При разгръщане на заболяването курсът на лечение може да продължи два месеца. "Бруцелозният вирус е много коварен, защото остава в костния мозък и болестта може да се върне при най-обикновен грип след години", обясни специалистът.
Преди три дни бяха установени девет огнища на бруцелоза в Сливенския регион - осем от тях са в малки стопанства в село Гергевец, а едно е в сливенското предградие "Речица". По нареждане на Българската агенция по безопасност на храните всички болни животни са били незабавно евтаназирани и извозени в екарисаж. Продукцията, предимно от сирене е унищожена. Досега  са изследвани общо 48 души.
Заразяването с бруцелоза става директно от животните, както и при консумация на месо, приготвено при недостатъчна термична обработка или на сурови млечни продукти.  Проф. Кантарджиев предупреди, че трябва да се пие само преварено мляко и хората да не се изкушават да купуват месо от съседните ни държави.
 
ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА В "МАЙЧИН ДОМ" - СОФИЯ
Деца помагат на деца в столичната университетска болница "Майчин дом". Мъниците от 49-то ОДЗ "Младост" дариха на клиниката за недоносени бебета 5 инхалатора, информира Clinica.bg.
Парите за закупуване на инхалаторите са събрани на благотворителен коледен базар в края на миналата годината. Апаратите са изключително важни за овладяване на клиничната картина при деца с дихателна недостатъчност и служат за по-лесно отделяне на секрети след като бъдат свалени апаратите за обдишване, обясняват неонатолозите.
"Това е не само едно благородно дело, но и начин да възпитаме децата си в милосърдие, състрадателност и отзивчивост", коментираха от "Майчин дом". Началникът на клиниката проф. д-р Боряна Слънчева изпрати благодарствено писмо до малчуганите.
 
НАЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР ПО НАРКОМАНИИ ОРГАНИЗИРА ФУТБОЛЕН ТУРНИР В ПОДКРЕПА НА ЗАВИСИМИТЕ
Националният център по наркомании организира акция, посветена на проблемите на наркоманиите и алкохолизма, информира Zdrave.net. На 28 август 2017 г. от 10:00 ч. в столичния Студентски град ще се състои футболен турнир "4:0 за хората".  Инициатвата е в подкрепа на зависими, които са взели решение да победят зависимостта си и да се завърнат към пълноценен начин на живот в обществото, а посланието е: "Не всички хора са зависими, но всички зависими са хора."
В турнира участие ще вземат хора, които са ангажирани в програми за лечение и рехабилитация на зависими от наркотици и алкохол, както и доброволци, които помагат на попаднали в клопката на зависимостта.
В 14:00 часа турнирът ще бъде закрит от играчи на Националния отбор по футбол на България. Тяхната подкрепа и внимание към участниците в турнира цели промяната на отношението на обществото към зависимите.