Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.08.2017)
 
НЯМА ДА СПИРАТ РАДИОВРЪЗКАТА В ЛИНЕЙКИТЕ ВЪПРЕКИ ИЗТЕКЛИЯ ДОГОВОР
От ДЗДЗ  "Консорциум електронно здравеопазване" написаха в петък, 11 август 2017 г.,  писмо до Министерство на здравеопазването, в което уверяват, че фирмата ще продължи на поддържа информационно-комуникационните системи на Спешната помощ у нас до избора на нов изпълнител.  Като мотив е посочена "високата социална значимост на Спешна помощ". Това съобщиха от пресцентъра на МЗ. Договорът на "Консорциум електронно здравеопазване" е изтекъл на 22 юли т. г.
На 10 август т. г. зам.-министър Мирослав Ненков даде пресконференция по повод  писмо от досегашния изпълнител на тази услуга, в което се казва, че фирмата ще пристъпи към поетапно спиране на дейностите, считано от 14 август т.г. Д-р Ненков увери, че няма да има забавяне на линейки и проблеми в оперативните медицински дейности на екипите.
От здравното ведомство припомнят, че са обявили нова обществена поръчка,  процедурите по която  ще продължат два месеца. Заложената пределна стойност е с 1 млн. лв. по-ниска от досегашния договор. В условията е заложено фирмата-контрагент да снабди с мобилни паник-бутони всички екипи на Спешна помощ.
 
24-ГОДИШЕН МЪЖ УДАРИ ЛЕКАР ОТ ЦСМП В ДОБРИЧ 
Лекар е бил нападнат в Центъра за спешна медицинска помощ - гр. Добрич, двама души са задържани, информира Агенция "Фокус", позовавайки се на съобщение на Областната дирекция на МВР - Добрич.
На 12 август около 00:35 часа е получено съобщение за физическа саморазправа в ЦСМП - гр. Добрич. На място е установено, че 24-годишен с инициали Ф.Ф. и 40-годишен с инициали О.М. от село Стожер са предизвикали скандал в сградата на Спешния център. След като са помолени от дежурния лекар да спазват тишина и спокойствие в сградата, Ф.Ф. е нанесъл на специалиста удар в областта на гърдите.
Двамата нарушители са задържани в Първо Районно управление "Полиция" - Добрич. По случая е образувано бързо полицейско производство.
 
ПОЛОВИН МИЛИОН ДУШИ СЕ РАЗБОЛЯХА ОТ ХОЛЕРА В ЙЕМЕН
Половин милион души достигна броят на заболелите от холера в Йемен, сочат последните данни на Световната здравна организация, информира Zdrave.net. Жертвите на епидемията, която обхвана страната в края на април, са вече 2000. Всеки ден с болестта биват диагностицирани по близо 5000 души. Въпреки че заболяването започва да намалява с бавни темпове, все още големи територии на страната са засегнати от него.
Епидемията от холера, определяна за най-голямата в световен мащаб, се разпространи вследствие на влошената хигиена в страната и проблемите с водоподаването. Милиони хора в Йемен са без достъп до чиста вода, а на места е спряно и сметосъбирането. 
Здравната система в страната е почти разрушена. Близо половината от структурите в нея са били принудени да преустановят работа поради нанесени щети или липса на средства - резултат от конфликта в Йемен. Липсата на медицински консумативи и лекарства е постоянна, а близо 300 000 здравни работници не са получили заплати от близо година.
"Йеменските здравни кадри  работят в невъзможни условия. Хиляди хора са болни, но липсват достатъчно болници, лекарства, чиста вода. Тези лекари и сестри са гръбнакът на здравния сектор и те заслужават да получат своите възнаграждения, за да могат да продължат да спасяват животи", коментира директорът на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.