Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.08.2017)
 
Председателят на БАПЗГ Милка Василева:
ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯТА НА НЗОК НЕ Е ПАНАЦЕЯ
Министерският съвет оповести Програмата за управление на правителството в сектор "Здравеопазване" до 2020 г. Част от мерките предвиждат подобряване на профилактиката, демонополизация на здравната каса, въвеждане на електронно здравеопазване, прогенерична политика и стимули за лекарите, които работят в по-отдалечени райони и при неблагоприятни условия, информира Clinica.bg. За да разберат доколко удачни са идеите на кабинета за развитие на здравния сектор от здравния сайт се обърнаха за мнение към председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева:
"Цялата програма е изключително амбициозна, харесвам я като документ и смятам, че, ако се изпълни, ще се случат добри неща за българското здравеопазване. Категорично одобряваме разширяването на профилактиката и въвеждането на нови скрийнингови програми. Това винаги е било заложено в програмите и на предишните министри, но, когато стане въпрос за практическо изпълнение, то просто не се случва. Затова сега се надявам целите, приоритетите и политиките да се реализират.
Изписването на генерични лекарства е застъпено във всички европейски държави и е логично да се случи и в България. Подкрепяме и въвеждането на електронното здравеопазване, защото пациентите имат по-голяма възможност да общуват със сестрите и лекарите. Особено в отдалечените райони използването на новите технологии за връзка и комуникация е може би единственото средство за подкрепа на пациентите.
Въвеждането на по-добри стимули за личните лекари в непривлекателните региони също е много добра идея. Ако има достатъчно добри условия на труд и финансиране, може би ще има колеги, които ще се съгласят да работят в по-неблагоприятни и по-отдалечени райони на страната. Добре е да се положат допълнителни усилия, за да имат хората достъп до качествени здравни грижи.
В програмата е заложена и демонополизация на здравната каса. Много хора искат тя да се случи, но първо трябва ясно да се заяви какво се разбира под демонополизация - повече от една здравни каси или възможност и за допълнително здравно осигуряване. Трябва също така да се направи изключително строга преценка кое би било по-добре. Просто да кажем, че демонополизацията ще реши проблемите в здравеопазването е грешка."
 
ФСЗ към КНСБ настоява:
ДА СЕ УВЕЛИЧАТ С 20% СРЕДСТВАТА ЗА ДЕЛЕГИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ДЕЙНОСТИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Да бъдат увеличени средствата за делегирани от държавата дейности в здравеопазването с 20%, настояват от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. За това са необходими 20,1 млн. лв. Причина за искането на синдикатите е, че увеличението на минималната заплата води до доближаване на възнагражденията на ниско квалифицирания персонал до възнагражденията на медицинските професионалисти по здравни грижи, информира Zdrave.net, позовавайки се на в. "Дума".
"Ниските възнаграждения правят непривлекателни тези работни места за младите хора и малкото новозавършили предпочитат да напускат професията или да търсят професионалната си реализация извън страната, коментират от ФСЗ. Оттам обясняват, че не се спазват нормите за броя на деца в детските ясли и има свръх натовареност на групите. Затова синдикатите смятат, че е необходимо да бъде изменена действащата нормативна уредба в детското и училищното здравеопазване. Необходимо е и да бъдат изработени национални стандарти за ранно детско развитие и стандарти за здравни грижи в детските ясли и образователните институции", допълва изданието.
"От КНСБ и ФСЗ настояват и за увеличение с 20,5 млн. лв. на бюджета на МЗ. Парите ще са необходими за повишаване на възнагражденията на работещите в центровете за Спешна помощ, центровете за трансфузионна хематология, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, Домовете за медико-социални грижи, в които се осъществява медицинско наблюдение и специфични грижи за деца, РЗИ", пише още в. "Дума".
 
За първи път у нас
СПАСИХА МЪЖ С РАК НА ЛИЦЕТО С ПОМОЩТА НА АВТОТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Екип от български лекари спаси 43-годишен мъж с рак на лицето чрез поставянето на 3D принтиран индивидуален имплант. Операцията е уникална за Югоизточна Европа, съобщи Puls.bg.
Лекарите взели меки мускулни тъкани и кожен участък от областта на подбедрицата на пациента и чрез микро-съдови техники я трансплантирали на лицето му.  "Това е един клиничен случай, който според нашето професионално мнение е уникален понастоящем за България и който осъществихме в колаборация с Клиниката по неврохирургия на "Пирогов" и проф. Николай Габровски. Касае се за пациент с обширен и агресивен злокачествен тумор в долната част на лицето и шията. Преди операцията се осъществи индивидуално планиране по съвременна CAD CAM технология в Германия", обясни доц. д-р Николай Янев, който пристига специално от Англия, за да осъществи сложната автотрансплантация.
Няколко седмици преди операцията е извършена така наречената виртуална симулация, след което е изготвен съответния имплант за пациента. "Благодарение на тези съвременни технологии операцията е планирана по такъв начин, че да съкрати времето за осъществяване.
13-часовата автотрансплантация е извършена от два екипа от специалисти на Лицево-челюстната хирургия в София и Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ "Пирогов", сред които повече от 10 хирурзи, анестезиолози, медицински сестри и друг персонал - общо 25 човека.
Пациентът има много добри показатели след интервенцията, движи се и е контактен. След нея той не само ще изглежда по-добре естетически, а и ще може да говори, дъвче и се храни нормално.
 
УМБАЛ "СВ. АННА" - СОФИЯ ЩЕ СЪДИ НЕОСИГУРЕНИ ПАЦИЕНТИ
230 неосигурени лица са лекувани в столичната УМБАЛ "Св. Анна" за първото шестмесечие на годината. Това съобщи за Zdrave.net директорът на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков. От тях 180 са платили впоследствие здравните си вноски, уточни той. Ако останалите неосигурени не покрият лечението си, болницата ще заведе дела срещу тях, което е практика в лечебното заведение, стана ясно от думите му.
"Има отделения, в които са увеличени пациенти и други, в които са по-малко. Като цяло има леко намаляване на броя на пациентите, което е нормално, тъй като София е празна", каза Близнаков и допълни, че сега има леко намаление на инсулти и инфаркти, но картината ще се промени при по-рязко застудяване.
Директорът на университетската болница бе категоричен, че намаленият брой на пациентите не решава проблема с лимитите, наложени от НЗОК. "Ако през летния сезон парите, които са определени за нас, са достатъчно, то през октомври и ноември вече ще работим на загуба", уточни той.
 
ТЪРГЪТ НА СВЪРЗАНОСТ НА СИСТЕМИТЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ ВЕЧЕ Е КАЧЕН НА САЙТА НА МЗ
Обществената поръчка за свързаност на системите на Спешна помощ вече е официално публикувана на страницата на здравното министерство, информира Zdrave.net.
От здравния сайт припомнят, че в края на юли 2017 г. от МЗ съобщиха, че търгът е регистриран в Агенцията за обществени поръчки и в случай, че не бъде избран за обект на предварителен контрол ще бъде публикуван на сайта на ведомството. 
Обявлението е с прогнозна стойност от 4,320 млн. лв. без ДДС, със срок за изпълнение от три години. По-рано от МЗ отбелязаха, че предходната обществена поръчка е била за 5,400 млн. лв., а намаляването на цената бе посочено като една от причините за забавянето й.
Оферти на кандидати за изпълнението й ще се приемат до 7 септември 2017 г.
 
"БЯЛ СПИСЪК" ЗА РАБОТОДАТЕЛИ ПРАВИ ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ
"Бял списък" на работодателите, които наемат хора с различни увреждания, ще изготви пациентската организация "Диабет, предиабет и метаболитен синдром", съобщи пред журналисти  Мариана Александрова. 12 фирми вече са включени в списъка, информира Zdrave.net.
Идеята за проекта узрява постепенно и е породена от факта, че с получаването на някакво увреждане на човек се налага "да започне живота си отначало".
Млад мъж, който кандидатствал за работа бил отхвърлен в последния момент, след като с останалите документи представил и решение на ТЕЛК за заболяването си. "Работодателите не искат да назначават хора с ТЕЛК решения", отбеляза Иван Янев. "Трябва да се помисли дали защитата на хора с ТЕЛК не е прекалена. Работодателите не смеят да назначават такива хора, защото после много трудно се освобождават от тях", коментира Янев.
 
БУМ НА ХЕПАТИТ А В ЛУКОВИТ
Бум на вирусен хепатит А в Луковит е регистрирала Регионалната здравна инспекция в Ловеч, съобщи Clinica.bg. Eпидемията е избухнала в ромския квартал "Изток". Заболелите са главно деца между една и 15-годишна възраст.
"Болестта на мръсните ръце е контактнобитова инфекция, която продължава от началото на юни. Заболяването е с явна клинична проява, но може да се развие и без симптоми", коментира д-р Сийка Иванова, директор "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Ловеч. 
За последните два месеца в цялата област заразените са общо 75, като само в квартал "Изток" случаите са 63, уточняват експертите. През последната седмица приетите в инфекциозно отделение пациенти с хепатит А са общо 13.
За да се спре разпространението на болестта, са издадени предписания личните лекари в региона да се свържат с всички контактни лица. Ангажирани са и местните здравни медиатори. Здравните инспектори са писали и до кмета на община Луковит с препоръка да бъдат обсъдени възможностите за организиране на т.нар. крайна огнищна дезинфекция в домовете на болни от хепатит А.