Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.08.2017)
 
НАДЗОРЪТ НА НЗОК ОТЛОЖИ ПРОТЕЗИТЕ ЗА СТАРИ ХОРА ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА
Зъбното протезиране при пациенти над 75-годишна възраст, което трябваше да влезе в сила от 1 юли тази година, категорично се отлага за 1 януари 2018 г., въпреки че допълнителната услуга  бе обещана от властта и ангажимент за нея бе разписан в наредба. Това стана ясно от стенограмата от последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 26 юли т.г., информира Zdrave.net.
От здравния портал припомнят, че  допълнителната стоматологична услуга за възрастните хора беше идея на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, като впоследствие тя залегна в наредбата за основния пакет дейности, заплащани от касата. Нужните средства трябваше да дойдат от резерва на НЗОК. Промяната предвиждаше касата да покрива зъбни протези за възрастни над 75-годишна възраст от средата на тази година. От 1 януари 2018 г. НЗОК трябваше да започне да заплаща същата дейност при възрастни от 70 до 74 години включително, а от 1 юни идната година - и за възрастни от 65 до 69-годишна възраст. Въпросът бе повдигнат наскоро и по време на последния парламентарен контрол преди лятната ваканция на депутатите.
От стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на фонда обаче става ясно, че на практика пари за тази дейност няма. Представителят на синдикатите в надзора на НЗОК д-р Иван Кокалов посочва, че в наредбата трябва да се добави срок, че влиза в сила от 1 април 2018 г. и пояснява, че вече има взето решение от надзора в тази насока.
 
ЕДВА 20% ОТ ПОВИКВАНИЯТА НА ЛИНЕЙКА ПО ЧЕРНОМОРИЕТО СА БИЛИ ОСНОВАТЕЛНИ
Няма финансова възможност да се назначат повече спешни екипи по Черноморието през летния сезон, така че винаги да има линейки на разположение. Това каза в интервю за Дарик радио заместник-здравният министър Мирослав Ненков.
От друга страна, тази стъпка е и безсмислена, тъй като, ако се назначат допълнителни екипи, тези хора няма да има какво да правят след месец септември, коментира още той. На въпрос дали решение на проблема е командироване на екипи по морето през лятото, зам. здравният министър коментира, че това е най-бързият възможен вариант за реакция. "
Според Ненков един от основните проблеми е, че 80 процента от повикванията на линейки по морето не са за спешни случаи. Хората на плажа най-често търсят линейка за стомашно-чревни оплаквания, обриви, слънчеви изгаряния, както и за неразположение вследствие на прекомерна употреба на алкохол, стана ясно от думите на зам.-министъра.
 
СОФИЙСКАТА ПРОКУРАТУРА РАЗСЛЕДВА ШЕФЪТ НА СТОЛИЧНАТА ЗДРАВНА КАСА
Специализираното звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняема Биляна Пенева-Стоянова - директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК), съобщиха от прокуратурата. Тя е обвинена за три случая, в които е упражнила принуда спрямо свои подчинени.
Шефката на СЗОК е обвинена за това, че през май и октомври 2016 г., както и през юни 2017 г. е принудила свои служители след извършени проверки в три лечебни заведения в столицата да променят резултатите, отразени в протокол. В два от случаите самата Пенева е диктувала на служителите си това, което е искала да бъде отразено в протоколите, става ясно от съобщението на прокуратурата.
За всяко едно от престъпленията е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 6 години. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение "Подписка".
 
РАЗХОДИТЕ НА НОИ ЗА БОЛНИЧНИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ
Разходите на Националния осигурителен институт за изплащане на болнични се увеличават, сочи статистиката на НОИ. През първите 6 месеца на тази година осигурителният институт е изплатил 245л1 млн. лева за болнични. Средното обезщетение на служителите, отсъствали от работа заради боледуване или грижа за болен роднина, е било 167.74 лв.
Според експертите увеличените разходи на НОИ за болничните се дължат на ръста на минималната работна заплата и на минималните осигурителни прагове. Така през първото полугодие на 2017 г. разходите за обезщетения за трудова неработоспособност са набъбнали с 23 млн. лв. повече от предварителната план-сметка.
Най-големите разходи на НОИ са за изплащане на пенсии - 4.4 млрд. лева за първото полугодие на тази година. Сумата е със 108 млн. лв. по-голяма в сравнение със същия период на миналата година. Средният размер на пенсията у нас през юни 2017 г. е 332.08 лв. От юли парите за възрастните се увеличиха с 2.4%. С решение на правителството минималната пенсия бе увеличена от 161 лв. на 180 лв., а от октомври т. г. ще стане 200 лв. Таванът на пенсиите обаче остава без промяна - 910 лв.       
 
ЗАРАДИ ЛОШИ ФИНАНСОВИ РЕЗУЛТАТИ ЗАКРИХА ДВЕ ОТДЕЛЕНИЯ В СТОЛИЧНИ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
Две отделения в столични общински болници са закрити. Това са Клиниката по акушерство и гинекология във Втора градска болница и Отделението по неврология в Пета градска болница, съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов, информира Zdrave.net, позовавайки се на БНР. По думите му, въпреки закриването структури, място за притеснения няма.
"Предприехме тези действия в резултат на сериозен анализ за дейността на всички отделения в столичните общински болници. Беше преценено тези, които нямат добри финансови резултати и където съществуват достатъчно възможности хората да получат здравната услуга в друго лечебно заведение, да бъдат преструктурирани с оглед оптимизиране на разходите на болниците. Защото все пак нашите болници, както всички останали, са търговски дружества и ние не можем да си позволим да работят на загуба", обясни заместник- кметът. Той уточни, че в Клиниката по акушерство и гинекология на Втора градска болница през последните години е отчетено устойчиво намаление на броя ражданията и специализираните операции. В същото време в клиниката са били ангажирани  значителен брой лекари и медицински работници, за които общината търси възможности за професионална реализация в бъдеще. Барбалов допълни, че  финансовите резултати на Отделение по неврология в Пета градска също са били лоши, а потенциалните пациенти имат възможност да се лекуват в други неврологични отделения в София, където предлагат качествени медицински услуги.
 
НАД 22 МЛН. ЛЕВА СА ПРОСРОЧЕНИТЕ ДЪЛГОВЕ НА УМБАЛ - СТ. ЗАГОРА
Просрочените борчове на Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора надхвърлят 22 млн. лв. Солидната сума стари дългове е предимно за лекарства и консумативи.  Само за вода лечебното заведение е задлъжняло с повече от 1 млн. лв., към 700 000 лв. е и дължимата сума и за ток към доставчика EVN. Болничното дружество дължи и 28 000 лв. за адвокатски услуги.
Девет са кредиторите, които предприемат крайна мярка, за да си вземат дължимите суми.  
 
ЕЛЕКТРОННИЯТ ТЪРГ ЗА ЛЕКАРСТВА ЩЕ ОСИГУРИ ПО-НИСКИ ЦЕНИ И РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА БОЛНИЦИТЕ
По-ниски цени на лекарствата, равнопоставеност на болниците, намаляване на "бумащината" и тежките административни процедури - това ще са основните ползи от централизирания търг за лекарства, увериха представители на фирмата, която е разработила електронната платформа,  информира Zdrave.net.
Чрез платформата централизирано ще се провеждат търгове, които до момента са се провеждали от отделните болници. Когато болницата провежда търг сама за себе си, тя не се контролира. Това води до ситуации, че различни болници купуват едни и същи лекарства на различни цени, а понякога над пределните цени, коментираха експерти. Очакванията на МЗ за намаления на цените на медикаментите с между 5 и 20%. това е възможно да се постигне благодарение на окрупняване на заявките на отделните лечебни заведения. На електронната платформа вече е подадена обща заявка на болниците за доставка на 1,3 млн. литра глюкоза или 2,6 млн. банки.
 
19 СТРАНИ ОТ ЕС СА КАНДИДАТСТВАЛИ ЗА СЕЛАЛИЩЕ НА ЕМА
Общо 19 държави от Европейския съюз, сред които и България, са подали кандидатула за домакинството на Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency - EMA), информира Zdrave.net. От 1995 г. седалището на ЕМА се намира в Лондон. Преместването на централата седалището се налага поради излизането на Великобритания от ЕС.
Инициативата България да кандидатства за домакин на ЕМА е на Българската стопанска камара и датира от септември 2016 г. Тогава единствен конкурент на страната ни бе Швеция.
Решението българската кандидатура да бъде заявена бе взето по време на последното заседание на правителството и в последния възможен срок за подаване на кандидатури - на 31 юли тази година. Премиерът Бойко Борисов информира за това решение председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер чрез официално писмо.
До 30 септември 2017 г. Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за релокация на ЕМА трябва да бъде взето през ноември т. г.