Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.08.2017)
 
ЩЕ СЛЕДЯТ ПОД ЛУПА БЪЛГАРИТЕ, ЛЕКУВАНИ ЗАД ГРАНИЦА
По-голяма отчетност от стана на българските пациенти, които са се лекували в чужбина с публични средства, ще поиска настоящият екип на Министерство на  здравеопазването. Това стана ясно от интервю на заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков за "Дарик", информира Zdrave.net.
"Когато се допускат пари за лечение в чужбина на български граждани или на дечица, има договор, който се подписва. В този договор самият пациент или неговите близки имат задължение да уведомят държавата за какво и как са похарчени тези пари. Това не са пари извадени от джоба и плеснати на масата и иди ги прави каквото искаш. Ти имаш вече задължение - обществото ти помага да се лекуваш, защото не може да ти подсигури лечение тук, за едни много големи пари", коментира д-р Ненков. Той допълни, че нерядко става така, че хората, лекувани в чужбина не търсят повече Министерство на здравеопазването, освен ако не възникване някакъв проблем.
"По отношение на Комисията за лечение в чужбина и Център "Фонд за лечение на деца" е нужно по-строго правило за обратна връзка с хората", изтъкна д-р Мирослав Ненков. "Това е част от задължението на хората, които получават помощта от държавата", категоричен бе той, като допълни, че събирането на документите не представлява затруднение, но има хора, които не го правят.
 
ЗАБАВЕНИТЕ ЗАПЛАТИ В УМБАЛ - СТ. ЗАГОРА ЩЕ БЪДАТ ИЗПЛАТЕНИ
"Благодарение на усилията на кмета и областния управител на Стара Загора, както и на съдействието на държавни институции в крайна сметка ръководството на EVN прояви разбиране и в крайна сметка запорът вече не е факт. Подписахме споразумение, с което болницата поема ангажимента със собствени средства и ресурс да изплаща натрупаните задължения." Това каза по БНР проф. Йовчо Йовчев - директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - гр. Стара Загора.
"Частта, която трябва да бъде изплащана, покрива част от фактурите, които са месечната електроенергия като сума, плюс стари натрупани задължения", допълни той.
От думите му стана ясно още, че до края на деня ще бъде направена частична доставка на медикаменти и консумативи за лечебното заведение, а забавените заплати на болничния персонал ще бъдат преведени.
 
КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ В МУ - ПЛОВДИВ НАРАСТВАТ
Кандидатстудентската кампания в Медицински университет - Пловдив преминава изключително успешно. Въпреки демографските показатели и факта, че все по-малко ученици завършват средно образование или отпадат по време на обучението, тази година кандидатите са с 30% повече в сравнение с 2016 г., съобщи Zdtave.net, позовавайки се на справка на висшето учебно заведение.
"Това за нас е много добър успех и считаме, че интересът към университета е устойчив. По-големият брой кандидати се дължи на промяната във формата на изпита", заяви заместник-ректорът по учебна дейност на МУ - Пловдив проф. д-р Мария Куклева.
"В рамките на няколко години въведохме изцяло тестово изпитване по биология и кандидат-студентите вече не са принудени да наизустяват факти, а се явяват на тест, който обхваща много по-широк кръг от въпроси, дава една по-обективна представа за познанията им и освен това се елиминира възможността за подсказване и преписване", отбеляза проф. Куклева. Другият изпит, при който се въведе тестово изпитване, е този по химия. Същевременно бяха подготвени съответните учебни помагала. От тази година приемният изпит в МУ-Пловдив се състои в един ден с два модула по биология и химия, които се оценяват от отделни комисии, получават отделни оценки и класирането се запазва в същият формат.
 
БЪЛГАРИЯ КАНДИДАТСТВА ЗА СЕДАЛИЩЕ НА ЕМА
България вече е официално кандидат за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Решение за това бе взето от Министерски съвет на 31 юли 2017 г.- последния възможен срок за кандидатстване.
До момента кандидатурата си да приютят агенцията вече са подали почти всички страни от ЕС, включително и съседна Румъния, с която служебният премиер Огнян Герджиков имаше идея да подадем обща кандидатура.
В официалното писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се изтъкват предимствата на българската столица като локация и се изразява очакване кандидатурата на София да бъде посрещната и оценена положително.
До 30 септември 2017 г. Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за преместването на централата на ЕМА трябва да бъде взето през ноември тази година.
Централата на агенцията в момента е в Лондон и се налага да бъде преместена в резултат от процедурата по излизане на Великобритания от ЕС.