Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.07.2017)
 
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ И ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ОБЖАЛВАТ ОТМЯНАТА НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА
Министерският съвет и Министерството на здравеопазването са обжалвали решението на тричленния състав на Върховния административен съд, с което Националната здравна карта беше отменена. Това стана ясно от отговора на здравния министър проф. Николай Петров по време на парламентарния контрол в петък, 28 юли 2017 г., информира Zdrave.net.  От здравния портал припомнят, че тричленният състав на ВАС отмени картата със свое решение от 12 май 2017 г.
Пред депутатите министър Петров обясни, че картата на практика ще спре да действа, ако и петчленният състав на ВАС потвърди решението на по-долната инстанция, което се очаква. Що се касае до актуализирането на Националната здравната карта, той обясни, че има няколко вида актуализация - едната е пълна и се извършва на три години, а другата е частична и  осъществява при ясни критерии. Сред тях са съществени промени в здравно-демографските показатели по региони, промени в структурата на болничната помощ или в самите лечебни заведения.
От отговора на здравния министър стана ясно още, че към момента актуализация на Националната здравна карта не се налага.
Той предостави и данни за общата използваемост на болничните легла в страната в началото на годината у нас , която е била 58,83%. Най-голяма е използваемостта на леглата у нас в областите Шумен и Русе - над 70%.
 
170 ДЕЦА ЩЕ СЕ ЛЕКУВАТ В ЧУЖБИНА
541 деца са подпомогнати от Център "Фонд за лечение на деца" от началото на годината до края на юни, информира Zdrave.net. Всички те са получили положителни решения от Обществения съвет на фонда. 371 от децата ще се лекуват в България, а 170 - в чужбина.
Общата сума за изплатените средства за организационно и финансово подпомагане на лечението е в размер на 5 749 459 лв.  С 2 120 358  лв. ще бъде подпомогнато лечението на децата в България, а сумата за терапиите  в чужбина е  3 201 477 лв., по данни на Фонда. В общата сума за чужбина са включени и средства за транспорт, престой и придружител на детето.
78 малки пациенти с тежки и редки заболявания ще се лекуват в Германия, в Австрия - 17, във Франция - 14, в Швейцария - 10, във Великобритания - 9 , в Турция - 9, в Италия - 8, в Люксембург - 6 и едно в САЩ.
От подпомогнатите 371 деца в България най-много са случаите, получили лечение в областта на неврохирургията, ортопедията и травматологията, както и на деца с онкохематологични заболявания.
 
БОЛНИЦИТЕ В ПЕТРИЧ И САНДАНСКИ СЕ СЛИВАТ
Дългоочакваното обединение на болниците в Петрич и Сандански вече е почти факт, информира Clinica.bg, позовавайки се на съобщения на регионалните медии. По волята на местния парламент в Петрич "Югозападна болница" ще обедини дейностите на МБАЛ "Рокфелер" в Петрич и МБАЛ "Св. Врач" в Сандански. Решението идва след като в средата на юли т. г. преструктурирането беше подкрепено и от общинарите в Сандански.
Сливането на лечебните заведения започна още през ноември 2016 г. по предложение на кмета на Петрич Димитър Бръчков. Новото дружество на практика се създава между общините, за да управлява медицинските дейности на двете болници и да предлага здравно обслужване в четири общини - Петрич, Сандански, Кресна и Струмяни.
Обединението на двете болници да стане факт до септември 2017 г., когато бъде гласувано и от четирите местни парламента. Общинските съветници в Петрич и Сандански вече подкрепиха промяната, очаква се това да направят и колегите им от Кресна и Струмяни.
 
ПУЛМОЛОЗИ ТРЕНИРАХА ВЪРХУ КИБЕРМАНЕКЕНИ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ
Пулмолози тренираха инвазивни методи върху киберманекени в Медицинския симулационен тренировъчен център на Медицински университет - Пловдив, съобщиха от учебното заведение. Двудневният курс е първото по рода си персонализирано бронхоскопско обучение у нас. Той е организира от Българското дружество по белодробни болести и Медицински университет - Пловдив.
"Симулаторите помагат да намалим броя на медицинските грешки и затова трябва максимално да се използват в обучението на специалистите. Медицински университе - Пловдив продължава надграждането на този център, има нови симулатори, има 3D принтер и други съвременни технологии. Максимално се възползвайте от тези иновативни технологии", заяви при откриването на обучението ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев. Той отбеляза, че комплексът е уникален за страната и за Южна Европа.