Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.07.2017)
 
НАБИРАТ ОЩЕ КАНДИДАТИ ЗА НАПРАВЛЕНИЯ "ВОЕНЕН ЛЕКАР" И "ВОЕННА СЕСТРА"
Първите студенти в специалностите "Военен лекар" и "Военна медицинска сестра" ще започнат своето обучение на 18 август 2017 г., съобщиха от ВМА.
Програмата се провежда за първи път в България с цел подготовка на медицински кадри за нуждите на Въоръжените сили и е съвместна между ВМА, МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".
В специалност "Военен лекар" са приети 10 жени и 3-ма мъже. Незаетите места по тази специалност са 7 за мъже. Освен тях, ще бъдат подбрани и кандидат-студенти като резерви (мъже и жени), уточняват от ВМА.
4 са попълнените бройки за "Военна медицинска сестра", като през месец август предстои и второ класиране. Незаетите места по тази специалност са 16, като освен тях, ще бъдат подбрани и кандидат-студенти като резерви.
Срокът за подаване на документи е до 2 август 2017 г. Изискванията към кандидат-студентите за специалност "Медицина", направление "Военен лекар" са да са се явили на приемните изпити в МУ- Варна по биология и химия (предварителни и/или редовни изпити) и да имат положителни оценки от тях. кандидатите за специалност "Медицинска сестра", направление "Военна медицинска сестра" трябва да са се явили на приемния изпит в МУ-Варна - тест по биология и да имат положителна оценка от него.
 
ПРОФ. КАМЕН ПЛОЧЕВ БЕ ИЗБРАН ЗА УПРАВИТЕЛ НА НЗОК
С 205 гласа "за" от общо 206 проф. д-р Камен Плочев бе избран за управител на Националната здравноосигурителна каса. Зад него застанаха всички парламентарно представени партии, съобщи Clinica.bg.
"Благодаря за доверието, което ми гласувате, но първо искам да отговоря на въпросите, които ми отправихте", каза проф. Плочев от трибуната на Народното събрание. "Никога не бих подписал нещо незаконно, ако ми се окаже натиск - при един такъв конфликт ще си подам оставката без да има сътресения за системата", заяви той в отговор на зададен въпрос.
"Питате ме още защо учен ще се занимава с финанси - каза още проф. Плочев. Но всички познавате Исак Нютон, а той е отговарял за надзора и охраната на Кралската каса. Кралицата е възложила тази задача на него, защото тогавашните ковчежници търкали сребърните монети една в друга и така ощетявали бюджета на страната, Исак Нютон предложил те да станат с назъбени краища и решил проблема. Тоест, в учените има нещо нестандартно, което може да помогне за решаването на проблемите", аргументира се проф. Плочев. И допълни, че съвсем скоро ще започне да търси подкрепа за справяне с недъзите на системата, които очертаха и самите депутати.
 
В ПАРЛАМЕНТА СЕ СЪСТОЯ ИНФОРМАЦИОННА ИНИЦИАТИВА В ПОДКРЕПА НА ЕЛИМИНАЦИЯТА НА ХЕПАТИТ С ДО 203О Г.
Основната цел, която Световната здравна организация си поставя, е пълното унищожаване на вируса на хепатит С до 2030 г. Тази амбициозна цел може да бъде постигната само, ако стратегиите на СЗО намерят реализация в плановете за действие на всяка държава. Това каза представителят на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила в парламента днес, информира Zdrave.net.
Д-р Сила беше част от информационната инициатива в подкрепа на елиминацията на хепатита до 2030 г., която се проведе в Народното събрание по повод Световния ден за борба с хепатита. Акцентът на инициативата е върху необходимостта от реализиране на мащабни скринингови кампании с цел постигане на заложените от СЗО планове.
"Над 325 млн. души по света са заразени с хепатит. Около 1,3 млн. души по света умират всяка година от последствията на хепатит В и С. Ето защо СЗО има стратегии на глобално и регионално ниво, за да помогне на държавите да се справят с хепатита", каза още д-р Сила.
"В България са налични най-новите терапии за абсолютно всички пациенти с хепатит. Това, което липсва, е целенасочен скрининг, защото голяма част от заразените хора на практика не знаят, че са инфектирани", каза председателят Националното сдружение "Хепасист" д-р Станимир Хасърджиев.
"Нашите възможности като законодатели са свързани с подкрепата на стабилен бюджет на НЗОК, която да поеме изследванията и терапиите, като разчитаме на партньорството на пациентските организации, на неправителствения сектор", изтъкна председателят на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова.
 
СЛЕДЯТ ПОД ЛУПА ВСИЧКИ КЛИНИКИ ЗА ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИ
Клиниките, в които се извършват процедури по асистирана репродукция, ще се отчитат електронно в реално време за всички дейности, които се извършват там, с оглед на повече прозрачност и контрол. Това стана ясно от участието на здравния министър проф. Николай Петров в петъчния парламентарен контрол.
Той определи като един от "най-силните" ходове на настоящия кабинет възможността за допълнително финансиране на ин витро дейностите и обясни, че правилата, по които да се реализират процедурите, са били обсъдени от работна група в МЗ.
"Годишен лимит и бюджет за тази дейност няма и това би скъсило изключително много периода на чакане, който сега е 9-10 месеца. В същото време се увеличава обхватът на дейностите, свързани с дейностите за асистирана репродукция - към досегашните три опита със стимулация за взимане на яйцеклетки се прибавя четвърти и с това ние влизаме в първата тройка на най-добре развитите европейски страни по отношение на този процес", обясни той.
Центърът за асистирана репродукция ще финансира трансферите на замразени ембриони, което ще увеличи най-малко двукратно броят на трансферите на оплодените яйцеклетки, допълни още министър Петров. Стана ясно, че ще бъдат въведени критерии за доказване на яйчников резер чрез т. нар. антимюлеров хормон и нови контраиндикации, сред които азоспермия. Срокът между заседанията на комисията, която ще разглежда молбите за финансиране за ин витро, няма да е по-голям от 30 дни На всяко заседание ще се разглеждат всички постъпили молби до изчерпването им.
 
НОВИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ В "АЛЕКСАНДРОВСКА"
Две бъбречни трансплантации са приключили успешно тази нощ в УМБАЛ "Александровска", съобщиха от лечебното заведение.Донорът е 67-годишен мъж от Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт след черепно-мозъчна травма. В МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - Велико Търново от починалия са експлантирани само бъбреците. Те са трансплантирани на 54-годишния Радослав Л. от гр. Дунавци и 43-годишната Мирен И. от гр. Омуртаг. Жената е имала 100% имунологична съвместимост с донора, което е изключително рядък природен феномен.
След интервенциите двамата пациенти са преведени в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на лечебното заведение. Състоянието им е стабилно. Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на донора и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.
 
"ПИРОГОВ" СТАРТИРА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПАЦИЕНТИ С ПОСТРАВМАТИЧНИ УСЛОЖНЕНИЯ
Профилактични прегледи за усложнения след излекувани травми ще извършват отропеди и травматолози от УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. Кампанията е под надслов "Второ мнение за посттравматични усложнения след травма". Инициативата е във връзка с констатациите на специалистите, че се увеличават случаите, при които пациентите влошават състоянието си след вече проведена терапия.
През целия месец август отворени ще бъдат кабинетите на проф. д-р Асен Балтов, проф. д-р Диян Енчев и доц. д-р Михаил Рашков и техните екипи от университетската болница. Към тях могат да се обръщат всички хора, чиито проблеми не отшумяват, въпреки проведено оперативно или неоперативно лечение.
Желаещите да се прегледат трябва да се запишат предварително на телефон 02/9154 467 от 9:00 до 12:00 ч. Прегледите и консултациите ще се провеждат всеки вторник, сряда и четвъртък между 10:00 и 15:00 ч. в Рапортната зала на травматологичния комплекс. Пациентите трябва да носят талон за травматолог, издаден от личния лекар или талон за рентгенови и лабораторни изследвания.