Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.07.2017)
 
ЗА ПОЛОВИН ГОДИНА НЗОК НАТРУПА 80 МЛН. ЛВ. ДЕФИЦИТ
Малко над 80 млн. лв. е текущият дефицит на Националната здравноосигурителна каса за първото полугодие на 2017 г. Това показва анализът на обществения фонд за първите шест месеца на годината, информира Clinica.bg. На 1 814 029 хил. лв. възлизат разходите на НЗОК към края на юни тази година срещу 1 733 918 хил. лв. приходи. Според експертите на фонда обаче прогнозният дефицит в края на годината няма да се удвои, защото се очаква увеличение на средствата от здравноосигурителни вноски.
Традиционно най-голям ще е недостигът на пари при лекарствата и клиниките. При първоначален бюджет от 798 млн. лв. за медикаменти в аптеките и за лечение на онкоболни пациенти в клиниките за следващите шест месеца са останали само 258 млн. лв. Това означава, че за първите шест месеца касата е дала 540 млн. лв. за лекарства, като в тях са включени и плащания от 2016 г. в размер на 28.9 млн. лв.
Малко по-различно е положението при болниците, където вече се заяви, че първоначално заделените 1.457 млрд. лв. ще се увеличат на 1.672 млрд. лв., т.е. за тях вече са заделени 215 млн. от резерва на НЗОК.
За първи път няма да стигне определеният финансов ресурс за зъболекарите. При заложени 147 млн. лв., до края на годината им остават само 52 млн. лв.
Недостиг на средства се очертава да има и при медицинските изделия. При плануваните 80 млн. лв. за тях до края на годината остават само 32 млн. лв.
 
МЕЖДУВЕДОМСТВЕНА РАБОТНА ГРУПА ПОДГОТВЯ ПРОМЕНИ В НОРМАТИВНАТА БАЗА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Промени в нормативната база за медицинската експертиза подготвя междуведомствена работна група. В нея са включени представители на МЗ, МТСП, НОИ, БЛС, НЕЛК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хора с увреждания, съюзите на инвалидите и на слепите и други, информира Zdrave.net.
Целта на промените е да бъде улеснен достъпът на хората с увреждания до медицинска експертиза, да се прецизират сроковете за преосвидетелстване и определяне на пожизненост за определени заболявания, ясно да се дефинират и изработят стандарти - чек листи, които да минимизират възможностите за лоши практики, да се избегне субективизмът и да се постигне прозрачност при медицинската експертиза.
Промените ще засягат и работата на лекарите. Ще се работи за премахване плащането от лекари, работещи в ТЕЛК, без доказана вина при обжалване на експертно решение на ТЕЛК. Освен това, ще им се даде възможност да упражняват професията си на специалисти и извън състава на експертната комисия. Ще се създадат стимули за привличане и задържане на медицински кадри като се предвидят възможности за повишаване на специфичната квалификация за прилагане на методиката за медицинска експертиза. За улеснение на системата и на лекарите ще се работи за въвеждане на единна информационна система и електронно досие на пациентите.
Работната група е поела ангажимент до 31 септември 2017 г.  да представи работен вариант на промените.
 
МЗ РЕГИСТРИРА В АОП ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА СВЪРЗАНОСТ НА СИСТЕМИТЕ НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Днес, 27 юли 2017 г., Министерство на здравеопазването регистрира в системата за случаен избор към Агенцията за обществени поръчки (АОП) обществена поръчка с предмет "Осъществяване на свързаност и осигуряване на услугата по работоспособност на системите на Спешната медицинска помощ, в съответствие с действащия медицински стандарт "Спешна медицина", съобщиха от  пресцентъра на здравното ведомство.
След изтичане на законоустановения срок от три работни дни и в случай, че обществената поръчка не бъде избрана за обект на предварителен контрол, същата ще бъде публикувана на електронната страница на МЗ в раздел "Профил на купувача", както и в Регистъра на обществените поръчки към АОП.
Прогнозната стойност на поръчката е 4, 320 млн. лв. без ДДС за срок от 3 години, считано от датата на подписване на договора. За сравнение, прогнозната стойност на предходната ОП със същия предмет е била в размер на 5, 400 млн. лв. без ДДС за тригодишен срок.
 
ОЩЕ 250 000 ЛЕВА МЕСЕЧНО ИСКА "ПИРОГОВ" ЗА СПЕШНИ ПАЦИЕНТИ
Има несъответствие между това, което се случва в "Пирогов" като работа, и това, което е като лимит на дейност, която изкупува здравната каса. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на най-голямата спешна болница у нас проф. д-р Асен Балтов, информира Credowеb.bg. 
Той посочи, че 85% от дейността на болницата е спешна, персоналът е около 450 души и постоянно дава дежурства в спешната поликлиника за деца и възрастни.
Тези хора получават трудовите си възнаграждения от работния фонд на "Пирогов". Същевременно като заплатена дейност от МЗ ние получаваме между 270-280 хиляди лева на месец, което значи, че реално това са около 600 лева средно от заплатата на всеки един от тях, което е крайно недостатъчно, за да може да покрие техните възнаграждения.
Проф. Балтов подчерта, че болницата се нуждае от допълнителна субсидия, при която да се удвои себестойността на един спешно преминал пациент от 30 на 60 лева. Това по думите му прави 250 000 лева месечно и 3 млн. лева годишно.
 
РУМЪНИЯ ГОТВИ ЗАКОН ЗА ИМУНИЗАЦИИТЕ
Румъния трябва да приеме закон за имунизациите и да реформира предоставянето на медицински услуги, за да предотврати разпространението на епидемията от морбили, информира Zdrave.net, позовавайки се на Агенция "Ройтерс".
В цяла Европа затягат правилата за ваксиниране, след като стана ясно, че спадът на имунизациите е причинил скок при заболяванията от морбили, варицела и заушка, по данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC).
По информация на румънското здравното министерство 224 202 деца на възраст от 9 месеца до 9 години все още не са ваксинирани срещу морбили. От избухването на епидемията в началото на февруари 2016 г. са заболели 8246 деца и възрастни. Най-много от починалите са от западните части на страната, където ваксинацията е под 50%.
През последните 2 г. значително е намалял броят на имунизациите, както поради родителски отказ да бъдат ваксинирани децата им, така и заради редовния недостиг на ваксини. Липсва и национален регистър с подлежащи на ваксинация деца, тъй като хиляди села в Румъния нямат достъп до здравни грижи и семейни лекари.
В сряда румънският министър на здравеопазването уволни управителите на районите в Румъния с ниски нива на ваксиниране и обяви, че скоро правителството ще обсъден проект на закон за имунизациите.
За предотвратяване на разпространението на морбили е нужно поне 95% от населението да е преминало през имунизация на два етапа. През 2016 г. 86% от румънците са били ваксинирани с първата доза, а 67% - и с втората.