Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.07.2017)

ГОТОВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТЕСТА ПО БИОЛОГИЯ ЗА
КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ В НАПРАВЛЕНИЕ "ЗДРАВНИ ГРИЖИ"
Готови са резултатите от теста по биология в направление "Здравни грижи". Оценките си могат да видят онлайн от петък, 21 юли кандидат-студентите в специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" (включително за филиалите в градовете Сливен, Шумен и Велико Търново) и специалностите от Медицински колеж - Варна: "Медицински лаборант", "Рентгенов лаборант", "Помощник-фармацевт", както и за специалностите "Рехабилитатор", "Медицински козметик" и "Инспектор по обществено здраве".
Кандидатите могат да идентифицират писмените си работи в IV аудитория, сграда Ректорат (ул. "Марин Дринов" №55) на 24 и 25 юли 2017 г. от 10:00 до 12:00 часа и от 14:00 до 16:00 часа, съобщиха от Медицински университет - Варна. Идентифицирането става само лично (без придружител или упълномощено лице) срещу представяне на документ за самоличност. По време на запознаване с писмената конкурсна работа не се разрешава изнасянето, копирането или преписването й, както и предоставяне на копие от нея. Обявените оценки от конкурсните изпити са окончателни, не подлежат на преоценяване и важат само за годината, в която са положени изпитите.
 
МУ - ВАРНА ОТВОРИ ВРАТИТЕ СИ ЗА БЪДЕЩИ СТУДЕНТИ ОТ ЧУЖБИНА
Медицинският университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна е един от най-космополитните университети у нас. Към момента в МУ-Варна се обучават над 1200 чуждестранни студенти от над 44 страни от целия свят, съобщиха от пресцентъра на университета
За трети път тази година, на 21 юли,  в МУ-Варна се проведе Ден на отворените врати за бъдещите чуждестранни студенти. Над 70 бъдещи медици имаха възможност да разгледат най-богатата музейна сбирка по анатомия в страната и да наблюдават човешката анатомия чрез модерна 3D технология. Освен Ректората кандидат-студентите посетиха и Факултетите по дентална медицина и фармация. Те се срещнаха с част от бъдещите си преподаватели и с настоящите чуждестранни студенти, които им показаха материалната база на университета.
Следващият  Ден на отворените врати за чуждестранни кандидат-студенти ще се проведе на 15 септември 2017 г.
 
ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР СМЕНИ БОРДА НА ДИРЕКТОРИТЕ В "ПИРОГОВ"
Със заповед на здравния министър проф. Николай Петров е сменен управителният борд  на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", съобщи Zdrave.net. Новият борд на болницата ще се състои от трима, а не от петима души, както досега. Освен директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов, в него ще влязат детският хирург доц. д-р Христо Шивачев и един представител на здравно министерство.
Министерство на здравеопазването е предприело промени и в други директорски бордове на големи лечебни заведения у нас, на които е принципал. От пет на трима души е намален съставът на борда на УМБАЛ "Александровска".  Очакват се още смени в управата на болници "под шапката" на МЗ.
 
СПЕШНАТА ДЕТСКА ЛИНЕЙКА НА "ПИГОРОВ" ПРЕВОЗИ ПЪРВИЯ СИ ПАЦИЕНТ
Спешната детска линейка, която УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", която болницата получи на 1 юли 2017 г. от Сдружение "Кауза", извърши първия специализиран транспорт на пациент през почивните дни, съобщиха от лечебното заведение.
В неделния следобед детската линейка е превозила от "Пирогов" до летище "София" 6-месечно момиченце, което е заминало на лечение в чужбина. По време на транспортирането в специализираната линейка имало и екип от детски реаниматор и медицинска сестра от "Пирогов". Те придружили детето и родителите по време на полета и настаняването в клиниката, в която детето ще бъде лекувано.
В петък и през почивните дни (21, 22 и 23 юли 2017) през Спешното отделение на "Пирогов" са преминали 1736 пациенти, от които 98 са били без здравни осигуровки. 248 от прегледаните пациенти са останали на лечение в болницата.
 
ЧЕКИРАНЕТО С ЛИЧНИ КАРТИ В БОЛНИЦИТЕ Е ПОД ВЪПРОС
Чекирането с лични карти, което трябваше да замени приема в болница с пръстов отпечатък е под въпрос. Това става ясно от доклада на подуправителя на здравната каса д-р Димитър Петров до Надзорния съвет, който ще заседава в сряда, съобщи Clinica.bg.
Причината за неяснотата около въвеждането на чекирането с лични карти в болниците е спорът между касата и Българския лекарски съюз (БЛС) как точно трябва да стане това. След като съдът отмени чекирането на пациентите с пръстов отпечатък в болниците, през миналия месец Надзорният съвет на НЗОК реши  да върне това с лични карти. За тази цел обаче от здравната каса смятат, че БЛС трябва да направи анекс към Национаналния рамков договор за 2017 г. От съсловната организация на медиците са на друго мнение. Според тях е достатъчно да се издадат само съвместни указания заедно с НЗОК. В крайна сметка заради противоречивото становище на двете институции въвеждането на чекирането е под въпрос и то неясно докога. В същото време целта на мярката е да се повиши контрола в болниците.
 
ОГНИЩЕТО НА МОРБИЛИ В "СТОЛИПИНОВО" ЗАТИХВА
Огнището на морбили в "Столипиново" затихва. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той уточни, че през последната седмица има едва-два случая на заболели в Пазарджик. За да може да се каже категорично, че огнището е изцяло ликвидирано, е необходимо да преминат 21 дни от последния случай, обясни специалистът. "Това е един успех на нашето здравеопазване", посочи той, като изтъкна дейността на референтната лаборатория към центъра. 
Проф. Кантарджиев  даде и статистика за броя на заболелите по региони у нас по време на пика на морбили в страната. Най-много са били болните в Пловдив ( 140 души, главно в "Столипиново"). Около 20 души заболяха в Пазарджик и 6 души -  в Монтана.
Заразата бе пренесена у нас от Румъния. Проф. Кантарджиев за пореден път припомни, че заразяването с морбили може да е особено опасно за малките деца и апелира родителите да не пропускат задължителната ваксинация.
 
10 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ ОТ ЗАТВОРА В ЛИБИЯ
Днес се навършват 10 г. от освобождаването на българските медици, които прекараха повече от 8 години в либийски затвори, съобщи БГНЕС. Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова и палестинският студент по медицина Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Бенгази на 9 февруари 1999 година и останаха в либийските затвори общо 2755 дни. Обвинението към тях през 2000 година бе за умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази с цел дестабилизация на Джамахирията. Имаше и други обвинения към тях , но страданията, които изтърпяха в търсене на истината и справедливостта бяха не само тяхна драма. По-късно либийските власти арестуваха и съпругът на Кристияна Вълчева д-р Здравно Георгиев.
Когато българските медици бяха освободени от затвора и кацнаха на родна земя президентът Георги Първанов благодари "на всички наши партньори и приятели, на държавни и правителствени ръководители, на неправителствени организации и на цялото българско общество за проявената от тях солидарност и подкрепа". Българският държавен глава оцени високо активната роля на европейските партньори на България и лично на президента Никола Саркози и съпругата му Сесилия, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.
 
РУМЪНИЯ СЕ КАНДИДАТИРА ЗА СЕДАЛИЩЕ НА ЕМА
Румъния официално заяви желанието си да бъде домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която в момента се намира в Лондон и след Брекзит трябва да бъде преместена, информира в. "Сега", позовавайки се на електронното издание Романия инсайдер. Днес висши румънски представители, сред които и министърът на здравеопазването Флориан Бодог, отиват на визита в ЕМА в Лондон.
"Привличането на агенция на ЕС ще помогне да се увеличат ролята и влиянието на Румъния. Имаме добро предложение, а и страната ни има значителен опит в медицинския сектор", обясни премиерът на страната Михай Тудосе.
Холандия преди дни също представи кандидатурата на Амстердам за град домакин на ЕМА. Властите са готови да похарчат 2 млн. евро за това, писа електронното издание ИЮ Обзървър. Ако бъде решено ЕМА да се премести от Лондон в Амстердам, холандските власти ще построят съвсем нова сграда за нея в Амстердам, който е готов да инвестира между 250 млн. и 300 млн. евро в изграждането й.
България също изяви желание да е домакин на ЕМА и на Европейския банков орган, който в момента също се намира в Лондон и след Брекзит ще трябва да бъде преместен. Решението къде да бъдат преместени Европейската агенция по лекарствата и Европейският банков орган се очаква да бъде взето през ноември 2017 г.