Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.07.2017)
 
БУМ НА ВАРИЦЕЛА У НАС ЗАРАДИ ЛИПСА НА ВАКСИНА
Повишена заболеваемост от варицела отбелязват епидемиолозите у нас, съобщи в. "Монитор". Педиатри предполагат, че една от причините са сборните групи и занижения санитарен контрол. Липсата на ваксина срещу е основната причина, смята доц. д-р Атанас Мангъров, който завежда Детско отделение в столичната Специализирана болница за лечение на инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров".
България е единствената страна в Европейския съюз, в която ваксината срещу варицела не е регистрината. Поради тази причина фирмите производителки не я внасят. В резултат на това тя не е включена в задължителния имунизационен календар. Тромавата процедура на ЕС, за да бъде регистрирана ваксина в страна членка на общността е сериозна пречка, отбелязва доц. Мангъров. За да бъде регистрирана конкретната ваксина е нужно тя да бъде пререгистрирана във всички останали страни-членки на ЕС.
 
УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ В ДОБРИЧ
Увеличиха заплатите в сектор "Здравеопазване" в Добрич. Това успяха да договорят представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" с кмета на община Добрич, съобщи регионалната телевизия. Със задна дата от 1 юли 2017 г. медицинските сестри и педагозите в детските ясли ще взимат със 7,8% повече, а за лекарите и сестрите в здравните кабинети ръстът е с 6 на сто. Актуализацията на заплатите е възможна благодарение на спестени средства от бюджета за здравеопазване за първото шестмесечие на тази година.
Основната заплата на медицинска сестра става 620 лв. при 576 лв. досега. Разчетите са направени така, че новият размер на заплатите да бъде гарантиран и догодина.      
 
3000 ЖЕНИ У НАС СА В ЛИСТАТА НА ЧАКАЩИ ЗА
АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ С ПОДКРЕПАТА НА ДЪРЖАВАТА 
3000 са чакащите жени у нас, които искат да получат шанса да заченат дете с помощна на Фонда за асистирана репродукция. Това съобщи по БНТ директорът на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева, информира Zdrave.net. "Приемаме по 4000 заявления от пациентки на година. Годишният бюджет на центъра е 12 млн. лв. и стига само за 3000 от кандидатките Така всяка година се натрупват чакащи, чиито общ брой към момента, вече е достигнал 3000 пациентки", обясни д-р Георгиева. Тя заяви, че в центъра няма нарушения по повод одитния доклад на Сметната палата, в който се посочваха редица пропуски в работата на структурата, сред които липса на ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури по асистирана репродукция.
Д-р Георгиева коментира, че екипът на центъра е скромен, но работи спазвайки правилата "точка по точка".
От здравния портал припомнят, че наскоро премиерът Бойко Борисов обяви, че лимитът на финансирането на ин витро процедурите ще отпадне. 
 
ДИГИТАЛНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ИНОВАЦИИТЕ БЯХА
ВЪВ ФОКУСА НА СЪВЕТА НА МИНИСТРИТЕ В ТАЛИН
В столицата на Естония Талин приключи и вторият ден от Неформалното заседание на Съвета на министрите на здравеопазването, в което участва и българският здравен министър проф. д-р Николай Петров. Основният акцент на срещата е бил върху дигитално здравеопазване и иновациите, съобщиха от ресорното министерство.
В рамките на заседанието министър проф. Николай Петров и заместник-министър д-р Мирослав Ненков са провели двустранни срещи с Генералния секретариат на Съвета и Генерална дирекция "Здраве и безопасност на храните" д-р Витянис Андрюкайтис. По време на срещата са били очертани приоритетите на двете страни. Министър Петров е представил двата водещи приоритета на страната ни в сектор "Здравеопазване" по време на нейното председателство в Съвета на ЕС: "Здравословно хранене при децата" и "Недостиг на лекарствени продукти".
В рамките на Съвета на министрите в Естония бяха проведени дискусии по водещите за естонското председателство приоритети в сектор "Здравеопазване" - дигитално здравеопазване и иновации, и трансгранични аспекти, свързани с вредите от употребата на алкохол. Участниците приеха заключения и по двата приоритета.
 
ИЗПЛАТИХА ЧАСТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ В МБАЛ - ЛОВЕЧ
Медиците от МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Ловеч са получили дължимите заплати за периода 01 февруари - 30 април 2017 г., съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Възнагражденията на персонала на областната болница бяха преведени след като здравният министър проф. д-р Николай Петров даде обещание на лекарите, че ще направи всичко възможно това да се случи на среща в лечебното заведение на 14 юли 2017 г.
Разплатени са 17 хил. лв. за просрочени вземания по трудови договори на напуснали служители на ловешката болница.
Частично са погасени просрочени дългове към кредитори и доставчици на услуги, възлизащи на няколко хиляди лева, с което настоящото ръководство на лечебното заведение показва воля за възстановяване на добрите взаимоотношения с контрагентите.
Прокуристът на МБАЛ - Ловеч д-р Георги Васев информира, че продължават разговорите за разсрочване на стари вземания. Добрата новина е, че от вчера, всички запори са вдигнати. Идната седмица предстои подписването на договор за отпускане на кредит  между болницата в Ловеч и УМБАЛ "Св. Иван Рилски".
 
РОЗОВ КЕМПЕР ЩЕ ПОМАГА НА ЖЕНИ С РАК
Розов кемпер ще обикаля страната, за да помога на жени с рак на гърдата. Мобилният клуб, който бе официално представен на 21 юли 2017 г., е на Фондация "Една от 8" и е част от проекта "Сърдечни приятелки", информира Puls.bg.
Индивидуални информационни, практически и психологически консултации, техники за справяне със стреса, съвети за хранене по време на лечение и използване на професионален гримьор, арт-терапии, групови занимания, са само част от услугите, от които жените с рак на гърдата от над 25 града на страната ще се възползват. Те ще могат да получат и различни безплатни аксесоари, както и да се насладят на вкусни гозби, приготвени в кемпера.
Обиколката из България започва на 24 юли т.г. Първите градове, в които ще бъде разположен мобилния пункт, са Дупница, Кюстендил, Благоевград и Самоков. В следващите няколко месеца той ще посети и градовете: София, Ботевград, Плевен, Свищов, Велико Търново, Ловеч, Русе, Добрич, Варна, Шумен, Пловдив, Асеновград, Хасково, Кърджали, Смолян, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, Монтана, Видин.
Част от сумата, нужна за кемпера, е събрана чрез дарения на стойност 112 854 лв. Остатъкът е осигурен чрез банков заем.