Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.07.2017)
 
ГЛАД ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРЛИ В МБАЛ - ПОМОРИЕ
МБАЛ - Поморие се нуждае от пет медицински сестри, става ясно от поместена обява на лечебното заведение в регионални медии, информира Zdrave.net.
Четири сестри са нужни за педиатричното отделение на лечебното заведение в морския град, а една за вътрешното. Те трябва да притежават образователна степен "специалист", както и компютърна грамотност -  да могат да работят с програмите Word и Excel, се посочва в обявата.
Лечебното заведение търси и счетоводител, който трябва има завършено висше образование, бакалавър по специалностите "Счетоводство и контрол" или "Финанси", с минимум една година професионален опит. Болницата има нужда и от работник поддръжка, като изискванията към него са средно образование и професионален опит.
Документи ще се приемат в служба "Личен състав" при болницата всеки работен ден до 15:00 ч.
 
ШВЕЙЦАРИЯ ЩЕ ДАРЯВА АПАРАТУРА ЗА БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ
Швейцария ще дарява медицинска апаратура за лечебни заведения в България, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Това стана ясно от срещата на здравния министър Николай Петров с Меглена Плугчиева-Александрова, доскоро извънреден и пълномощен посланик на РБългария в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК и д-р Валентин Джонов, ръководител на Катедра "Анатомия" към университета в Берн. Те обсъдиха възможността за засилване и разширяване на сътрудничество между Швейцария и България в сектор "Здравеопазване".
Присъстващите на срещата договориха канал за комуникация и оперативни стъпки, за планиране и организиране на следващите дарения от страна на Швейцария, като ангажимент на МЗ е да изготви справка за необходимата на болниците  ни медицинска техника.  Проф. Джонов ще отговаря за колаборацията между швейцарските лечебни заведения и Малтийския орден, а с помощта на Българския Червен кръст ще се осъществи безмитен внос на даренията, за да се гарантира бърз и прозрачен процес по осигуряване на апаратурата. Предвижда се и доказани международни специалисти да гостуват в у нас за да диагностицират и лекуват български пациенти.
 
Пациентски организации настояват:
МЕДИКАМЕНТИТЕ ЗА ИН ВИТРО ПОЦЕДУРИТЕ ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ ОТ МЗ
За да се спестят публични средства и да има възможност повече двойки да получат своето финансиране, медикаментите за ин витро процедурите трябва да минат към Министерството на здравеопазването и да се осигуряват чрез централизирана поръчка. За това настояват от Пациентски организации "Заедно с теб", информира Zdrae.net.
"В момента Центърът за асистирана репродукция плаща 5000 лв., като половината отиват за медикаменти. Имаме 34 медицински центъра и 34 различни цени на тези медикаменти", изтъкна пред журналисти председателят на сдружение "Заедно с теб" Пенка Георгиева.
Друго предложение на пациентските организации е част от средствата при неуспешни опити за зачеване да бъдат възстановявани обратно във Фонда за асистирана репродукция. Сред исканията им са законодателно уреждане на сурогатното майчинство, създаване на клинична пътека "Репродуктивна ендокринология", а клиниките да осигурят т. нар. "синя стая", в която, ако пациент се срине от лоши новини, да бъде поет веднага от психолог.
 
УМБАЛ "ПРОФ. Д-Р СТОЯН КИРКОВИЧ" - СТ. ЗАГОРА МОЖЕ ДА ЗАТВОРИ ВРАТИ ЗАРАДИ ДЪЛГОВЕ
УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора може да преустанови дейността си още този петък, съобщи Zdrave.net. Причината е, че сметките на лечебното заведение са запорирани заради огромни дългове. Болницата дължи 3,2 млн. лв. на електроразпределителното дружество EVN, което е избрало, вместо да спре тока на болницата, да запорира сметките й.
От думите на директора на лечебното заведениe проф. Йовчо Йовчев пред Дарик стана ясно, че той е изработил кризисен план за спасяването му като разчита на финансова помощ от държавата. Проф. Йовчев смята, че държавна субсидия от 6,5 млн. лв. би помогнала на лечебното заведение да функционира нормално, като покрие фонд "Работна заплата" и текущите дейности - медикаменти, консумативи и разходи. "Това е и стойността на сградния фонд, който е определен с решение на акционерите за продажба през Агенцията за приватизация. Искаме субсидия, с която да нормализираме нещата и в същото време да увеличим възвръщаемостта или по-точно изплащането на старите просрочени задължения с близо 9 млн. лв.", коментира той.
Ако обаче на 21 юли болницата не разполага с медикаменти и консумативи, всички пациенти трябва да бъдат преместени в други лечебни заведения.
 
СЗО алармира:
ВСЯКО ДЕСЕТО ДЕТЕ В СВЕТА Е БЕЗ ВАКСИНА ПРЕЗ 2016 Г.
Близо 13 млн. деца по света или всяко десето дете не е получило никаква ваксина през 2016 г. Това сочат последните данни на Световната здравна организация и УНИЦЕФ, информира Zdrave.net. Това означава, че тези деца са пропуснали първата доза от задължената ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш и са изправени пред сериозен риск от заразяване с тези тежки болести.
Същевременно, близо 6,6 млн. деца са получили първата доза от ваксината, но не и останалите две. От 2010 г. до момента процентът на децата, които са преминали пълния имунизационен курс с ваксината, е паднал средно до 86% и няма значителни признаци за промяна. Статистиката не отговаря на глобалните цели за ваксинално покритие от 90%, отчитат от СЗО.
"Повечето от децата, които са неимунизирани на практика са "изпуснати" от здравните системи", посочи директорът на отдела на СЗО за имунизации и ваксини Жан-Мари Окво-Беле. По думите му тези деца са лишени от базисни здравни грижи. Ето защо усилията трябва да бъдат насочени към обхващане на тези деца в здравните системи на отделните държави, отбеляза той.
 
БГ ИНИЦИАТИВА СРЕЩУ АНТИБИОТИЧНАТА РЕЗИСТЕНТНОСТ БЕ КЛАСИРАНА ЗА НАГРАДА НА ЕС
Инициатива на пациентски организации "Заедно с теб" е сред класираните за наградите на Европейския съюз за неправителствени организации, борещи се с антимикробната резистентност, за 2016 г. Това съобщи днес в Брюксел комисарят по здравеопазването и безопасност на храните Витенис Андриукайтис, който взе участие в Европейския ден на антибиотиците, информира Puls.bg.
"Заедно с теб" е сред номинираните за провеждането на Кръгла маса с дискусия на тема "Рационална антибиотична употреба при деца - обща мисия на лекари, пациенти и институции", проведена на 1 юни м. г. в Народното събрание. Тя е съвместен проект на "Заедно с теб" и Комисията по здравеопазването на 43-тото Народно събрание.
"Правилната употреба на антибиотиците е тема, която вълнува обществото. Поради това възникна необходимост за среща на експертите в областта на правилната употреба на антибиотиците с представители на институциите. Като пациентски организации през 2016 г. се фокусирахме върху антимикробната резистентност и правилната употреба на антибиотици в България", обясниха от пациентската организация.