Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.07.2017)
 
БАПЗГ ЩЕ СЪДЕЙСТВА ЗА СЪБИРАНЕТО НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСИЛИЕ НАД МЕДИЦИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ще съдейства за събирането на информация за упражнено насилие над медицински специалисти през последните три години. БАПЗГ получи писмо-апел от Българския лекарски съюз за подкрепа при събирането на данни за агресивно поведение на пациенти над медицински екипи в страната.
"Българският лекарски съюз изпрати писмо до прокуратурата , в което изиска статистика за случаите на агресия над медицински персонал за последните три години, за да бъдат адекватно проверени наказателните мерки, които се прилагат от закона. Отговорът, който получихме е 4-5 случая на година. Намираме тази информация за непълна. Възможно е това да се дължи на факта, че за да бъде един случай на агресия квалифициран като такъв, е необходимо потърпевшото лице лично да подаде сигнал към полицията и тогава вече престъплението се квалифицира като такова", пише в писмо до БАПЗГ председателят на БРС д-р Венцислав Грозев.
"Тази нормативна уредба поставя в невъзможност обществото да получи достоверна информация от съответните институции. В тази връзка БЛС моли Вас, като отговорни граждани и съпричастни колеги, заедно да съберем тези данни", се казва още в писмото. 
 
МЗ, МВР И ПРОКУРАТУРАТА НАБЕЛЯЗАХА МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА АГРЕСИЯТА СРЕЩУ МЕДИЦИ
"Набелязахме няколко мерки и разпределихме задачите така, че всяка институция да свърши работата, която е от нейните компетенции. Министерство на здравеопазването се ангажира с тотално оборудване на всички мобилни медицински екипи с паник-бутони, GPS системи, с възможност за гласова връзка с охранителна фирма или с органите на МВР". Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров след работна среща между представители на прокуратурата, министрите на здравеопазването и вътрешните работи, директори на някои от големите болници в София и на ЦСМП - София, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Главният прокурор Сотир Цацаров се ангажира до районните прокуратури да бъдат изпратени указания за определяне на нарочен прокурор, който да осъществява връзка с директорите на болници със спешни приемни отделения. Целта е да се създаде механизъм между прокуратурата, лечебните заведения и териториално поделение на МВР, който да обезпечи незабавната реакция на органите на реда.
Министър Валентин Радев посочи, че МВР ще проведе обследване на лечебните заведения и ще даде предписания на болниците със СПО за осигуряване безопасността на медицинските специалисти и на пациентите.
 
НАМАЛЯВА БРОЯТ НА ХОРАТА У НАС, КОИТО ХОДЯТ НА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД
Отчетът за дейността на здравната каса за 2016 г. показва, че намалява и без това ниският брой на хората, които ходят на задължителен профилактичен преглед при личния си лекар. 37% от осигурените над 18 г. са се обърнали към джипито си за профилактичен преглед през миналата година, пишат от вестник "Сега". През 2015 г. на такъв преглед са отишли 39% от хората. Най-много ходят на профилактичен преглед във Велико Търново - 51% от осигурените, следват хората в Пловдив - 49% и Търговище - 47%. На дъното са Габрово с 29% прегледи и Силистра с впечатляващите едва 18% отчетени профилактични прегледи.
От години се искат по-строги санкции за хората, които не ходят на профилактичен преглед. В момента глобата за това е 100 лв., но не се налага, тъй като не е уредено кой и как трябва да го направи. Другата санкция е лишаване от здравноосигурителни права за един месец, но и тя не е налагана по същата причина.
 
БЪЛГАРИЯ И ФРАНЦИЯ ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧАТ В ОБЛАСТТА НА МЕДИЦИНАТА НА КАТАСТРОФИТЕ
Здравният министър Николай Петров и проф. Хенри Жулиен, председател на Френското дружество по медицина на катастрофите обсъдиха споразумението за партньорство между Българското дружество по медицина на катастрофите и Френското дружество по медицина на катастрофите, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Двамата коментираха и предизвикателството "сигурни общества", заложено в програма "ХОРИЗОНТ 2020", чиято основна цел е предприемането на научноизследователски и иновационни дейности, необходими за защита на обществото, икономиката и инфраструктурата.
На срещата в здравно министерство присъства и Генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов. Проф. Жулиен е на двудневно посещение в България, в рамките на което е предвидена и среща с ръководството на ВМА, за да бъдат обсъдени възможностите за съвместни инициативи.
Министър Николай Петров беше удостоен с отличието "Златен венец" за приноса му за спасяване на пострадалите при атентата на летище "Сарафово" през 2012 г.