Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.07.2017)
 
МИНИСТЪР НИКОЛАЙ ПЕТРОВ, БОЖИДАР ДАНЕВ И Д-Р НЕДЕЛЧО ТОТЕВ ОБСЪДИХА ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров се срещна днес с изпълнителния председател на Българска стопанска камара Божидар Данев и с председателя на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев, съобщиха от пресцентъра на МЗ. 
Срещата беше инициирана от БСК, а присъстващите обсъдиха проблемите и финансовото състояние на общинските болници.
Професор Петров акцентира върху възможностите за по-добро проследяване на разходваните средства. Той посочи, че чрез въвеждането на електронната карта ще може да се проследи как и къде точно е лекуван пациентът и как и къде са получени парите за него.
"Като началник на ВМА въведох практиката какъвто и договор да се сключва, независимо от това дали е добър, винаги да има включена клауза да бъде прекратен предсрочно и от двете страни. Това дисциплинира всички доставчици на услуги", посочи още министър Петров.
 
НОВ СЛУЧАЙ НА АГРЕСИЯ НАД МЕДИК
Има нов случай на агресия над медик в страната, този път в Стара Загора. 28-годишен мъж е отправял обиди и закани срещу акушерка в приемен кабинет. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Стара Загора, информира Puls.bg.
Сигналът за инцидента е подаден около 12:25 ч. в сряда. В последствие С. Й. е счупил стъкло на врата във фоайе на клиниката. Мъжът е задържан за 24 часа в Първо РУ - Стара Загора. Образувано му е бързо производство.
Междувременно в столицата предстои Граждански поход срещу насилието, организиран от пациенти и други граждани, подкрепящи пребитата в САГБАЛ "Шейново" д-р Албена Гагова. Тази вечер те ще се съберат в 18:30 на входа на Южния парк в столицата. Час по-късно родители и техните деца, родени в АГ болницата, ще се съберат на една от поляните и ще пуснат бели балони, с които за пореден път ще се обявят срещу насилието над медици в страната. Всички присъстващи ще носят сини лентички с надписа "Не на насилието".
 
ПРОДЪЛЖАВА КАМПАНИЯТА НА УМБАЛ - БУРГАС
"ДАРИ КАПАЧКА - СПАСИ ЖИВОТ"
Продължава кампанията на УМБАЛ Бургас "Дари капачка - спаси живот". Близо 5 000 лв. са събрани от старта й до момента. Парите ще отидат за закупуването на нов кувьоз за Отделението по неонатология на болницата, информира Puls.bg.
Точната сума, събрана до момента е 4997 лв., като в нея са включени и парични дарения. Сумата е събрана най-вече от жителите на Бургас и региона, но капачки за кампанията изпращат и от много други градове. Най-активни в събирането на капачки са децата от ясли, детски градини и училища от Бургас и региона, подкрепяни от учители и възпитатели. Много фирми, институции и семейства също са се включили в инициативата.
До края на юни 2017 г. са събрани над 2,5 тона капачки, които са на стойност 938 лв. Учениците от Строителния техникум, които са инициатори на кампанията, са се заели с товаренето и пренасянето на капачките.
Кампанията ще продължи по събирането на цялата сума, която е необходима за новия кувьоз.