Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.07.2017)
 
Д-р Ангел Кунчев:
ИМА ОПАСНОСТ ОТ ЛОКАЛНО ОГНИЩЕ НА МАЛАРИЯ В ГЪРЦИЯ
Има условия за локално огнище на малария в Гърция. Това заяви пред Bulgaria ON AIR главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, информира Puls.bg. В студиото на "България сутрин" той коментира има ли опасност болестта да се разпространи и у нас.
"За съжаление преди 10 години започна тази тенденция на по-често развитие на малария в Гърция и установяването на болестта сред местни хора, което означава, че тя се предава на място, а не от човек, който е дошъл в страната", коментира д-р Кунчев. И уточни, че първите случаи на малария в Гърция са от 2009 г. Те били в най-южната част на страната, където температурите са по-високи, което е предпоставка за развитие на маларийния комар. "Преди няколко години такова огнище възникна включително в областта на Александрополис, което е буквално на 50-60 километра от България, по долината на река Марица. Първоначалните случаи са на работници, като по-късно се пренася и на местни хора. Не бяха много случаите, но фактът, че това е възможно ни показва, че на Балканите вече има условия за развитие на местна малария", изтъкна той.
"Ако човек отиде за няколко дни в Гърция, има риск да се зарази с малария, но той е много малък", поясни специалистът и допълни, че през миналата година и тази няма случаи на местно предаване на малария.