Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.07.2017)
 
Министър Николай Петров към директорите на областните болници:
ПРЕРАЗГЛЕДАЙТЕ ДОГОВОРИТЕ ЗА ВЪНШНИ УСЛУГИ,
ЛЕКАРСТВА И КОНСУМАТИВИ
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров се срещна днес с представители на Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение, за да дискутират актуалните проблеми в работата, финансовото състояние и кадровия дефицит в лечебните заведения.
Професор Петров се обърна към директорите на областните болници с апел да преразгледат всички договори, които са сключвани, и да търсят възможно най-ефективния начин за разходване на финансовите средства. Той даде за пример договорите за превоз на пациенти на диализа. "Външни фирми оскъпяват много повече тази дейност,  отколкото ако я извършва самата болница", обясни министърът. "Трябва да изчистим всички неразумни харчения, за да поискам от премиера и финансовия министър увеличение на бюджета", посочи проф. Петров.
Усилията на здравното министерство са насочени към оздравяване на многопрофилните болници. Министър Петров посъветва присъстващите да вземат пример от колегите си в частните лечебни заведения - да търсят най-ниската цена при закупуване на техника, лекарства и консумативи. "Хубаво е, когато пазарувате, да имате мярка единица за сравнение", уточни той.
От Сдружението на областните болници поискаха по-голяма яснота относно механизма, по който НЗОК, респективно - РЗОК, определя бюджетите на лечебните заведения.
"Не мога, а и не искам да командвам НЗОК, но съм уверен, че прозрачност и диалог ще бъдат постигнати", изтъкна министър Петров.