Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.07.2017)
 
БАПЗГ СЕ ОБЯВИ СРЕЩУ АГРЕСИЯТА НАД МЕДИЦИ
"Разтревожени сме от ескалиращата агресия към медицинските
специалисти у нас. Последният вандалски случай на хулиганско отношение с физическо посегателство е този с д-р Албена Гагова от Втора АГ болница "Шейново" в София, при който лекарката тежко пострада. Недопустимо е да се случват такива неща с представители на медицинското съсловие, които денонощно с висок професионализъм и отговорност спасяват, лекуват и се грижат за своите пациенти." Това написа председателят на БАПЗГ Милка Василева в Открито писмо до председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, изпълнителния директор на САГБАЛ "Шейново" д-р Румен Велев и всички медии. 
В писмото се казва още: " Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи се присъединява към апела на Българския лекарски съюз да се предприемат
бързи и надеждни мерки за ограничаване случаите на посегателство срещу лекари, медицински сестри и всички специалисти, които работят в системата на здравеопазването.
Надяваме се българските пациенти и техните близки да преосмислят отношението си към професионалистите в бели престилки, които са посветили много години, за да постигнат високи знания и умения, които прилагат всекидневно в името на здравето и живота.
Ние, медицинските специалисти казваме: "Не на агресията и
неуважението към нас!" и призоваваме обществото да ни подкрепи и съдейства, за да можем да изпълняваме в сигурност нашите професионални задължения!"
 
ПРЕМИЕРЪТ И НПО СЪЩО ЗАСТАНАХА ЗАД ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЕДИЦИ
И премиерът Бойко Борисов застана зад лекарите от болница "Шейново", съобщи Puls.bg. Днес той коментира случая по време на заседание на правителството. "Министър Петров, ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите ви в "Шейново". И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим… Ако трябва, помогнете и за завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо!... И ние искаме той да получи справедлива присъда, защото това е и превенция… Действително разчитаме тук и на съдебната система..", обърна се той към здравния министър д-р Никола Петров.
По-рано от Националната пациентска организация изпратиха до медиите отворено писмо по повод нападението над д-р Албена Гагова. "Оценявайки обществената значимост на случилото се и чувствителността на темата, изразяваме огромното си възмущение и огорчение от всички прояви на агресия към човека. В конкретния случай, не можем да не обърнем внимание на особената тежест на деянието, тъй като агресивното поведение е насочено към лекар, който е изпълнявал служебния си дълг и е полагал грижи, за да опази два живота и да им даде възможност да поемат по нов път", пишат от организацията и призовават за прилагане на "цялата строгост на закона" по случая.