Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.07.2017)
 
БАЩА ПРЕБИ ЛЕКАР ЗАРАДИ ПЛАЦЕНТАТА НА БЕБЕТО СИ
В събота д-р Албена Гагова - акушер-гинеколог в  столичната АГ болница "Шейново", беше пребита от баща, който настоявал да получи плацентата на новороденото си бебе, минути след раждането на детето. "Д-р Гагова не е добре,  била е в безсъзнание около 20-25 минути", обясни пред bTV директорът на болницата д-р Румен Велев.
"Била е намерена от акушерка на площадка на стълбището, полуседнала в ъгъла и с разбито лице в безсъзнание, в локва кръв, допълни д-р Румяна Мандаджиева, първият повикан на мястото лекар.
Първоначално д-р Гагова е имала амнезия, но впоследствие си е спомнила, че последно е контактувала с бащата на бебето, малко след като е оперирала родилката. Мъжът упорито настоявал за плацентата, без да се интересува от състоянието на детето. Тогава Гагова се свързала с началника си - д-р Велев.
"Разговаряхме два пъти. Първо, за да провери дали наистина бащата е получил разрешение от мен, както е твърдял. Това е абсолютна лъжа, защото аз с този човек не съм разговарял по такъв повод. Има установен ред на даване на плацента, не може да стане както той смята. Между впрочем той се занимава с генетични изследвания в Англия, поне така ми се беше представил преди време и вероятно плацентата му е трябвала, за да извлича някакви стволови или мезенхимни клетки, но има определен ред, по който това се случва", разказа д-р Велев. Той уточни, че при втория телефонен разговор се чувал гласът на мъжа, който се държал агресивно. Д-р Велев поръчал на д-р Гагова да увери бащата, че плацентата ще бъде съхранена по установения ред и в понеделник, ако предостави съответните лицензи за тази дейност, ще му бъде предадена. След това е последвал побоят.
Нападателят Владимир Стоянов е задържан в неделя, съобщиха от прокуратурата. Българският лекарски съюз изрази безпрекословната си подкрепа към д-р Албена Гагова и към целия екипа на САГБАЛ "Шейново" с декларация по повод поредния случай на агресия срещу медици.
 
НЗОК ЩЕ ЗАПЛАЩА ДИРЕКТНО НА ДИСТРИБУТОРИТЕ
ЛЕКАРСТВАТА ЗА ОНКОБОЛНИ ПАЦИЕНТИ
Националната здравноосигурителна каса ще заплаща лекарствата за пациенти с онкологични заболявания директно на дистрибуторите, а не първо на болниците, какъвто беше механизмът до момента. Тази промяна е приета от Надзорния съвет на касата, който разгледа изменения в Закона за здравното осигуряване и наредбата, регулираща заплащането на медикаментите, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на изказване на подуправителя на здравния фонд д-р Димитър Петров.
НЗОК ще договоря и отстъпките на медикаментите за онкоболни, но търгът за тях ще се провежда централизирано от Министерство на здравеопазването, а не от отделните лечебни заведения.
Първите договори с дистрибуторите най-вероятно ще станат факт през януари 2018 г., разясни още д-р Петров.
Надзорниците са приели и промени, според които отстъпките за новите молекули ще бъдат обвързани и с портфолиото на компаниите. "В момента има 10% отстъпка за оборот. Тя обаче ще влиза в ход, ако общият разход на НЗОК за тези лекарства скочи с 3% повече в сравнение с миналата година. Ще има допълнителна отстъпка върху тези фирми, които генерират ръст, защото сегашното разпределение само на база оборот определено ощетява някои фирми", уточни д-р Петров.
Както вече стана ясно, лекарите ще трябва да изписват най-евтината терапия на пациентите, когато има алтернативни лечения със сходен ефект, но на по-висока цена. "Не е оправдано НЗОК да няма критерии за разход-ефективност. Ако някой лекар иска по-скъпата терапия, ще трябва да пише обосновка защо я прилага", посочи д-р Петров. Той допълни, че НЗОК ще определя и в кои лаборатории ще се осъществяват генетичните изследвания, нужни за предписване на скъпоструващи терапии.
 
МЗ СЪСТАВИ ПЛАН ЗА СПАСЯВАНЕТО НА МБАЛ-ЛОВЕЧ
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков посети днес МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", гр. Ловеч, където пред медицински специалисти и персонала на болницата представи д-р Георги Васев - избран от Борда на директорите за прокурист на лечебното заведение, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
"Министерство на здравеопазването, с мощната подкрепа на областния управител, състави план за спасяването на болницата. Първата стъпка е назначаването на д-р Васев, външен човек без локални обвързаности, доказан хирург с респектираща професионална биография", посочи заместник-министърът. Той допълни, че МЗ командирова двама финансисти и един юрист, които имат за задача да анализират текущото състояние на лечебното заведение - къде отиват харчовете и откъде са приходите. Целта е да бъдат набелязани стъпки за намаляването на дълговете и вдигане на запорите. В момента министерството води преговори с други държавни лечебни заведения, от които се очаква да отпуснат безлихвен кредит за покриване на априлската и част от февруарската заплата на работещите в МБАЛ - Ловеч.
"Това са краткосрочни мерки, а за да може в дългосрочен порядък областната болница да съществува и гражданите да разчитат на качествено здравеопазване, основната тежест ще падне върху Вас", обърна се заместник-министър Ненков към колегите си от Ловеч.
На срещата в МБАЛ присъстваха областният управител Георги Терзийски, заместник-кметът на града Венцислав Христов, директорката на РЗИ - Ловеч д-р Ивелина Русева и др.
 
НАПРАВИХА ДВЕ БЪБРЕЧНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ В АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА
Две бъбречни трансплантации бяха извършени успешно в събота в УМБАЛ "Александровска",  съобщи Zdrave.net. Донорът е 44-годишна жена от Пазарджик, изпаднала в мозъчна смърт в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, откъдето екип уролози от "Александровска" са експлантирали бъбреците на починалата.
Единият бъбрек е трансплантиран на 38-годишната Габриела Д. от гр. Козлодуй, а другият на Гавраил Т., на 51 г. от село Каравелово, община Карлово. След интервенциите, двамата пациенти са преведени в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на лечебното заведение. Състоянието им е стабилно.                                           
Екипът на Университетска болница "Александровска" изказа  своите искрени съболезнования на близките на починалата и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите й за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.
За първите шест месеца на годината в болницата са извършени общо 14 трансплантации - 10 от трупен и 4 от жив донор.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА МАКУЛНА ДЕГЕНЕРАЦИЯ В УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ"
Безплатни прегледи за макулна дегенерация, свързана с възрастта и старческа катаракта организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" в периода от 10 юли до 18 август 2017 г. Това обяви началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова, цитирана от пресцентъра на лечебното заведение.
Тъй като става дума за заболяване, което се развива с напредване на възрастта, кампанията е за пациенти след 55-годишна възраст. Те могат да се записват за прегледи на телефонен номер  032 602 649 от 8:30 до 12:00 ч . в делничните дни.
Около 30% от хората след 75-годишна възраст имат някаква форма на макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ). При нея се уврежда централната част на ретината, наречена макула, докато катарактата води до помътняване на собствената леща на окото. Оплакванията при двете заболявания могат да бъдат сходни и практически неразличими от пациентите - намалено зрение за далече и близо, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др., обясни проф. Сивкова.