Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.06.2017)
 
5500 ЕВРО НА МЕСЕЦ ДАВАТ НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В ШВЕЙЦАРИЯ
Болногледачите и медицинските сестри са едни от най-търсените професии в ЕС, показа справка на Zdrave.net в сайтове с обяви за работа.
От гледна точка на заплащането най-високите оферти са за болногледачи, но там срокът на трудова заетост е ограничен. Най-често максимумът е 60 дни работа, като за това време възнаграждението е средно около 2600 евро в Германия. В Холандия за болногледачи предлагат 4500 евро за тримесечен ангажимент, но най-често парите се движат около 3000 евро за 60 дни.
Най-добре платени са медицинските сестри в Швейцария, но в обявите за работа изрично е упоменато, че трябва да са дипломирани. Там заплатата започва от 5500 евро на месец, а времето на заетост е неограничено. Средната заплата за обикновена медицинска сестра в ЕС пък е около 1500 евро. Най-ниско е заплащането в Словения, където на сестрите предлагат между 700 и 1000 евро на месец. Офертите за чужденци пък обичайно са за позиции по заместване с временен трудов договор.
За сравнение, в обявите за работа за медицински сестри у нас предложенията започват от 500 до 1100 лева.
 
Д-р Галинка Павлова:
НУЖНИ СА СПЕШНИ МЕРКИ ЗАРАДИ НЕДОСТИГА НА МЕДИЦИНСКИ КАДРИ
Най-сериозният проблем в здравния сектор е липсата на кадри и миграцията на специалисти. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. Според нея това не е проблем, който може да се реши от една или друга политическа сила, а е нужен обществен консенсус.
Д-р Галинка Павлова добави, че от началото на здравната реформа досега, България е загубила 800 общопрактикуващи лекари, които са мигрирали в чужбина заради по-добрата обезпеченост там и по-високия социален статут на професията.  В момента у нас има едва 5000 общопрактикуващи лекари. Липсата на общопрактиукващи лекари, особено остра в провинцията, което създава пречка пред конституционното право на всеки гражданин да има достъп до лекарски услуги.
По думите й освен личните лекари най-много в чужбина заминават хирурзи и акушер-гинеколози.
"Трябва да има мултисекторна политика в сферата на здравеопазването за решаване на въпроса с кадрите. Не можем да говорим за стратегия за здравеопазване, когато не сме решили въпроса с кадрите. Трябва да се променят нещата нормативно, за да има предсказуемост, перспективност, колегите, които работят в системата, да знаят какво да очакват, да има ясни правила за кариерно израстване, за професионална квалификация, за придобиване на такава. Те да могат да планират своя живот и живота на семейството си. Трябва и друго заплащане. А за да се случи това, е необходимо да има повече финансов ресурс в публичния сектор",  подчерта д-р Галинка Павлова.
 
Министър Николай Петров:
ПРОБЛЕМНАТА ВЕЛИЧИНА В РАЗХОДИТЕ НА НЗОК СА ЛЕКАРСТВАТА
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов обсъдиха необходимостта от нормативно разписване на мерки за ограничаване на реекспорта на лекарствени продукти, кандидатурата на България за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), прогенеричната лекарствена политика и генеричното заместване, средствата отпускани от публичния фонд за лекарства и наложителните промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
В срещата участие взеха и заместник-министър маг.-фарм. Лидия Нейчева, директорът на лекарствената дирекция в МЗ д-р Десислава Велковска, заместник-председателите на Управителния съвет на БФС маг.-фармацевт Димитрия Стайкова и маг-фармацевт Тодор Найденов, и главният секретар на организацията маг.-фармацевт Светослав Крумов.
Всеки от нас може да идентифицира проблеми, но решенията трябва да взимаме съвместно, заяви министър Петров по отношение на стила на работа на екипа си и допълни: "Публичност, откритост и масовост, а не еднолични решения. За мен е важно да чуя какво мислят всички и след това да излезем с решения, за които ще поема отговорността."
"Като погледнеш бюджета на НЗОК и видиш разходите, установяваш, че проблемната величина са лекарствата, давам си сметка и затова ще разчитам на Вашата експертиза", уточни още министърът.
"За нас е важно държавата да не се отдръпва от този жизнено важен сектор. Декларираме подкрепа за всички усилия на министерството за ограничаване на паралелния износ  на лекарствени продукти и за повече регулация и яснота в това, кой и как прави фармацевтичния бизнес", изтъкна проф. Илко Гетов..
 
РЕЕКСПОРТЪТ НА ЛЕКАРСТВА ЛЕКО НАМАЛЯ
Засилените проверки от институциите през тази година, са довели до леко намаляване на легалния реекспорт, показват данните на Изъпнителната агенция по лекарствата , информира Clinica.bg. За нелегалния статистика няма. Без предприемането на адекватни законодателни инициативи обаче, проблемът няма да се реши.
644 са били търговските марки на лекарствата, които са станали обект на легален паралелен износ у нас през миналата година. За тази година цифрата е 520, показват данните на ИАЛ. Намаление има и при уведомленията за износ, които търговците на едро са подали - през 2016 г. те са били 566, а до момента броят им е 244. Още по-показателни за намалението на легалния реекспорт обаче са заявените количества, които биха могли да се изнесат. Въпреки че посочените цифри не отразяват реалния реекспорт, а намеренията на търговците, които биха могли и да са завишени, все пак са важен ориентир. През 2016 г. заявените количества лекарства за реекспорт са били 244 678 570 опаковки, през тази година те са намалели няколко пъти - до 5момента са 6 967 522 опаковки. Тенденцията обаче може да се дължи и на по-прецизираните количества, които дистрибуторите са решили да декларират на база опита си досега, както и заради все по-силния обществен натиск поради зачестилите случаи на липса на животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти.
 
КНСБ НАПОМНЯ, ЧЕ РАБОТНИЦИТЕ НА ОТКРИТО ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ НА ОБЛЕКЧЕН РЕЖИМ В ЖЕГИТЕ 
28 градуса - това е критичната линия, над която не бива да се качва живакът на термометрите в офиса през лятото, напомнят от КНСБ. Мерките, които шефовете трябва да вземат в жегите, са заложени в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места, информира Clinica.bg.
Според нормативните изисквания и лекарските препоръки, при работа на открито при високи температури, трябва да се мине на облекчен режим на работа, обясняват синдикатите. Освен, при нужда, да променят графика на служителите си, шефовете би трябвало и да им осигурят достатъчно вода, топли и студени напитки, както и помещения за възстановяване на топлинния баланс на организма. Те са длъжни и да ги екипират с подходящо работно облекло, както и да гарантират долекарска и първа медицинска помощ, в случай, че на някого му призлее. Ако не спазят тези изисквания, инспекторите от Главната инспекция по труда могат да извършат проверка във фирмите и да наложат глоба в размер от 1 500 до 15 000 лв. При повторно нарушение санкцията скача от 20 000 до 30 000 лв., напомнят от КНСБ. И апелират към работодателите да спазват нормативните изисквания, а към служителите - да търсят своите права и да сигнализират на горещите телефони:  02/ 40 10 427 и 02/ 4010 452.
 
В УМБАЛ "СВ. ИВАН РИЛСКИ" ЩЕ СЕ ПРАВЯТ ВСИЧКИ ГЕНЕТИЧНИ ТЕСТОВЕ
УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е единствената болница у нас, в която ще се правят всички генетични тестове със 100 % точност, съобщи пред журналисти директорът на лечебното заведение д-р Дечо Дечев по повод договора, който болницата сключи със световната мрежа за генетични изследвания CENTOGENE, информира Zdrave.net.
"Допреди 10 години на редките заболявания не се обръщаше голямо внимание. Оказа се обаче, че почти 20% от пациентите в света страдат от редки болести, а 50% от заболяванията, които се срещат при децата, са редки или наследствени", каза вицепрезидентът на германското неврогенетично дружество проф. Питър Бауър, който е главен научен директор и член на Изпълнителния съвет в CENTOGENE.
Проф. Бауър заяви, че за да се лекува едно заболяване, най-важното нещо е то да бъде диагностицирано правилно. Мрежата, която включва над 16 000 лекари от 110 държави, дава бърза и точна диагностика, като същевременно предлага и ефективна терапия на база данните, с които разполага.
"Това е уникална възможност за ранна диагностика и профилактика на всички заболявания, което улеснява и съкращава процеса на лечение. Не по-малко важно е, че поемането на разходите или на част от тях за генетични тестове от страна на здравната система би спестило милиони левове в бъдеще и ще намали усложненията при диагностициране и лечение", изтъкна д-р Дечо Дечев.
УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще предлага над 6000 вида ДНК-тестове. Изследването ще е готово за една-две седмици с точност 100 % . За самите тестове ще бъдат необходими единствено 5 капки кръв, които могат бъдат взети както от вената, така и от пръста. Цените на изследването са съобразени със стандарта в Източна Европа и варират между 400 и 12 500 лева, като максималният пакет е фамилен.