Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.06.2017)
 
НЗОК ВЪВЕЖДА "ИНДИКАТИВНИ СТОЙНОСТИ" ЗА
РАЖДАНИЯТА, ХИМИОТЕРАПИЯТА И ХЕМОДИАЛИЗАТА
Националната здравноосигурителна каса въвежда финансови рамки, на базата на които ще заплаща т. нар. централизирани дейности, в които влизат ражданията, химиотерапията, хемодиализата и др. Това става ясно от решенията на последния Надзорен съвет на касата, проведен на 20 юни 20017 г., информира Zdrave.net.
От здравния портал уточнява, че от НЗОК категорично са отрекли, че става дума за налагането на лимити в тези дейности и са обяснили, че с решението се определят "индикативни стойности". 
"Ако се усети, че лечебното заведение надвишава тези стойности, ще се прави проверка от контролните органи на районната здравноосигурителна каса с цел да се изясни на какво се дължи това увеличение. След проверката ще се заплаща всичко", са уверили от фонда с уточнение, че промяната цели да се контролира изразходването на парите по тези параграфи.
Заради тази промяна е възможно Българският лекарски съюз да не подпише анекса към НРД за тази година, научи Zdrave.net. Това обаче би означавало и че болниците няма да получат по-високите си бюджети, които според заявката на НЗОК средномесечно трябва да са в размер на 139 млн. лв., а не 133 млн. лв. По-рано днес от здравната каса съобщиха, до момента ръководството на БЛС отказва да съгласува Анекса, което прави невъзможно утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК стойности да достигнат до лечебните заведения.
 
ДЪЛЖИМ НАД 250 МЛН. ЛВ. НА ЧУЖДИ ФОНДОВЕ
Сумата, която страната ни дължи на чужди фондове за лечение на български граждани, надхвърли 250 млн. лв.  Това става ясно от справка на НЗОК, представена пред Надзорния съвет на фонда на последното му заседание от 20 юни 2017 г, научи Zdrave.net. Заради нарастващите разходи по това перо и все по-задълбочаващата се тенденция здравната каса да не може да ги изплаща в срок, управителят на НЗОК ще трябва да представи анализ, на базата на който да се намерят начини за проверка на реализираната дейност в чужбина, са гласували надзорниците.
Неприключените задължения по искове от другите държави към 31.05.2017 г. са на обща стойност от 246 798 хил. лв., сочи анализът на касата. В него се посочва още, че през всяка от годините от приемането на България в ЕС, годишните суми на платените задължения по исковете на другите държави са по-ниски от стойността на постъпилите през годината искове, което води до непрестанно нарастване на задълженията. Тези темпове на нарастване на задълженията на България по правилата за координация на системите за социална сигурност значително надвишават финансовите възможности на НЗОК, в рамките на средствата от здравноосигурителни вноски, отбелязват от фонда. От предоставената справка става ясно, че най-големите задължения са към фондове в Германия (над 120 млн. лв.), Франция (над 35 млн. лв.) и Испания ( над 25 млн. лв.)
Заради натрупаните огромни задължения към чужди здравни фондове, от здравната каса предлагат в бюджета на НЗОК за 2018 г. по това перо да се предвидят 125 млн. лв. От здравния портал припомнят, че в момента за плащанията към чужди фондове са разписани 60 мн. лв.
 
Д-р Нягар Джафер:
110 МЛН. ЛЕВА ЗА ОЧАКВАНИТЕ ОТСТЪПКИ ЗА ЛЕКАРСТВАТА ПО НЗОК ПРЕЗ 2017 Г.
110 млн. лв. са очакваните отстъпки, които ще бъдат получени от Националната здравноосигурителна  каса от медикаменти, които са договорени за тази година. Това каза в интервю за БНР д-р Нягар Джафер, зам.-председател на Народното събрание и член на Комисията по здравеопазване в парламента. Тя уточни, че НЗОК в момента обсъжда идея, свързана с цялостно портфолио, което ще се предлага на съответните фармацевтични компании, за да може гъвкаво да се подхожда при всеки различен случай. "Хубаво е да има отстъпки, хубаво е да искаме компаниите да смъкват цените", подчерта д-р Джафер, но допълни, че според компаниите точно тези договорености са причината през последните години около 300 медикамента да бъдат изтеглени от аптечната мрежа у нас, защото българският пазар за тях е много малък, въпреки гарантираната печалба от страна на публичния ресурс.
Д-р Джафер се спря и на опасностите, които крие паралелният износ на лекарства: "Цените на някои медикаменти, които са животоспасяващи - като инсулините, като част от препаратите за лечение на ревматоидни заболявания - на немския пазар са с четири-пет пъти по-високи цени и това води до паралелен износ на тези медикаменти. Много внимателно вече трябва да се преценяват действията в тази пазарна ниша, защото не може да подлагаме на риск здравето и живота на пациентите", подчерта д-р Джафер.
 
ЗАПОЧНА IV МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР ПО КОНТРАТЕРОРИЗЪМ
В зала "Проф. д-р Владимир Иванов" в УМБАЛ "Света Марина" - Варна днес стартира Четвъртият международен семинар по контратероризъм, организиран от Медицинския университет - Варна, информира Zdrave.net. Семинарът бе открит от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, заместник-ректора на МУ - Варна проф. Тодорка Костадинова и заместник-директора на УМБАЛ "Св. Марина" проф. д-р Силва Андонова. Приветствия към организаторите и участниците поднесоха посланикът на Израел в България Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан, посланикът на България в Израел Н.Пр. г-н Димитър Михайлов и кметът на Варна г-н Иван Портних. В продължение на два дни участници от 6 държави ще обсъждат въпроси, свързани с борбата с тероризма, адекватната реакция при евентуален терористичен акт и медицинското подпомагане на жертвите.
"Предизвикателствата, които стоят пред нас и в международен план показват, че борбата с тероризма не може да се води само от една държава", заяви Илияна Йотова.
Семинарът включва лекции, практически решения и демонстративни материали, посветени на конвенционалните, неконвенционалните и медицинските аспекти на тероризма. Лектори са представители на водещи антитерористични институции в Израел, страни-членки на НАТО, Руската федерация и Сърбия.
Д-р Петър Атанасов от "Пирогов":
НЕ КОНСУМИРАЙТЕ АЛКОХОЛ В ЖЕГАТА! 
Консумацията на алкохолни напитки в горещите дни е груба грешка. Това каза по БНР д-р Петър Атанасов - началник на Клиниката по вътрешни болести в УМБАЛСМ "Пирогов".  Алкохолът действа съдоразширяващо и може да доведе до рязко спадане на кръвното налягане, което и без това в жегата е по-ниско.  Специалистът изтъкна също, че не трябва да се прекалява със солта, която отнема водата от тялото. В жегата организмът има повече нужда от течности, които то предпазват от обезводняване. Най-подходящи са минералната вода, айрянът, плодовите сокове и различните видове чай с лимон. 
Специалистът посъветва хората с хронични заболявания, старите хора и майките с малки деца да избягват да излизат навън на пряко слънце в най-горещите часове на деня. Много важни са и дрехите - те трябва да бъдат от естествени материи и по-широки, за да не пречат на кръвообращението.