Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.06.2017)
 
СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ В ДЕТСКОТО И УЧИЛИЩНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НАСТОЯХА ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПРОМЕНИ В НОРАМИТВНАТА БАЗА
За стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за страната, промени в сега действащата нормативна база и създаване на медицински стандарти за ранно детско развитие и стандарти за здравни грижи в детските ясли и образователните институции. Това са част от исканията, които поставиха участниците в Националната конференция "Проблеми и перспективи на здравните грижи в училищното и детското здравеопазване в Република България", организирана от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Форумът се проведеднес в Аулата на ВМА. В него участие взеха зам. здравният министър д-р Мирослав Ненков, Петя Лазарова - началник отдел "Икономически дейности, счетоводство и контрол" към дирекция "Здравеопазване" на Столична община, Анастасия Георгиева - директор на Дирекция "Здравеопазване" в Община Варна, Даниела Ушанова - ръководител на екип "Общински услуги и финанси" към Националното сдружение на общините в РБългария, д-р Иван Кокалов - председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Вихра Белева - федерален секретар по проблемите на детското здравеопазване към Медицинка федерация на КТ "Подкрепа", д-р Красимира Костадинова - член на Научния съвет на Националния център по обществено здраве и анализи, директори на детски градини и специалисти по здравни грижи от детското и училищното здравеопазване от 28-те регионални колегии на БАПЗГ.   
В системата на училищното и детското здравеопазване у нас работят 7904 професионалисти по здравни грижи, чиято средна възраст е 58 години, изтъкна в изказването си председателят на БАПЗГ Милка Василева. Тя подчерта, че Асоциацията от години настоява за промени за по-високо заплащане и по-добри условия на труд, които биха мотивирали млади хора да започват работа в системата на детското и училищното здравеопазване. "Родителите очакват качествени грижи за децата си, което е трудно изпълнимо при  все по-големия недостиг на медицински персонал", подчерта  Милка Василева. Тя изрази надежда, че желаните промени могат да се случат при градивен диалог с министерствата на здравеопазването и финансите, синдикатите, Националното сдружение на общините в Република България и други институции, които имат отношение към посочените проблеми.  Работещи в системата поставиха редица болни въпроси - грижа за повече деца в яслите, отколкото е залегнало в нормативната база, непълно покритие с медицински специалисти в училищата, символични средства за храноден в детските ясли, с които не е възможно да се осигури здравословно хранене. Мая Костадинова - медицинска сестра в Детска градина №56 в столицата и посочи, че яслените групи в София включват по 30-40 деца, вместо приетия норматив от 18 деца. По думите й често медицинските сестри заместват учителя или влизат в ролята на педагози. Друг проблем е прикриването от страна на родителите на здравните проблеми на децата и трудната комуникация с общопрактикуващите лекари.
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков изтъкна пред журналисти, че ще бъдат приети желаните медицински стандарти, но не се с конкретни срокове. "Със сигурност ще се постараем да бъдат увеличени доходите на професионалистите по здравни грижи, които работят с деца", изтъкна още той.
Участниците във форума приеха декларация с конкретни искания, която ще бъде представена на вниманието на отговорните институции. В нея е залегнала и точка за равно заплащане във всички общини и градове на страната за равен труд. В момента в някои общини стартовата заплата на медицинските сестри в яслите е около 500 лв., а във Варна например е договорена стартова заплата в размер на 700 лв. В документа се посочва и необходимостта да бъде разкрита нова специалност "Детско и училищно здравеопазване" за медицински сестри, акушерки, медицински фелдшери и лекарски асистенти. Обръща се внимание и на необходимостта от създаване на оптимални условия за участието на професионалистите по здравни грижи в различни форми на продължаващо обучение.
 
МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПОДНОВИ ЕЛЕКТРОННИЯ ТЪРГ ЗА ЛЕКАРСТВА
Заместник-министърът на здравеопазването магистър-фармацевт Лидия Нейчева обнови Позитивния лекарствен списък в електронната платформа за осигуряване на медикаменти за болниците, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство. Актуализирането на ПЛС е във връзка с приключили обжалвания на обществената поръчка за електронната система пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, като подадените жалби са отхвърлени и от двете институции.
Възобновяването на процедурата се състоя в здравно министерство, а на него присъстваха ангажираните с търга експерти от институцията, представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти и представители на "Контракс" - фирмата-разработчик на софтуера за платформата.
Към момента 145 лечебни заведения са подали заявка на медикаменти през системата, а обявените лекарствени позиции по международно непатентно наименование (INN) са 763.
 
900 УЧАСТНИЦИ В БЪЛГАРСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДНИ
Близо 900 са участниците в традиционните Български фармацевтични дни, които се провеждат Русе от 23 до 25 юни т. г. , съобщи Clinica.bg. Високият форум е организиран от Българския фармацевтичен съюз.
Научната пленарна сесия, както и специализираното фармацевтично изложение, ще бъдат разположени в зала "Булстрад Арена". Достъп до изложението и научната програма имат само регистрирани участници - медицински специалисти и изложители. Фармацевтите, които преминат обучителните модули ще получат по 20 кредитни точки. 
Тази година за първи път като част от форума ще бъде организирано изложение на открито за обществеността под надслов "Попитай фармацевта". То ще се състои в Градската градина. Целта е да популяризират продуктите и услугите, предлагани в аптеките, както и ролята на магистър-фармацевтите като консултанти и пазители на общественото здраве. Гражданите ще имат възможност да се консултират с магистър-фармацивти, да измерят кръвното си налягане и да научат повече за приготвянето на лекарства в аптеката.
На 24 юни  фармацевтите ще отпразнуват своя професионален празник. Кулминацията на изисканата церемония ще бъде връчването на годишните награди на Българския фармацевтичен съюз за продукт на годината.