Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.06.2017)
 
СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ИЗЛЕЗНАХА С ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ С НАСТОЯВАНЕ ДА СЕ СПРЕ  НАСИЛИЕТО СРЕЩУ ТЯХ
"Протестираме срещу проявите на насилие над спешни медицински екипи! Протестираме срещу липсата на адекватни мерки за гарантиране на безопасността ни от страна на държавата! Заявяваме, че не се чувстваме в безопасност нито в мобилните екипи, нито в спешните кабинети във ФСМП, нито в спешните отделения на болниците. За последния месец имаше 4 нападения над нас във ФСМП Дулово (ЦСМП Силистра), ФСМП Несебър (ЦСМП Бургас), ФСМП Роман (ЦСМП Враца) и ФСМП Калояново (ЦСМП Пловдив). Спрете насилието над спешни екипи, докато все още ни има!". За това призовава в протестна декларация Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.
"Какво се случи с преценката на риска и безопасността на над 300 мобилни спешни екипи и придружаването им от полиция при опасност? Къде са обещаните паник бутони в мобилните екипи, спешните кабинети на ФСМП и в спешните отделения на болниците? Къде е ефективната и бърза комуникация на спешните медицински екипи с полицията в случай на агресия?", питат от там, като отбелязват, че се борят за живота на пациентите си, рискувайки собствения си живот и пренебрегвайки собственото си здраве и безопасност.
"Призоваваме нашите пациенти да запазят уважение и доверие към лекуващите ни лекари!", написаха от пациентските организации "Заедно с теб", които подкрепиха декларацията.
 
40% ОТ ПРЕДПРИЯТИЯТА У НАС НЕ ОСИГУРЯВАТ ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД
По данни на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" над 40% от всички регистрирани нарушения по спазване на трудовото законодателство са в сферата на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд за работещите, информира  Zdrave.net.
Нарушенията по обезопасяване на работното оборудване и технологичните процеси са най-честите причини за възникване на трудови злополуки. Относителният дял на тези нарушения, отнесен към общия брой нарушения, установени от контролните органи, показва, че те не са с голям обем, но са с голяма тежест и социален ефект - всяко едно от тези нарушения може да доведе до възникване на инцидент.
"Тревожна е статистиката при предприятията с рискови производства и дейности. При 571 проверки през 2014 г. в 510-те предприятия, подлежащи на контрол, са констатирани 3 230 нарушения, от които 2 697 - по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд", съобщиха от Сметната палата.
 
ВАС ОСЪДИ МЗ И МТСП ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ДЕЦА С УВРЕДЕН СЛУХ
Върховният административен съд потвърди решението на Комисията за защита от дискриминация, с което е установено, че в периода 3 август 2008 г. - 3 август 2011 г. министърът на труда и социалната политика и министърът на здравеопазването осъществяват пряка дискриминация по признак "увреждане" спрямо лицата с двустранна невросензорна загуба на слуха в сравнение с лицата с частична загуба на слуха, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.
Делото е заведено от ЦЗПЗ и родители на деца с увреден слух и поставени кохлеарни импланти.
По него е установено, че на лицата, страдащи от частична глухота, държавата предоставя целеви помощи за подмяна на слуховите апарати през определен период от време, предоставя средства за необходимия набор батерии, кабели и други, като необходимите на лицата с частична глухота медицински изделия и помощни средства са включени в утвърдените от министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването списъци.На лицата с двустранна невросензорна загуба на слуха обаче държавата заплаща кохлеарния имплант и неговото поставяне по реда на клинична пътека № 117, като след изтичане на гаранционните срокове устройствата се поддържат и подновяват за сметка на увредените лица.
Налице е неблагоприятно третиране, свързано със защитен признак "увреждане" и причинна връзка между неблагоприятното третиране и защитения признак. Двете групи лица са с увреден слух, като разликата е единствено в степента на увреждането, като тези с по-тежкото увреждане са поставени в неравностойно положение спрямо първите, установява съдът. На министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика е дадено предписание в двумесечен срок от влизане в сила на решението да предприемат необходимите действия за включването на кохлеарните импланти в съответните списъци. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
 
БЛИЗО 140 000 БЪЛГАРИ СТРАДАТ ОТ РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
Близо 145 хил. души в страната ни страдат от репродуктивни проблеми. Това е една от причините за ниската раждаемост в страната. Стресът и късната възраст, в която жените избират да станат майки, също оказват влияние върху зачеването. Това заяви в сутрешното студио на телевизия Bulgaria ON AIR Стефка Захариева, председател на сдружение "Зачатие". Тя уточни, че екипът на сдружението помага на стотици българи да създадат потомство и посочи като пример 13-тото издание на "Ден на репродуктивното здраве". " Този път го организирахме в Бургас. Всяка година провеждаме това събитие в различен град, за да могат хората в съответния район да се срещнат със специалисти по репродуктивно здраве. Тази година участваха над 20 лекари от водещите репродуктивни клиники в страната и над 120 пациенти, които се срещнаха с тях, поговориха, получиха надежда...", обясни Захариева.
 
ПРОЕКТ НА ЕС ПОМАГА НА МЛАДЕЖИ, ПРЕЖИВЕЛИ РАК
От каква подкрепа имат нужда младите хора, преживели онкологично заболяване, беше обсъдено по време на проведена в София международна конференция. В нея участваха кариерни консултанти, представители на бизнеса и организации, ангажирани с проблема, информира Zdrave.net.
Конференцията бе организира във връзка с проекта "Create Your Future", който има за цел да създаде адекватна програма за кариерно ориентиране на млади хора, преживели рак в детска възраст. В нея взе участие и сдружение "Деца с онкохематологични заболявания".
Проектът се осъществява с подкрепата на Европейската комисия и в него участват осем партньорски организации от четири държави от Европейския съюз - Гърция, Австрия, Испания и България. В рамките на проекта е проведено мащабно изследване на нуждите на младежите в четирите държави, създадена е и програма за обучение на кариерни консултанти, която е адаптирана към особеностите и спецификите на условията във всяка отделна държава. Започнали са и консултации с младежи, които търсят работа или са на прага на избор на професия.
Всяка година в света от рак се разболяват около 250 000 деца и младежи под 20 години. За съжаление 90 000 от тях не оцеляват. Въпреки това в развитите страни успехите на лечението на онкологичните заболявания в детска възраст са факт. При наличие на адекватно лечение над 80% от разболелите се деца постигат дълготрайна ремисия. 
В България годишно от рак се разболяват около 150 деца. Лечението продължава от 6 месеца до 3 години, а за някои - цял живот.
 
ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ  ПОЛУЧИХА СЪВЕТИ КАК ДА СЕ СПРАВЯТ С ДИАБЕТА
Беседа с членовете на Клуба на инвалида във Велико Търново се проведе в рамките на модул "Здравеопазване" на дългосрочната програма "Живот без страх" на Старейшини ГЕРБ - Велико Търново. Борбата със захарния диабет бе тема на беседата, лектор на която бе ендокринологът д-р Петя Илиева.
Какви са причините за появата на тази болест, когато няма наследственост, каква е връзката между високото кръвно налягане и захарния диабет, какво трябва да е храненето при профилактика на диабета и какви диети да се съблюдават след проявлението му. Това бяха някои от темите, по които присъстващите на беседата получиха подробна информация и напътствия. Повече движение, по-често, но с по-малки порции хранене, повече зеленчуци и не сладки плодове, консумация на нетлъсти меса, както и максимално редуциране употребата на алкохол и цигари, са някои от основните правила, които страдащите от захарен диабет трябва да съблюдават. Най важният извод, който трябва да остане от срещата, според д-р Илиева е, че храненето и режимът на диабетика не са наказание, а модел за здравословен живот.
 
РУСЕ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА БЪЛГАРСКИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДНИ
От 23 до 25 юни 2017 г. в Русе ще се проведе най-значимия ежегоден форум, организиран от Българския фармацевтичен съюз - Български фармацевтични дни, съобщиха от съсловната организация на фармацевтите.
Научната програма на събитието е акредитирана с 20 кредитни точки от Комисията по качество на БФС като форма на продължаващо обучение за магистър-фармацевти.