Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.06.2017)
 
ИЗНОСЪТ НА ЛЕКАРСТВА Е СКОЧИЛ ТРИ ПЪТИ
ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 15 ГОДИНИ
Износът на лекарства от България се е увеличил три пъти за периода 2001 - 2016 г. Това показват данни от анализ на Евростат за търговията с лекарства в Европейския съюз през миналата година", съобщи в. "Монитор".
През 2001 г. експортът на медикаменти от нашата страна е възлизал на 91 млн. евро, докато през 2016 г.  сумата вече е 266 млн. евро.
За същия период вносът на лекарствени продукти у нас е нараснал повече от два пъти, информира още изданието. През 2001 г. фармацевтичният импорт е за 60 млн. евро, а през 2016 г. е достигнал 139 млн. евро.
Основните ни търговски партньори при износа са Русия, Сърбия и ОАЕ. При вноса на фармацевтични продукти трите водещи партньора за България са Швейцария (около половината от вноса ни), Китай и Индия - съответно по около 25 на сто от българския лекарствен внос.
 
ПОЛОВИНАТА БЮДЖЕТ ЗА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ
И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ Е ИЗХАРЧЕН ЗА 4 МЕСЕЦА
109,3 млн. лв. са стрували на НЗОК лекарствата за онкоболни в болничната помощ от януари до април 2017. Това сочи справка на касата за изплатените средства по това перо. Същевременно целият бюджет на фонда за тази година, предвиден за онкомедикаменти, е в размер на 225,5 млн. лв., съобщи Zdrave.net.
В случай, че разходите се запазят на това ниво до края на годината лекарствата за болни от рак ще струват на НЗОК около 324 млн. лв.,т.е. около 100 млн. лв. повече от предвидените.
Тази година бюджетът за онколекарства е с 15,5 млн. лв. по-голям от заложените средства през 2016 г. Очевидно е обаче, че въпреки това те ще бъдат многократно надвишени. И това не би трябвало да е изненада за никого: миналата година предвиденият бюджет за медикаменти за болни  с онкологични диагнози възлизаше на 210 млн. лв., но реално изплатените от касата средства по това перо са в размер на близо 290 млн. лв., или с 80 млн. лв. повече от заложените, припомнят от здравния портал.
Подобна е ситуацията и при медицинските изделия в болничната помощ. При заложен бюджет от 80 млн. лв., за първите четири месеца от годината вече са изразходвани почти половината от тях - 39 млн. лв.
 
КМЕТЪТ НА ШУМЕН НАСТОЯ ВСИЧКИ ОБЩИНИ-АКЦИОНЕРИ В МБАЛ - ШУМЕН ДА ПЛАЩАТ НА БОЛНИЦАТА
Кметът на Шумен Любомир Христов призова на специална среща с кметовете на останалите общини от областта, които имат дял в МБАЛ-Шумен. Идеята му е те също да внасят средства според своите проценти в акционерното дружество, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на Dariknews.bg.
Според него вноската трябва да съответства на процентните дялове на съответната администрация в акционерното дружество МБАЛ - Шумен. Като пример той даде община Шумен, която заделя по 100 000 лева годишно като помощ за болницата, тъй като тя има най-голямо участие в лечебното заведение след държавата.
Община Каспичан трябва да внесе 10 000 лв. Кметът на Каспичан Милена Недева посочи, че миналата година са отделили близо 2500 лв. за апарат за болницата, след като са получили писмо с искане за помощ. По-голяма сума ще трябва да се обсъди с Общинския съвет, изтъкна тя.
Община Нови пазар пък трябва да отдели 18 000 лв. Тамошната болница "Д-р Беров" бе обединена с МБАЛ-Шумен и там се извършват здравни услуги. Кметът Ивайло Камаджиев посочи, че общината все още плаша задълженията на МБАЛ "Д-р Добри Беров" и трудно би поела и една вноска към шуменската болница.
Предложението е резонно и е най-малкото, което общините може да направят, подчерта председателят на ОбС в Нови пазар Ангел Куцаров.
Сметката на Хитрино е около 8000 лв. Кметът Нуридин Исмаил посочи, че не парите са проблемът, а по-скоро гаранциите, че състоянието на болницата ще се стабилизира.
Според изчисленията вноската на Велики Преслав е към 15 000 лв., тази на Върбица - 10 000 лв., а делът на Смядово - около 7000 лв.
 
ЕМА ЗАПОЧНА ПРЕГЛЕД НА МЕДИКАМЕНТ ЗА МНОЖЕСТВЕНА СКРЛЕРОЗА СЛЕД СМЪРТ НА ПАЦИЕНТ
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна преглед на лекарствения продукт Зинбрита, който се използва за лечение на пристъпни форми на множествена склероза., информира Zdrave.net. Поводът за това е смъртен случай от фулминантна чернодробна недостатъчност при пациент, който е лекуван с този медикамент в провеждащо се наблюдателно проучване. Разглеждат се и още четири случая на сериозно увреждане на черния дроб, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата.
Рискът от чернодробно увреждане при лечение със Зинбрита е известен още при разрешаването за употреба на лекарствения продукт през юли 2016 г. Поради това са предприети редица мерки за контролирането на този риск, включващи обучителни материали за медицинските специалисти и пациентите, които разясняват как да се предотврати и намали риска от чернодробно увреждане, уточняват от ИАЛ.
Комитетът за оценка на риска при проследяването на лекарствената безопасност (PRAC) към ЕМА ще проучи всички налични данни и ще определи дали могат да се направят някои изводи за употребата на продукта и за необходимостта да се въведат нови мерки за свеждане до минимум на риска.
Докато се осъществява прегледът, медицинските специалисти, които използват Зинбрита, трябва да наблюдават отблизо техните пациенти и да обсъдят с тях риска от чернодробно увреждане, както и възможните симптоми, с които то се проявява. Пациентите трябва незабавно да информират лекуващия ги лекар, ако получат някой от симптомите на чернодробно увреждане като: необяснимо гадене, повръщане, болка в корема, отпадналост, загуба на апетит, пожълтяване на кожата и очите или потъмняване на урината, съветват регулаторните органи.
 
ФУТБОЛИСТИ ДАРИХА БЕЗВЪЗМЕЗДНО КРЪВ
Футболисти дариха безвъзмездно кръв във Военномедицинска академия. Така те подкрепиха инициативата на болницата по случай Световния ден на кръводарителя, който отбелязваме на 14 юни, съобщи Puls.bg.
Административният директор на футболен клуб ЦСКА Милко Георгиев, директорът на ДЮШ Стефан Яръмов, помощник-треньорът Кирил Динчев, както и директорът на пресслужбата на отбора Христофор Христов присъстваха на Деня на отворените врати в Центъра по трансфузионна хематология към ВМА. Заедно с тях бяха и младите надежди на клуба Кристиян Малинов и Пламен Гълъбов. Всички те дариха кръв и призоваха повече хора да последват примера им.
"Този акт е безценен за нас. Благодаря ви!", обърна се към тях временно изпълняващият длъжността началник на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
"Искам да благодаря на всички кръводарители за този високохуманен жест. Ежедневно през нашия център преминават десетки хора, които помагат за спасяването на човешки животи", каза от своя страна началникът на Центъра по трансфузионна хематология към ВМА полк. проф. д-р Румен Попов.
Отзовахме се с абсолютното съзнание, че правим нещо, което е в интерес на обществото и с идеята, че ФК ЦСКА освен пример за спортни постижения, може да бъде пример и по отношение на социални каузи, каквато е тази", коментира административният директор на отбора Милко Георгиев.