Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.06.2017)
 
Д-р Надежда Тодоровска, зам.-директор на БЧК:
В БЪЛГАРИЯ САМО 23 НА 1000 ДАРЯВАТ КРЪВ,
А В СВЕТА КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ СА 50 НА 1000
За малкия брой на кръводарителите у нас алармира д-р Надежда Тодоровска, зам. -генерален директор на Българския Чернев кръст и ръководител на Направление "Социално-здравна политика".  Тя даде интервю за Радио "Фокус" по повод Световния ден на безвъзмездното кръводаряване, който се отбелязва днес.  
"На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв в България и всеки един на седем човека влиза в болница и за него се налага да бъде дадена кръв", каза д-р Тодоровска и уточни, че около 450 мл могат да спасят до три живота. "Пациент може да бъде принуден да пропусне животоспасяващ орган, ако няма налична съвместима кръв, за да се обезпечи трансплантацията. Всичко това говори колко е важно ние да бъдем хуманни, благородни и когато можем да дарим кръв, защото кръвта няма заместител", изтъкна още д-р Тодоровска. тя припомни, че поради липса на достатъчно доброволни кръводарители много често се налага близките на нуждаещите се от кръв да даряват.
Днес на празника от БЧК са отличили млади кръводарители, които вече няколко пъти са п"впрегнали в действия своя алтруизъм. Д-р Тодоровска посочи за пример Калин Кръстев, служител на МВР от Враца, който е на 35 г., но е дарил 40 пъти кръв. Тя заяви, че от организацията правят кръводарителски акции в гимназии и университети с надеждата да събудят съпричастност сред младите хора у нас.
Д-р Тодоровска разказа и, че наши гимнастички са искали да дарят кръв, но дежурните хематолози не са им позволили, защото са с тегло под 50 кг.
 
Проф. д-р Тодор Кантарджиев,
директор на Националния център по заразни и паразитни болести:
ИМА ОПАСНОСТ ОТ ВНОС НА МОРБИЛИ ОТ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ
За опасност от внос на морбили от страните от Западна Европа алармира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в интервю за агенция "Фокус".
"Изводите, които прави ЕС са, че е допуснато ниско ваксинационно покритие, което е довело до много случаи на морбили в много държави - най-много в Румъния, следвана от Италия, Германия и Великобритания", изтъкна специалистът. Той припомни че вирусът на морбили беше внесен преди няколко месеца у нас, вследствие на което заболяха 100 души в пловдивска област. През май пък са регистрирани случаи на заболели от морбили деца в Пазарджик. Особено опасно е, че се заразяват деца под 1 година, които още не подлежат на имунизация срещу болестта. Специалистът отбеляза и притеснението си, че има случаи, в които лични лекари са отбелязали, че децата са имунизирани, но на практика това не отговаря на истината. "Много лесно лабораторно може да се докаже дали една ваксина е поставена или не", обясни проф. Кантарджиев. "Недопустимо е да се рискува детският живот, затова  Районните здравни инспекции трябва да вземат много сериозни контролни мерки по отношение на извършването на имунизацията в нашата страна не само за морбили, рубеола и заушка, а и за всички останали", бе категоричен шефът на НЦЗПБ.
 
Акад. Ангел Гълъбов предупреждава:
ЕНТЕРОВИРУСИТЕ СА ГЛАВНАТА ОПАСНОСТ ПРЕЗ ЛЯТОТО
"През лятото главната причина за болестите ще бъдат ентеровирусите, които причиняват грипоподоблни заболявания, асептични менингити, поражения на задстомашната жлеза, поражения на сърцето." Това каза пред журналисти днес акад. Ангел Гълъбов, вирусолог от Института по микробиология при БАН, информира Zdrave.net.
"Ентеровирусите са над 100 вида. Те са силно устойчиви в околната среда и се разпространяват в каналните води и чрез мухите. Опасното е, че често причиняват заболявания без клинична картина. Така епидемолозите не могат да отчетат инфектираните, които боледуват на крак", изтъкна акад. Гълъбов. Той добави, че макар и рядко ентеровирусите могат да отключат детския паралич, инсулинозависимия диабет, дилатативната кардиомиопатия, да поразят междуребрената мускулатура - т. нар. борнхолмска болест. Като най-ефективна предпазна мярка той посочи редовното миене на ръцете, както и да се купува храна от сигурни магазини и заведения за хранене.
Акад. Гълъбов припомни, че отново сме в сезона на кърлежите, които в момента имат идеална среда за развитие заради влажното време и буйната растителност. Сред останалите опасности през лятото специалистът посочи сексуално преносимите заболявания като СПИН, хепатит В и хепатит С, както и т.нар. папатациева треска, която е особено характерна за Южното Черноморие.
 
Д-р Венцислав Грозев:
ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ОТДЕЛЯ НЕ ПО-МАЛКО
ОТ 6,9 ОТ БВП ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Държавата да се съобрази с предложението, внесено от организацията на лекари на държавна практика в Европейския парламент за не по-малко от 6,9% от БВП за здравеопазване в страните от ЕС. За това призова председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев в ефира на БНР.
"Крайно време е да върнем и старата практика, която беше фантастична, но беше променена, да се обособи отделна сметка на НЗОК, по която да постъпват средства от здравноосигурителни вноски, така че реалните постъпления да бъдат явни, включително и държавните трансфери", посочи той.
Според съсловната организация трябва да бъде изчистен и дефицитът в бюджета на НЗОК от предходни години, както и средствата за следващата година да се планират без дефицит, с действително необходимите суми за медицинска дейност.
"Без остойностяване на медицинските дейности и на медицинския труд, ние никога няма да сме наясно колко и какъв по размер трябва да бъде финансовият ресурс, отделян за системата на здравеопазване. И затова системата ни буксува, и затова тя е изправена на ръба на пропастта", изтъкна д-р Грозев.
 
МИНИСТРИТЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ТУРИЗМА
ОБСЪДИХА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ЗДРАВЕН ТУРИЗЪМ У НАС
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров и министърът на туризма Николина Ангелкова обсъдиха днес възможностите за практикуване на здравен туризъм в България, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Двамата министри се обединиха около позицията, че България е сред страните, в които се комбинират висок професионален опит на медицинския персонал с атрактивни цени на медицинските услуги и това може да превърне страната ни в предпочитана дестинация за така наречените "здравни туристи".
България е една от най-атрактивните дестинации за подобен туризъм в Европа, за което спомагат отличните природни условия и дадености като известните ни минерални извори и планинските региони с чист въздух, посочи министър Петров.
Министърът на туризма подчерта, че основен приоритет в работата на ведомството остава въвеждането на правила и ред за функциониране на СПА сектора и насърчаване на неговото развитие, като реална възможност за удължаване на сезона и привличане на по-висок клас туристи, като уточни, че важна стъпка в тази посока бе приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на балнеолечебен център, СПА център, уелнес център и таласотерапевтичен център.
 
БИВШИЯТ ШЕФ НА МБАЛ В ДУПНИЦА 
Е ПРИВЛЕЧЕН КАТО ОБВИНЯЕМ
Бившият управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница Росен Тимчев е привлечен като обвиняем с постановление на прокурор от районната прокуратура в Дупница за упражняване на професия без съответна правоспособност, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на Апелативна прокуратура.
Производството е във връзка със сигнал на Агенция "Медицински одит" и председателя на Общинския съвет в Дупница. В него се посочва, че временно назначеният за управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Дупница Росен Тимчев представил в Агенция по вписванията копие от диплома за завършено висше образование със специалност "Здравен мениджмънт". След проверка от страна на МОН се установено, че дипломата е фалшива. Констатирано е още, че текстът "вярно с оригинала", подписът към него и този под снимката на дипломата са изписани от Росен Тимчев.
От здравния сайт припомнят, че по време на управлението на Росен Тимчев дългът на  на болницата е нараснал от 850 000 лева на 1,2 млн. лева.
 
Американски учени твърдят:
ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГАРИ СА ВРЕДНИ,
КОЛКОТО ЦИГАРИТЕ БЕЗ ФИЛТЪР
Електронните цигари са вредни, колкото цигарите без филтър. Това установиха американски учени от щата Кенектъкит, информира БНР, позовавайки се на ЮПИ.
През последните няколко години популярността на електронните цигари нарасна, тъй като някои пушачи ги смятат за по-безвредна алтернатива на традиционните цигари. Течността на електронните цигари включва пропилен гликол, глицерин, никотин и аромати.
С помощта на триизмерен принтер създал евтино електрооптично сканиращо устройство. То бързо открило канцерогенни химикали, които могат да предизвикат увреждания на ДНК под въздействието на дима от електронни цигари. Създаденото от учените устройство превръща химикалите в техни метаболити, показвайки какво се случва в човешкия организъм. Изследването е публикувано в ACS Sensors.