Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.06.2017)
 
Здравният министър Николай Петров:
САМОСТОЯТЕЛНОСТТА, ОТГОВОРНОСТИТЕ И ЗАПЛАЩАНЕТО НА СЕСТРИНСКИЯ ТРУД ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЯСНО РАЗПИСАНИ
На среща с председателя на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева и членове на организацията здравният министър проф. Николай Петров посочи: "Самостоятелността, отговорностите и заплащането са липсващите компоненти в регулацията на сестринския труд. Ето защо с екипа ми имаме намерението да разпишем ясни параметри, при които цензът на сестрите да кореспондира с правомощията и правата им", съобщиха от пресцентъра на МЗ.
"Истината е, че по отношение на професионалистите по здравни грижи и в частност сестрите, здравеопазването ни има нормативна база, но тя трябва да се спазва, за да избегнем изкривявания на каквито сме свидетели", каза Милка Василева, като уточни, че все пак е необходима известна ревизия.
На срещата участваха също заместник-министър Мирослав Ненков, Дафинка Коцева - главен секретар на БАПЗГ, Петя Недкова - председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ, Мария Балевска - парламентарен секретар на БАПЗГ и Лиляна Николова - председател на Националната контролна комисия на БАПЗГ.
Присъстващите обсъдиха евентуална промяна на нормативната уредба, касаеща обучението на медицинските сестри, функциите и правомощията на сестрите в ясли, училища и детски градини, заплащането на сестринския труд, както и необходимостта от утвърждаване на стандарти по здравни грижи - било като отделен нормативен акт, или като приложения към някои стандарти по медицински специалности.
Най-големият кадрови проблем в системата на здравеопазването е свързан именно с недостига на медицински сестри, което автоматично го прави фокус на усилията ни, заключи министър Петров.
 
16,5 МЛН. ЛЕВА Е РАЗМИНАВАНЕТО В ДАННИТЕ НА НЗОК И СЕБРА
ЗА ПЛАТЕНОТО НА БОЛНИЦИТЕ ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2017 Г.
Отчетените средства от Националната здравноосигурителна каса, изплатени на болниците за първото тримесечие на 2017 г., се разминават с около 16,5 млн. лв. от данните за същото в системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Това съобщи за Zdrave.net председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.
"Имаме данни за разлика в плащанията януари, февруари и март от СЕБРА и това, което здравната каса е отчела към нас де факто като плащане на дейността, и тази разлика за трите месеца се явява от порядъка на 16,5 млн. лв. Затова задаваме основателен въпрос и към тази институция, пък и към всички останали, да изясним този проблем и да видим как така данните в СЕБРА и официалната информация, която бюджетния отдел на касата дава към нас, се различават с такава значима сума", заяви той.
Справка на сайта на НЗОК за плащанията към болниците през първото тримесечие на годината сочи, че те са получили малко над 405 млн. лв., докато по данни на системата за електронни разплащания общата сума за тримесечието е около 388 млн. лв.
Според д-р Грозев е възможно тъкмо данните по СЕБРА да са взети като определящи за бюджетите на лечебните заведения през следващото тримесечие. "Може би там се крие и причината за намаляването на бюджетите", предположи той.
Каквато и да е причината обаче, проблемите, както и редица въпросителни, остават.
 
СОЦИАЛНО-ЗДРАВНА ПЛАТФОРМА ЩЕ ОСИГУРЯВА ДОСТЪП
НА БЪЛГАРСКИТЕ ПАЦИЕНТИ ДО ИНОВАТИВНИ ЛЕКАРСТВА
Национална пациентска организация (НПО) и водещото социално-здравно предприятие ТheSocialMedwork стартират инициатива, която ще позволи на българските пациенти, страдащи от сериозни заболявания като рак на гърдата, левкемия и Паркинсон, да получат достъп до иновативни и животоспасяващи лекарства преди те да бъдат налични в България, съобщиха от НПО.
Лекарства, които не са регистрирани на българския или европейския пазар, но са одобрени от ЕС или САЩ, ще бъдат доставяни в България от ТheSocialMedwork по искане на болниците в рамките на утвърдените нормативни рамки. Тъй като предоставените лекарства са иновативни, те са и скъпи и макар да има случаи, в които българските болници ще могат да покрият разходите, се очаква по-голямата част от пациентите сами да заплатят медикаментите. Задължително е наличието на лекарско предписание.
"Цените на тези лекарства са определени от фармацевтичната индустрия. За съжаление, ние не можем да ги променяме. Тъй като лекарствените продукти са нови и иновативни, тяхната употреба не е широко разпространена. Когато количеството се увеличи, цените е вероятно да паднат, което е и от първостепенна важност за TheSocialMedwork и нашите пациенти", казва основателят на TheSocialMedwork Шаак Винк.
TheSocialMedworк е базирана в Холандия, но действа в страни по целия свят и вече е помогнала на пациенти от САЩ, Европа и Китай да получат достъп до потенциално животоспасяващи лекарства. Организацията може да достави медикаменти за пациенти от почти всяка държава в рамките на седмици от началното им одобрение. Тази платформа вече официално стартира в България, като това я прави първата страна за Централна и Източна Европа.
"Това е началото, но има още много път да бъде извървян. Все пак подобряването на достъпа до тези лекарства е движение в правилната посока. НПО продължава да работи върху понижаването на цените, за да спомогне подсигуряването на достъпа до лекарства за онези, които се нуждаят", казва председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев.
 
ТЕСТВАТ ЛЕКАРСТВА ВЪРХУ 3D МОДЕЛИ НА ТУМОРИ
Триизмерни модели на тумори, създадени чрез технология на т. нар. биопринтиране, върху които да се тестват различни терапии, е един от най-съвременните подходи в борбата с онкологичните заболявания. Какви са новостите в тази насока в контекста на персонализираната медицина обсъдиха наши и чужди специалисти, които взеха участие във форум в София, организиран от Българската асоциация за персонализирана медицина (БАПЕМЕД), съобщи Zdtave.net.
Основна тема на първото по рода си Училище за персонализирана медицина беше развитието на молекулярна диагностика в онкохематологията.
"България е страната от региона, която успя да "напипа" първа правилната посока и до този момент успяхме да постигнем добри резултати по отношение на нагласата на обществото, промяна на нормативната уредба и прилагането на "златния стандарт" в персонализирана медицина", заяви при откриването на форума председателят на асоциацията д-р Явор Дренски, като изтъкна, че тя е била създадена именно с цел улесняването на този процес у нас.
Събитието бе открито с лекция на д-р Велизар Шиваров - лауреат на престижната награда за млад учен "Питагор", който е част от екипа на УМБАЛ "Софиямед" и има богат опит в сферата на клиничната имунология и хематологията. В лекцията си той представи персонализирания подход при миелоидни злокачествени заболявания с конкретни случаи на пациенти, като посочи, че персонализирана медицина е пример за това как новите технологии могат да се използват както за по-бърза диагностика на пациентите, така и за по-успешното лечение на заболяванията им.