Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.06.2017)
 
Здравният министър Николай Петров:
БОЛНИЦИТЕ ТРУПАТ ДЪЛГОВЕ, ЗАЩОТО ИМАТ ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИМИТИ
"Болниците трупат дългове, защото имат определени лимити". Това заяви в интервю за Нова телевизия министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. "Тези лимити са определени от НЗОК. Когато дойде пациентът обаче, по закон болницата няма право да го върне, особено ако е спешен", заяви той. В същото време той отбеляза, че не всички пациенти, определени като спешни, действително са такива и даде пример с жени, които посещават АГ болници през почивните дни за цитономазка, за да си спестят прегледа при личния лекар. Критерият за спешност трябва да бъде ясно разписан, категоричен е министър Петров. Той изтъкна, че за някои болници у нас не трябва да има лимити. Такива според него са структуроопределящи болници, свързани с националната сигурност болници като "Пирогов", някои от големите областни болници и др.
"Ако паднат лимитите обаче, трябва да се засили контролът", категоричен бе здравният министър. Според него дълговете на болниците могат да се намалят с повече приходи и същевременно намаляване на разходите, без обаче да пада качеството. "Това направихме във ВМА и това ще се опитаме да мултиплицираме", категоричен бе той.
Здравният министър отговори и на въпроси, свързани с лекарствената политика, като обясни, че ще се върви в посока генерични лекарства. По думите му е нужно да има яснота и прозрачност на лекарствения пазар, особено този, който се отнася до новите скъпоструващи медикаменти.
 
НЗОК ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ПРОМЕНИ В НЯКОИ МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТИ
Промяна в някои медицински стандарти обмисля да предложи на Министерство на здравеопазването НЗОК. Това става ясно от стенограма от заседание на Надзорния съвет на здравната каса, състояло се на 26 май т.г., информира Zdrave.net.
Поводът да се обсъдят такива постъпки са зачестяващите искания от страна на различни лечебни заведения за сключване на допълнителни договори с фонда най-вече за лекари на половин щат. Това се налага заради изискванията на медицинските стандарти на фона на недостатъчния медицински персонал по места.
"Тези изключения се превръщат в правило, т.е. непрекъснато излиза някаква специалност, някаква пътека, някаква болница", заяви представителят на КТ "Подкрепа" в Надзорния съвет Теодор Василев.
По време на обсъжданията стана ясно, че най-често подобни случаи се отнасят за договори с анестезиолози, които "традиционно" са сред най-липсващите кадри у нас.
Теодор Василев предложи да бъде изготвен обобщен материал, който да установи колко са взетите по изключение медицински специалисти за последните две-три години. Според него тази натрупана "маса изключения" ще даде отговор дали има нужда от искания за промяна в нормативни документи, стандарти и други.
 
ИНСТИТУЦИИТЕ ЩЕ ЗАСИЛЯТ КОНТРОЛА ПО ЧЕРНОМОРИЕТО ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН
Ще синхронизираме работата на всички отговорни институции, за да осигурим сигурността и спокойствието по Черноморието. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров на брифинг в Министерски съвет, след като бе на междуведомствена работна среща при вицепремиера Валери Симеонов, съобщи Puls.bg.
"Това беше една изключително полезна среща, чийто смисъл е да се гарантират комплексност и изчерпателност в работата на отговорните държавни органи. Целта ни е да бъдат осигурени правата на всички български и чужди граждани, които ползват нашето Черноморие", изтъкна министър Петров. Той уточни, че става дума за милиони хора, "които имат право да дишат чист въздух, да пият чиста вода, да почиват, да консумират нерискова храна".
"Изключителен смисъл имаше в това да проведем това дълго съвещание и да излезем с един документ, който да синхронизира работата на всички отговорни, не само контролни, органи. Ние ще си свършим работата и се надявам в края на сезона да отчетем един добър резултат", посочи още проф. Петров.
Присъстващите на срещата се обединиха около идеята за изграждане на междуведомствени центрове за проверки - за контрол на шума, водите, храните и други. Към кабинета на вицепремиера Симеонов ще бъде разкрит телефон, на който гражданите ще могат да сигнализират за нередности.
 
ВСИЧКИ РАЙОННИ ЗДРАВНИ КАСИ ЩЕ СЕ ОТЧИТАТ
НА НЗОК ЗА БЮДЖЕТИТЕ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Всички директори на районните здравни каси ще трябва да представят отчети пред ръководството на НЗОК и Надзорния съвет на фонда за разпределение на бюджетите на лечебните заведения по места. Това става ясно от стенограма от проведеното на 26 май т. г.  заседание на надзорниците, информира Zdrave.net. Поводът е възникналото напрежение заради намаляването на средствата на болниците в цялата страна, както и проблемът, касаещ направленията в извънболничния сектор.
По време на заседанието се дискутира, че бюджетите на отделните болници вече се разпределят от РЗОК по места. Представителят на синдикатите в Надзора на здравната каса д-р Иван Кокалов изказва мнение, че това няма да има никакъв ефект и ще доведе до куп проблеми. Той изтъкна, че е нужна регулярна информация за развитието и финансовите потоци на извънболнична и болничната помощ. Другият представител на синдикатите Теодор Василев повдига въпроса за липсата на достатъчно кадри в системата на РЗОК.
Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев изтъкна, че контролът е на много ниско равнище. Според него би трябвало да се помисли за промени в Закон за здравното осигуряване. Друга мярка за оптимизиране работата на РЗОК според него е смяната на директорите от една в друга районна каса.
На заседанието стана ясно, че проверките на контрольорите по места не се осъществяват по заложения на централно ниво алгоритъм, защото за целта е нужна нормативна промяна.
 
С 3D МАСА ЗА ВИРТУАЛНИ ДИСЕКЦИИ ЩЕ ОБУЧАВАТ
СТУДЕНТИТЕ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ
С една от най-съвременните технологии в обучението по медицина - 3D интерактивна маса за виртуални дисекции ще обучават студентите си Медицинският университет в Пловдив, съобщи Zdrave.net.
Новата високотехнологична система дава изключителен достъп до пълен набор от медицински изображения - от анатомия до хистология. С нея лесно се изследват, проучват и диагностицират пациенти, като се използват изключително детайлни 3D изображения, генерирани автоматично на базата на реални клинични случаи от целия свят.
Всеки може да отвори своя клиничен случай от която и да е маса, лаптоп или мобилно устройство, което прави образователния портал цялостно решение за обучение както в медицински университет или университетска болница, така и за дистанционно обучение.
Взаимодействието с изображенията по време на учебния процес поддържа тактилната памет, което прави студентите по-добре подготвени да преминат от виртуални към реални практики.