Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.06.2017)
 
Д-р Стойчо Кацаров:
ЛИМИТИТЕ В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНЯТ
За отмяна на всички лимити в здравната система апелира председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Пред Bulgaria On Air той обясни, че това трябва да се случи, защото те пречат на здравеопазването. "Не може администрацията да определя кой колко да работи. Финансовият резултат на болницата е най-добре да зависи от това дали пациентите я харесват. Пациентът трябва да определя лимита на една болница, ако искаме да имаме добро здравеопазване", посочи той.
По думите му, лимитите у нас са въведени не по друга причина, а защото държавните служители са мързеливи. "Лимитите са най-лесният начин да разпределят парите и да не си създават проблеми с необходимост от актуализация", заяви той и допълни: "Основният принцип, на който беше изградена тази здравноосигурителна система, е да се заплаща за лечението на пациент, парите да следват пациента. Този принцип обаче не е много лесен за управление. Много по-лесно е да се определят лимити - ето ти на теб 100 лв., ето ти на теб 200 лв. - така се управлява най-лесно."
Според д-р Кацаров, настоящата ситуация при болниците е резултат от този начин на управление. Здравната каса дължи на всички болници - държавни, частни и общински - 71 млн. лв. за извършена дейност, посочи той и уточни, че към тази сума не е включена медицинските дейности през 2017 г.
 
МЗ ПРЕДВИЖДА СЪЗДАВАНЕТО НА СКРИНИНГОВА
ПРОГРАМА ЗА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Министерство на здравеопазването ще работи в посока създаване на национална скринингова програма на онкологичните заболявания. Това съобщи здравният министър проф. Николай Петров по време на блиц-контрола в парламентарната здравна комисия в четвъртък, съобщи  Zdrave.net. Той отговори на въпрос на заместник-председателя на парламента и член на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер, касаещ мерките на ведомството по отношение на профилактиката и диагностиката на онкозаболяванията.
"За съжаление, докато по света смъртността от онкологични заболявания показва тенденция за намаляване, в България тази тенденция се увеличава", отбеляза д-р Джафер. Тя коментира програмата "Спри и се прегледай", като припомни, че заради неуспешното й изпълнение по нея била върната значителна сума средства, възлизаща на близо 10 милиона лева. Според д-р Джафер е нужно да има популационен скрининг.
"Нашето здравеопазване би било добро, когато се насочи към скрининг и профилактика на най-масовите заболявания, водещи до инвалидизация и смърт", изтъкна здравният министър Николай Петров. Той се ангажира със създаването на програма, която би трябвало да бъде обезпечена финансово.
 
30 ПРОЕКТА СТИГНАХА ДО ФИНАЛА В НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС "ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО"  
През месец май приключи Националният ученически конкурс "Посланици на здравето - 2016/2017 г." В него се включиха над 6 500 ученици, заедно с учители и родители от цялата страна, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Проектите са насочени към превенция на рисковите за здравето фактори и са разработени в две подтеми: "На MAX бъди БЕЗ тютюнопушене и алкохол ТИ!" и "На MAX бъди СЪС спорт и здравословно хранене ТИ!".
Конкурсът се провежда по инициатива на Министерство на здравеопазването като част от Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.  Партньори в инициативата са Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.
За да се популяризира ограничаването на рисковите за здравето фактори, в проектите са застъпени дейности като: спортни прояви - турнири по футбол, баскетбол и др.; туристически и еко походи; ролеви игри; дебати и дискусии; работа в екип между поколенията; разработване на сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места и др.
Общо 30 проекта стигнаха до финала, като в категорията от I до IV клас са допуснати  13 проекта; в тази от V до VIII клас - 10 проекта, а в категорията от IX до XII клас допуснатите проекти са 7.
 
СТАРТИРА КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА ЖЕНИ С РАК НА ГЪРДАТА
С думите "Предварително ти БЛАГОДАРЯ" стартира кампанията на Avon "От любов към живота", която 16 години помага на жени с рак на гърдата, съобщи Puls.bg.
И тази година основната цел на инициативата е да събере средства за безплатна психологическа, юридическа, информационна и практическа подкрепа, която Фондация "Една от 8" ще предостави директно на засегнатите жени, техните близки и семейства. Това ще стане чрез различни активности, които ще завършат с благотворително събитие в месеца за борба с рака на гърдата - октомври.
Посланици на хуманността, както и своеобразни рекламни лица на кампанията, са представителите на козметичната компания. Зад тях застават певците Люси Дяковска, Орлин Горанов и Дивна, които със своето "Благодаря!" ще насочат вниманието на обществеността за това колко е важна подкрепата за жените, борещи се с рака на гърдата.
Розовата панделка е символ на кампанията "От любов към живота". Той е един от най-разпознаваемите и се е превърнал в израз на подкрепа, но и в инструмент за повишаване информираността по темата. Печалбата от розовите благотворителни продукти на Avon ще бъде дарена традиционно на Фондация "Една от 8".
 
БЪЛГАРСКИ И ШВЕЙЦАРСКИ ПСИХИАТРИЧНИ СПЕЦИАЛИСТИ
ПОДНОВИХА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СИ 
Екипи от лекари от психиатричната болница в Лийстал, Швейцария и психиатричните клиники в УМБАЛ "Св. Марина" направиха работна среща във Варна. Повод за визитата на швейцарските специалисти бе 25-годишнината от старта на първото международно сътрудничество между двете болници. Ръководителите на екипите - проф. д-р Стефан Тодоров и д-рТеодор Кан, Доктор хонорис кауза на МУ-Варна и почетен жител на Варна, направиха кратка ретроспекция на сътрудничеството и на постигнатите високи резултати в областта на психиатрията. Гостите бяха приветствани и придружени по време на визитата си и от зам.-ректора по международно сътрудничество, акредитация и качество в МУ- Варна проф. Тодорка Костадинова и от зам.-директора по лечебно-диагностичната дейност проф. д-р Силва Андонова.
Швейцарските психиатри отчетоха изключителния напредък на психиатричните клиники в Университетската болница във Варна както по отношение на реновираната материална база, така и по отношение на прилагането на нови концепции в терапиите към психичноболните пациенти и създадената толерантна среда за тяхната реинтеграция .
 
В УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ" ЛЕКУВАТ УСПЕШНО  ПАЦИЕНТИ С КИБЕРНОЖ
Първите пациенти преминаха успешно лъчелечение с единствената в страната система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray, разположена в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ "Свети Георги", съобщи нейният началник д-р Мария Влайкова, информира Zdrave.net.
Д-р Влайкова припомни, че използването на модерния апарат е започнало през април т.г. На този етап в клиниката се записват пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи. Сред тях са злокачествени новообразувания на носоглътката, пириформения синус, окото и неговите придатъци, главния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система - хипофиза, епифиза, доброкачествени новообразувания на главния мозък и мозъчните обвивки, хипофиза, епифиза, както и вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костния череп.
От юли Клиниката по лъчелечение на университетската болница  ще започне работа с пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на гръбначния стълб, като използва програмата SpineTracking, която позволява постоянно проследяване по време на облъчването. Ще се лекуват и пациенти с тумори на кости на таза.
До края на годината се предвижда да стартира лечение с кибернож и на пациенти с формации на подвижни органи.