Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.06.2017)
 
БЛС НАСТОЯВА НЗОК ДА ЗАПЛАТИ ВСИЧКИ ИЗВЪРШЕНИ
МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ В БОЛНИЦИТЕ
"Ако Националната здравноосигурителна каса не предприеме светкавични мерки за балансиране на здравеопазването, секторът ще изпадне в колапс". Това се казва в становище на Български лекарски съюз по повод намалените бюджети на болниците, съобщи Puls.bg.
"За пореден път до ръководството на БЛС пристигнаха писма от цялата страна за намалени бюджети и регулативни стандарти в болнична и извънболнична помощ. Според последна информация, болничните бюджети за периода април-юни са още по-ниски от тези за януари-март", изтъкват от БЛС.
"Лекарският съюз не може да проумее действията на надзора на НЗОК, които са на път да фалират едни от най-големите лечебния заведения в страната, заради неизпълнени финансови параметри, които са заложени в предмета на договорените условия на касата с лечебните заведения. Когато е налице консумирана от здравноосигуреното лице медицинска грижа, включена в гарантирания от бюджета на НЗОК пакет, то тя следва да е за сметка на бюджета на институцията, а не за сметка на изпълнителя на болнична медицинска помощ. Неизпълнението на ангажимента на НЗОК да заплати в пълен обем оказаната медицинска дейност е неизпълнение на договорено задължение, водещо след себе си законови последствия", пише в становището на БЛС. От браншовата организация са изпратили писма, становища и препоръки към всички отговорни институции, сред които Министерството на здравеопазването, Комисията по здравеопазване и Националния омбудсман. В тях от БЛС настояват за цялостно заплащане на реално оказаната медицинска услуга от лечебните заведения, както и за актуализация на бюджет 2017 г, за да бъде предотвратена евентуална финансова криза на болниците и да бъде гарантирано качествено лечение на пациентите, финансова стабилност за здравната система и сигурност за изпълнителите на медицинска помощ.