Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.06.2017)
 
МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ОСИГУРЯВА
МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ ЗА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
МЗ да организира централизирана обществена поръчка за медицинските изделия по линия на фонда за лечение на деца. С този въпрос ще се заеме работна група, свикана по настояване на здравния министър Николай Петров. Това съобщи самият той по време на блиц-контрола в парламентарната здравна комисия. Той отговори на въпрос, засягащ проблемите, свързани с медицинските изделия по линия на фонда, нужни за операции, извършвани в частни болници, информира Zdrave.net.
Здравният портал припомня, че поради липса на законово задължение в тях да се провеждат обществени поръчки се оказа, че институцията не може да заплаща въпросните изделия. Проблемът стои от въвеждането на новия правилник на ЦФЛД, според който фондът е задължен да плаща медицински изделия само, ако за тях е проведена обществена поръчка в съответното лечебно заведение.
Министър Петров допълни, че ще бъде променен правилникът за работа на Фонда за лечение на деца, за да не се стига до подобни проблемни ситуации.
"Когато децата се нуждаят от някакво специализирано медицинско изделие, независимо в коя болница ще бъде извършена интервенцията, то да бъде доставено директно във фонда", разясни идеята си проф. Петров.
 
МИНИСТЪР НИКОЛАЙ ПЕТРОВ СЕ СРЕЩНА С ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА HOSPEEM И С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА EPSU И СИНДИКАТИТЕ
Здравният министър Николай Петров и политическият му екип се срещнаха на 1 юни 2017 г. с генералния секретар на HOSPEEM (Европейска организация на работодателите в болничния сектор и здравеопазването) г-н Тьете Алкема, с г-н Матиас Маухер - главен експерт към EPSU (Европейска федерация на работещите в сферата на обслужването), зам.-председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ Слава Златанова и Красимир Грудев от Националното сдружение на частните болници, което е член на EPSU, съобщи пресцентърът на Министерство на здравеопазването.
Европейските социални партньори и представителите на МЗ обсъдиха необходимостта тройката България - Австрия - Естония да определи приоритети в сектор "Здравеопазване" с оглед предстоящото Председателство на трите държави на Съвета на Европейския съюз.
В рамките на срещата бяха поставени акценти върху професионалната миграция на кадри, управлението на финансите в здравеопазването, националните политики по отношение на следдипломната квалификация и продължаващото обучение на здравни кадри, както и здравословните и безопасни условия на труд и психосоциалните рискове на работното място.
 
УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА "ПИРОГОВ" ПРЕВИШИ
ЛИМИТА СИ ЗА МЕСЕЦ МАЙ С ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА
УМБАЛСМ "Пирогов" е превишила лимита си за месец май с половин милион лева, информира Puls.bg  като се позова на съобщение на пресцентъра на болницата за спешна медицинска помощ.
"Болницата няма да спре приема на пациентите, независимо от неизплатените средства", обясни пред журналисти д-р Антония Григорова, шеф на пресцентъра на лечебното заведение. Тя бе категорична, че методът за изчисление на лимитите на НЗОК се нуждае от корекция.
По думите на проф. д-р Никола Габровски, заместник-директор по лечебната дейност в "Пирогов" ръководството е сериозно загрижено, тъй като направената наскоро промяна на лимита на болницата не отразява реалните нужди на обществото за получаване на спешна медицинска помощ. 80% от преминалите "надлимитни" болни са спешни и спазването на зададения лимит означава, че болницата е трябвало да преустанови дейността си една седмица преди края на месеца.