Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.05.2017)
 
БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ПОИСКА СПЕШНА РЕФОРМА ЗА ТЕЛК
Нужна е цялостна реформа в действащата административна уредба, по която работят териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК). За това настояват от Български лекарски съюз в своя официална позиция по повод решението на Върховния административен съд за отмяна на текстове от наредбата, информира Puls.bg.
"Възникналият казус след отмяната на част от текстовете на наредбата от ВАС затруднява работата на лекарите в ТЕЛК и усложнява достъпа на пациенти до адекватно определяне степента на увреждане. От три години поставяме въпроса за работата на ТЕЛК и усложнената административна уредба, с която се работи там. Правните недомислици създават напрежение сред лекарите, недоволство сред пациентите и са основа за негативно отношение на обществото към хората с телкови решения", посочват от Лекарския съюз. От браншовата организация няколко пъти са  изпращали писма до здравното министерство с настояване да бъдат разгледани различни предложения за промени във въпросната наредба.
"БЛС обработи предложения на колеги, работещи в ТЕЛК от страната и представи концепция за цялостна промяна, с която да се улесни работата на лекарите и да бъдат премахнати административните пречки пред пациентите", обясни председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.
Специалистите, работещи в териториалните комисии, също срещат трудности да извършват адекватно дейностите си, алармират от БЛС. "Това са административни проблеми, чието съществуване е известно от години и които не са нерешими. Решението на ВАС е добър повод да се обърне внимание на цялата нормативна уредба на ТЕЛК и в спешен порядък да бъде напълно променена", категоричен е д-р Грозев.
Спешни промени в законодателството за медицинската експертиза поискаха и от пациентски организации "Заедно с теб". Те настояват за работна среща, на която да бъдат обсъдени притесненията на лекарите от ТЕЛК и на пациентите. "Правните недомислици създават тревога у нас, напрежение сред лекарите, както и негативно отношение на обществото към хората с увреждания", смятат представителите на пациентите.
Няма основание ТЕЛК-овете да спрат работа, обявиха по-рано от Министерство на здравеопазването. Оттам бяха категорични, че няма правна пречка органите на медицинската експертиза да имат затруднения в работата си.
 
Д-р Десислава Кателиева:
НЕОБХОДИМО Е НЕЗАБАВНО ДА СЕ ПРИЕМЕ СТАНДАРТА ПО СПЕШНА МЕДИЦИНА
Необходимо е незабавно да се приеме стандарта за спешна медицина, който да гарантира безопасни условия за труд на лекарите. Това заяви пред агенция "Фокус" д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Повод за нейното изказване бе нападението над спешни медици в "Бургасмед", информира  Puls.bg.
"Имаше приет стандарт по Спешна медицина, в който бяха разписани точни какви трябва да бъдат тези мерки за обезопасяване на спешните отделения - да има охрана, която ако е необходимо да бъде и въоръжена, да има паник бутони, екипите на спешна помощ да обслужват буйстващи пациенти задължително в присъствие на полицай, да има комуникация между отделните служби за спешно реагиране", обясни тя.
"Ако мерките за възстановяване на медицинския стандарт се бавят, все повече лекари ще напускат страната ни и спешната медицина ще се практикува все по-трудно", смята председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. "Едно от нещата, които трябва да бъдат приоритет в тази сфера в свързано с подобряване на дейността и разширяване на спешните медицински отделения", добави д-р Десислава Кателиева.
Поредното нападение над лекари е станало на 24 май т.г. Д-р Симеон Пейчев и д-р Александър Симов се опитали да окажат помощ на младеж във видимо нетрезво състояние. Освен тях е пострадал и охранител на болницата, който е в тежко състояние. Той е със счупен нос и със съмнение за фрактура на крака. Днес му предстои операция.
 
ДИРЕКТОРЪТ НА СБАЛО Е ОБВИНЯЕМ ЗАРАДИ ЛЕКАРСТВА
Специализираното звено "Антикорупция" обвини директора на "Специализирана болница за активно лечение по онкология" ЕАД - София в безстопанственост, съобщават от прокуратурата. Д-р Валентин Ангелов е привлечен като обвиняем на 23 май т. г. заради  това, че от действията му за болницата са последвали щети в размер на 1 901 561,86 лева, информира Zdrave.net.
В хода на разследването на специализираното звено са събрани доказателства за това, че в периода 2013 г. - 2015 г., под ръководството на д-р Ангелов са били провеждани обществени поръчки за доставка на лекарства. Доставките на лекарствени продукти са били заплащани на цени по-високи от най-ниските договорени в една процедура. Установено е, че са заплащани доставки на лекарствени продукти, отпаднали от Позитивния лекарствен списък, както и лекарствени продукти на цена по-висока от пределната цена, посочена в позитивния лекарствен списък и от реимбурсната, заплащана от НЗОК.
От болницата са били заплащани лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, а такива въобще не е трябвало да бъдат приети и заплатени. Заплащани са лекарства с намален остатъчен срок, за които се е дължала неустойка, съгласно уговореното в договорите с доставчика, но неустойка не е била начислена и заплатена..
 
МЕДИЦИНСКИ КОМПЛЕКС "Д-Р ЩЕРЕВ" С ПРИЗ ЗА ДОВЕРИЕ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ
На "Форум бременност и детско здраве" Puls.bg проведе награждаване на водещи специалисти и клиники в областта на акушерството и гинекологията, съобщиха от здравния портал. Титуляри в четирите категории: акушер-гинеколог, акушерка, педиатър/неонатолог и АГ болница/родилна клиника, бяха излъчени изцяло на база пациентските гласове. За целите на класацията "Специалистите, на които имам доверие" Puls.bg изгради специална онлайн платформа, на която пациентите от цялата страна можеха да номинират хората и екипите, спечелили ги с професионализма и отношението при проследяване на бременността и раждането на рожбите им.
В категорията акушер-гинеколог призът отиде при д-р Иван Сигридов. Две акушерки събраха най-висок абсолютно еднакъв брой гласове от пациентите. За неонатолог на годината потребителите на Puls.bg избраха д-р Радка Масларска.
Като клиника, която стои най-близко до пациентите и отговаря на очакванията им, беше номиниран Медицински комплекс "Д-р Щерев." Ето какво сподели за Puls.bg проф. Атанас Щерев, основател на медицинския комплекс във връзка с приза:
"Отличаването ни с наградата в категорията за родилно отделение е голямо признание за нас. Веднага след като бяхме включени сред номинираните родилни домове ние се обърнахме искрено към нашите пациенти и помолихме за тяхната подкрепа. Това, че те откликнаха на нашата молба и гласуваха за нас се дължи на един прост, но изключително важен фактор - изграденото доверие и положителната връзка, която създаваме с нашите пациенти. Доверие, което ни превръща не в поредната АГ болница, а в дом на радостта и семейното щастие."
 
НАД 640 000 БЪЛГАРИ СА С НАРУШЕНА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
Над 640 000 българи са с нарушена функция на щитовидната жлеза, а повече от 60% от хората с подобен проблем не знаят за него. Данните бяха съобщени от специалисти на пресконференция по повод Световния ден за борба с болестите на щитовидната жлеза, отбелязван днес, информира Zdrave.net.
"Тези заболявания засягат над 750 милиона души в света. Това е по-голяма епидемия от захарния диабет, който в момента засяга около 460 милиона", заяви проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и началник на клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Софиямед". Тя посочи, че болните в България са изключително много: автоимунно тиреоидно заболяване имат 11% или около един милион, над 24% или 1,4 млн. са с възли на щитовидната жлеза. 6,2% или 380 000 българи са с намалена функция на щитовидната жлеза, докато при 4,5% или 260 000 тя я повишена. Като цяло жените са два пъти по-засегнати от мъжете от проблеми, свързани с нарушена функция на щитовидната жлеза.
За съжаление при много от хората подобен тип проблеми нямат никаква симптоматика. Когато има някакви белези, те често се отдават на проблеми, свързани с ежедневието, като умора и отпадналост. Те обаче не бива да бъдат пренебрегвани с лека ръка, съветват специалистите. Именно затова и тазгодишното мото на Международната тиреоидна седмица "Не си ти, а твоята щитовидна жлеза".
 
СПИРАТ ПРОДАЖБИТЕ НА МЕДИКАМЕНТ, ИЗПОЛЗВАН В АКУШЕРСТВОТО
От 11 юли т. г. се преустановяват продажбите в България на лекарствения продукт Methergin 0,125 mg coated tablets x 30, който съдържа активното вещество methylergometrine. За това е уведомил Изпълнителната агенция по лекарствата притежателят на разрешението за употреба Novartis, съобщават от ИАЛ.
Медикаментът се използва в акушерството за активно водене на третата фаза на раждането като средство, спомагащо отделянето на плацентата и намаляване на кръвозагубата. Прилага се също така за лечение на непълно възстановяване размера на матката, лохиометра (разширяване на матката в резултат на задържане на секрети, кръв или остатъци от тъкани, които не могат да бъдат елиминирани) и кръвотечение след раждане.
 
ПРАВЯТ ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР ЗА КЛИНИЧНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ
Всички клинични изпитвания да бъдат регистрирани и резултатите да бъдат оповестени публично, информира Zdrave.net. За това се споразумяха част от най-големите световни компании в областта на медицинските иновации с международни неправителствени организации по време на 70-та асамблея на Световната здравна организация в Женева, съобщиха от СЗО.
В съвместно изявление на Индийския съвет за медицински изследвания, Норвежкия съвет за научни изследвания, Медицинския изследователски съвет на Обединеното кралство, "Лекари без граници", Коалицията за иновации в подготовката за епидемия (CEPI), Институт "Пастьор", Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и фонда Wellcome Trust се споразумяха да разработят и въведат политики в рамките на следващите 12 месеца. Те трябва да съдържат механизмите, чрез които всички проучвания, които организациите финансират, съфинансират, спонсорират или подкрепят, да бъдат регистрирани в публично достъпен регистър. Всички резултати ще бъдат оповестени в определени срокове или в регистъра, или чрез публикация в научно списание.
В момента около 50% от клиничните тестове не се обявяват, защото резултатите са отрицателни. Това обаче води до непълна и потенциално заблуждаваща представа за рисковете и ползите от ваксините, лекарствата и медицинските изделия и може да доведе до появата на вредни продукти.