Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.05.2017)
 
Д-р Даниела Дариткова:
НУЖНИ СА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ И ПО ЕФЕКТИВНИ МЕТОДИ ЗА КОНТРОЛ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА
Изненада от факта, че сигнал до прокуратурата за проверка в НЗОК е подаден от бившия здравен министър, изрази пред БНТ председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова: "Озадачена съм, защото, ако бивш министър подава този сигнал, би следвало той да е в течение на всички решения на НЗОК, тъй като в Надзорния съвет на касата присъстваха двама от заместник-министрите в предходното управление на МЗ преди служебния кабинет. Тоест, би следвало цялата информация за вземаните решения да е налична, ако е имало някакви незаконосъобразни действия трябвало е да се реагира своевременно", посочи д-р Дариткова, информира Zdrave.net.
Тя коментира и проблемите около бюджета на НЗОК, очерталия се вече дефицит и безконтролните разходи за лекарства. "Всъщност конкретните числа сочеха, че имаме значително увеличение на разходите за лекарствени продукти, както за домашно лечение, така и в онкологията. В същото време средствата, които касаят болничното лечение, направленията или специализираната извънболнична медицинска помощ, работата на общопрактикуващите лекари е с минимално завишение - в рамките на два процента, не повече, като прогноза за първото тримесечие", припомни тя изложеното по време на първото заседание на комисията.
"По отношение на лекарствените продукти нямаме все още ефективни методи да се контролират разходите. Имаше законодателна промяна, която гарантираше отстъпки от страна на притежателите на разрешителните за употреба, но на този етап ефектът върху бюджета на касата не можа да бъде правилно предаден на народните представители така, че ние да сме спокойни, че тази законодателна мярка е ефективна. Аз винаги съм твърдяла и затова смятам, че основният ни приоритет, ако направим плавен преход към другите намерения на управлението ни, е да се въведе най-после Националната здравно-информационна система, защото без такава информационна система ние не можем обективно да следим процесите в здравната система, които касаят и изпълнението на бюджета по отделните му параметри", отбеляза д-р Дарикткова.
Председателката на здравната комисия посочи, че  трябва да се търсят повече законодателни възможности за по-ефективно разходване на средствата за лекарствени продукти. "Аз вече казах, че едно добро решение беше това да се правят задължителни отстъпки за лекарствата,  може там да се търсят гъвкави механизми, това да се развива", отбеляза тя.
 
Шефът на РК на БЛС - Варна алармира:
НЗОК ИЗТОЧВА БОЛНИЦИТЕ ВЪВ ВАРНА
"Няма да стоим безучастно пред всеки опит Варна да бъде поставена на колене по отношение на здравеопазването. Моята надежда е, че заедно, както досега с Общинския съвет, кмета, областния управител и депутатите, ще успеем да защитим интересите на варненското здравеопазване. Имам надежда, че няма да допуснем Варна да бъде подложена на този финансов геноцид". Така председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна проф. д-р Радослав Радев коментира позицията на местните управленски органи по отношение на готвените от НЗОК сериозни финансови рестрикции на бюджетите на регионите в частта болнично здравеопазване. Той присъства на среща по темата в сградата на Община Варна с представители на варненски общинари, съветници и депутати, съобщи Zdrave.net.
След подписване на Националния рамков договор постепенно започнаха да се появяват изкривявания. Едно от тях е преопределянето на тримесечните бюджети за болниците. Според разчетите има намаление от 8-9% за Варна, коментира проф. Радев.
"Ако за всички е еднакво налагането на този вид рестрикция би се понесло, но когато виждаме драстични разлики в бюджетите за тримесечието в други области се питаме защо за Варна се получава така. 160 лева е годишната сума, която се пада на човек от бюджета за болнична помощ в региона. За сравнение в Плевен средствата са 209 лева, в Русе - 170 лева, в Пловдив - 311, в София - 285 лева. Не е ясно и защо се налагат рестрикциите, след като бюджетът на НЗОК е увеличен със 154 млн. лева", изтъкна проф. Радев. Той посочи и друг финансов проблем - заявката на НЗОК, че няма да плати извършените надлимитни дейности за 2015 година - 54 млн. лева, а 34 млн. лева за 2016 г. вероятно ще бъдат разплатени на следващ етап. За Варна надлимитните дейности за периода април-ноември 2016 г. възлизат на 1.2 млн. лева.
"Болниците се източват от касата, защото не получават вложените средства за лечение на гражданите на Варна.", коментира проф. Радев.
 
АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК ПОИСКАХА БОЛНИЦИ ОТ ПЛОВДИВ И ОБЛАСТТА
"Оперативните хватки на Надзорния съвет и на ръководството на НЗОК минават всякакви граници." Това заяви пред Zdrave.net председателят на пловдивската лекарска колегия д-р Кръстев.
Днес в Пловдив бе проведена среща във връзка с проблемите около бюджетите на болниците. Срещата бе организирана от зам.-председателя на парламентарната здравна комисия доц. Георги Йорданов и в нея взеха участие директори и представители на ръководствата на болници от Пловдив и областта, РЗИ и Българския лекарски съюз.
"Болестите не подлежи на планиране и трябва да се заплаща толкова, колкото е необходимо", посочи д-р Кръстев. "Искаме контрол на входа на системата, а не на изхода. Какво е това нещо надлимитна дейност? Ако университетски, областни и общински болници трупат задължения, то частните лечебни заведения покриват кредити", подчерта той. Д-р Кръстев припомни, че цените на клиничните пътеки не са променяни от години, с много дребни, "козметични" изключения. Същевременно се увеличава минималната работна заплата, което води и до увеличаване на разходите за заплати и осигуровки, без да се увеличават приходите на болниците.
Доц. д-р Илиан Дойков от УМБАЛ "Каспела" обясни, че според него парите ще стигнат, ако държавата свърши своята работа. Проблемът според него е в преразхода за лекарства и във фармацевтичната индустрия, където отиват повече средства. Всички участници в срещата се обединиха около тезата, че е необходима актуализация на бюджета на НЗОК.