Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.05.2017)
 
БЛОКИРАНА Е РАБОТАТА НА ТЕЛК В СТРАНАТА
Блокирана е работата на ТЕЛК в страната. Причината са отменени с решение на тричленен състав на ВАС текстове от Наредбата за медицинската експертиза. В резултат на това лекарските комисии не могат да издават решения, обясни за Zdrave.net д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София. Тя допълни, че работещите в ТЕЛК не са били информирани за проблема. "Административният съд е отменил нормативния документ, с който ТЕЛК работи, тоест ние нямаме въз основа на какво да определяме процент намалена работоспособност и степен на увреждания", заяви тя. По думите й, ако проблемът не бъде решен в спешен порядък, хиляди хора ще останат без решения от ТЕЛК и съответно инвалидна пенсия, която за много от тях е и единственият доход.
Д-р Холевич изтъкна, че отменените текстове касаят сроковете за инвалидизиране, както и приложението, отнасящо се до процентите за отделните функционални дефицити.
Днес в МЗ е внесен проект с промени на наредбата, които в общи линии съответстват на това, което съдът е отменил. "Ние от месеци работихме по него, защото тази наредба не устройва нито нас, нито пациентите", изтъкна  д-р Холевич. В мотивите към решението си тричленният състав на ВАС посочва, че наредбата е приета без мотивите за нея да се подложат  на обществено обсъждане. "Причините, наложили отмяната на действащата наредба и приемането на нова, не са ясни. Упоменати са изменения в Закона за здравето, без да са конкретизирани съответните разпоредби и времето на приемането им", посочват от съда, като допълват, че не са засегнати и въпросите относно финансирането на ТЕЛК и НЕЛК за осигуряване на функционирането им в адекватни срокове при осъществяване на медицинската експертиза на трайната неработоспособност. В решението си магистратите засягат и текстовете, касаещи сроковете за инвалидизиране, които също са атакувани пред съда, като отново посочват, че тяхното лимитиране за срок от една до три години е станало без мотиви и допълват, че то е в несъответствие със Закона за здравето.
 
ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА НЗОК ЗА ПРЕВЕЖДАНЕ НА СРЕДСТВА БЕЗ ОСНОВАНИЕ
Прокуратурата извършва проверка в НЗОК  по сигнал на бившия здравен министър Петър Москов и тогавашния му заместник Ваньо Шарков. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Бургас, съобщи Zdrave.net. Става въпрос за сключени от здравната каса неизгодни договори и превеждане на средства без основание към лечебните заведения. Цацаров допълни, че не може да каже за кои лечебни заведения става въпрос, но по думите му съвсем скоро от проверката ще има резултати. "Проверката е свързана не толкова дори със здравната каса, а по-скоро с начина, по който самите лечебни заведения са формирали исканията си към здравната каса и доколко онова, което здравната каса е покривала, действително е стигало до пациентите", уточни главният прокурор.
От здравия сайт припомнят още преди няколко месеца бившият здравен министър Москов заяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за изплатени от НЗОК средства към лечебните заведения, без отчетените случаи да са минали през системата за регистрация с пръстов отпечатък. Тогава от касата обясниха, че всички случаи, за които бившият министър говори, са проверени и средствата са изплатени напълно правомерно. "Вероятно става въпрос за около 25 920 отчетени хоспитализации за месеците ноември и декември 2016 г., които не са могли да бъдат отчетени или обработени от системата на пръстовия идентификатор поради невъзможност за снемане на отпечатък, технически, комуникационни и софтуерни проблеми, срив на системата, който беше доста чест в пикови моменти, отказ на пациента и други технически проблеми. Тези пациенти са се идентифицирали по старата система с лични карти и ЕГН, въведена само година по-рано по времето на същия министър. Тези случаи са проверени специално от екипите на РЗОК и от тях са отхвърлени за плащане само 1760 случая, а останалите 14 564 са потвърдени и са на стойност 20 339 588 лв.", посочиха от НЗОК в отговор на думите на бившия министър.
 
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕПОРЪЧВА ЗДРАВНАТА КАСА ДА РАЗШИРИ ПАКЕТА СЪС ЗДРАВНИ УСЛУГИ
"Голям дял от населението няма здравни осигуровки. Цената на лекарствата и медицинските услуги, които не се покриват от здравната система, остава много висока. Недекларираният труд пречи на устойчивостта на социалните системи и България трябва да работи още в тази сфера." Това заяви днес комисарят по социалните въпроси Мариан Тейсен, цитирана от БНР, при представянето на специфичните препоръки на Европейката комисия за икономическата политика на страните членки в рамките на Европейския семестър 2017 г.
Брюксел очаква страната да разшири пакета на медицински дейности, които здравната каса покрива, и така да намалеят плащанията от страна на пациентите в брой, информира Dnevnik.bg. Очаква се и правителството да обърне по-сериозно внимание на недостига на медицински кадри.
Поставените от Европейската комисия проблеми в здравния сектор у нас не само са познати от години, но и се задълбочават. Според различни данни у нас над 50% от здравните услуги се плащат директно от джоба на пациента, изтъква Zdrave.net. От здравния сайт допълват, че по данни на Българския лекарски съюз средно по около 500 лекари напускат страната. По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи пък през последните десет години близо 10 000 медицински сестри и акушерки са напуснали страната, а 15 000 са сменили професията си.
 
Здравният министър Николай Петров:
СИСТЕМАТА НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ Е ИЗЖИВЯЛА ВРЕМЕТО СИ
Системата на клиничните пътеки е изживяла времето си и изиграла ролята си и е време да се помисли за регламенти в здравеопазването в друга посока. Това заяви пред bTV здравният министър проф. Николай  Петров, информира Zdrave.net.
"Диагностично свързаните групи са далеч по-справедливи като методика за заплащане на лечението, но отсега е ясно, че въвеждането на тази система ще струва с минимум 30 процента повече като разход в сравнение с клиничните пътеки", посочи министър Петров. Той допълни, че според него, ако бъдат въведени ДСГ, това ще означава още 1 млрд. лв. разход на системата към сегашните 3,5 млрд. лв.
Във връзка с контрола в системата проф. Петров се спря на вече отменения пръстов идентификатор и заяви, че го е адмирирал при въвеждането му, "защото знаете, контролът е майка на дисциплината а тя е 50 процента от успеха". От думите му стана ясно обаче, че тази регистрационна система няма да бъде въвеждана отново докато той е министър.
Министър Петров се обърна от екрана към пациентите с молба да вярват на своите лекари. "На лекарите бих пожелал да са здрави, да са смирени, да са внимателни към пациентите и да са позитивни в това, което заедно ще направим, а не е по силите на един човек, пък който и да е  министър", изтъкна още проф. Петров. "Специално искам да се обърна и към специалистите по здравни грижи, защото за мен и според мен това са най-онеправданата прослойка в системата на здравеопазването, хората, които най-много работят, най-малко са платени и най-малка перспектива имат. Ще мислим и за тях", каза още здравният министър.
 
АКАД. ХРИСТО ГРИГОРОВ БЕ ПРЕИЗБРАН ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ
Делегатите на отчетно-изборното общо събрание на Българския червен кръст избраха ръководни органи на организацията. Те гласуваха с таен избор с две отделни бюлетини- за председател и за зам.-председатели, информира Zdrave.net.
Акад. Христо Григоров беше преизбран за председател на БЧК. Зам.-председателите на БЧК ще бъдат трима: проф. Здравко Маринов от БЧК - София град, д-р Валентин Пеев от БЧК София - област и Стойчо Стойчев от БЧК - Ямбол.
"Ще запазим неутралитета и финансовата стабилност на БЧК", обясни той. "Българския народ има нужда от нас, институциите тепърва ще имат нужда от нас", посочи акад. Христо Григоров. "Ако продължаваме да работим, както досега - обединени от идеята за хуманността, нашият авторитет ще бъде още по-голям", коментира той. "Сега правим историята на БЧК, а когато я четат хората ще бъдат удивени, че успяхме да запазим БЧК в това трудно време", каза още акад. Христо Григоров.
Генералният директор проф. д-р Красимир Гигов представи плана за работа на БЧК през 2017 г., а зам.-генералният директор Василка Каменова - бюджета за 2017 г. След гласуването и приемането им делегатите приеха и промени и допълнения в Устава на БЧК и в Статута на БМЧК. Обсъдени бяха и редица организационни въпроси.
 
1254 ЖЕНИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА ПРЕЗ 2016 Г.
Всеки ден в България умира една жена от рак на маточната шийка.  По данни от Националния раков регистър през 2016 г. диагнозата с това заболяване е поставена на 1254 жени. Това прави рака на маточната шийка второто по разпространение онкологично заболяване след рака на гърдата. Това стана ясно днес на пресконференция по повод старта на информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка "10 минути само за теб", информира Zdrave.net.
"В световен мащаб годишно се диагностицират над 530 000 нови случая. Според прогнозите, ако няма сериозни усилия в обществото, насочени към предотвратяването на рака на маточната шийка, тези цифра ще достигне 1 млн. нови случаи през 2050 г. Същевременно профилактиката и ваксинирането може да доведе до редуциране на заболяването с 94%", каза Лилия Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.
Тя поясни, че целта на кампанията е да осигури актуална и изчерпателна информация за заболяването и припомни, че има приета Национална програма за профилактика на рака на маточната шийка, която дава възможност за безплатна ваксинация за 12 и 13-годишните момичета. "Ваксината е генноинженерна и съдържа само кутийката на вируса HPV без нуклеинови киселини. Това дава възможност вирусът да бъде неутрализиран от ваксината, а самото й поставяне не води до зараза", подчерта директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му ваксината е добре да бъде поставяна и на момчета, тъй като при тях вследствие на заразяване с HPV може да се развие рак на ларингса.
Лица на кампанията са актрисите Йоана Буковска-Давидова и Елена Петрова.