Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.05.2017)
 
АТАКУВАТ В СЪДА НАРЕДБАТА ЗА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ ДЕЙНОСТИ, ЗА КОИТО ЗАПЛАЩА НЗОК
Регулирането на основните здравни дейности, за които заплаща НЗОК, е под въпрос. Причината е внесена жалба във Върховния административен съд от Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването с искане Наредба № 2 от 25 март 2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на здравната каса, да бъде обявена за нищожна. Според юристите на двете организации нормативният акт е издаден от министъра на здравеопазването, без да има правно основание.
"Смятаме, че тази наредба е нищожна", заяви пред Zdrave.net председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му в момента, в който МЗ е издало въпросната наредба, не е имало законовото основание да го направи. "Министерството се позовава на чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване  - само че в момента, в който издава наредбата, такъв текст в закона няма, защото малко преди това той е бил отменен от Конституционния съд", разясни той.
Д-р Кацаров обясни, че решението на съда  ще рефлектира и върху претенциите на болниците за заплащането на надлимитната дейност, тъй като НЗОК не е имала основания да не заплаща на болниците лечебна дейност, която е извършена.
 
СТАРОЗАГОРСКИ БОЛНИЦИ ПОИСКАХА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ВРЕМЕННА ПАРЛАМЕНТАРНА КОМИСИЯ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА НАЧИНА, ПО КОЙТО НЗОК РАЗПРЕДЕЛЯ БЮДЖЕТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ 
Да бъде създадена временна парламентарна комисия, която да разследва начина, по който здравната каса разпределя бюджетите на болниците. Това поискаха представители на държавни, общински и частни болници от област Стара Загора, информира Zdrave.net. Те се събраха днес на среща, на която да обсъдят проблемите във връзка с намалените бюджети в областта. Един от поставените въпроси бе този, че РЗОК Стара Загора е финансирана несъразмерно спрямо останалите районни каси в страната: за тримесечието област Стара Загора е получила 31 лв. на болен, докато много по-малки области са получили или също толкова, или повече средства. В същото време в Стара Загора има всички видове високоспециализирана медицинска дейност освен кардиохирургия.
Според депутата от БСП Георги Гьоков обаче, който е единственият народен представител от региона, членуващ в здравната комисия в парламента, специална комисия не е нужна. "Съществува постоянна комисия по здравеопазване и тя има всички правомощия да наблюдава, да иска сведения, да разисква по проблема", обясни той пред БНР.
 
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТБЕЛЯЗАХМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА КЕНГУРУ-ГРИЖАТА
На 15 май 2017 г. по инициатива на фондация "Нашите недоносени деца" за първи път у нас се отбеляза Световният ден на кенгуру-грижата, съобщи Zdrave.net. Този метод представлява поставяне на новороденото бебе на гърдите на майката или бащата "кожа-до-кожа". Има редица научно доказани терапевтични ползи за бебето, особено когато то е преждевременно родено. Близкият контакт с бебето оказва ползотворно влияние и върху  родителите в дългосрочен аспект, твърдят специалисти 
В България кенгуру-грижа все още не е наложена практика в неонатологичните отделения и фондация "Нашите недоносени деца" полага усилия да промени това като информира и образова всички участници в осигуряването на грижа за преждевременно родените бебета защо и как да прилагат метода и у нас.
В няколко АГ болници в София и в други градове на страната за около 1 час бе осигурен достъп на родителите на недоносени бебета, за да практикуват контакта "кожа-до-кожа" с техните новородени деца.
 
Красимира Величкова:
НУЖНА Е ЗАКОНОВА РЕГУЛАЦИЯ ЗА ОСТАНАЛИТЕ ОТ ДАРЕНИЯ СРЕДСТВА
Нужна е законова регулация за останалите от дарителски кампании средства. Това мнение изрази пред БНР изпълнителният директор на Български дарителски форум Красимира Величкова. Конкретният повод бе случаят с бебето Дилян, чиито родители дариха над 272 000 лева от събраните за лечението му средства след смъртта му. При този случай след тяхното решение останалите средства са дадени на други нуждаещи се деца, както и на фондация в помощ на двойки с репродуктивни проблеми. Като цяло липсва регулация за това какво се случва при други аналогични ситуации, стана ясно от думите й, информира Zdrave.net.
В България няма закон, който да защитава дарителите. По закон дарените средства принадлежат на родителите и е само въпрос на добрата им воля те да ги дарят на друг нуждаещ се, обясни тя. Няма регулация, която да ги задължава и остава само моралното задължение, посочи Величкова. Според нея категорично трябва да има законова регулация, за да може волята на дарителите да бъде защитена и дарените средства да послужат за лечение, макар и на друг човек. Това би могло да се случи чрез закон, изтъкна тя, като посочи, че в редица държави има отделен закон за набиране на публични средства, който регулира кои институции участват в процеса. "В момента в България това се случва по добрата воля на банката, в която е открита сметката, да защити средствата от желанието на близките", обясни Величкова. Тя уточни, че
за малко повече от година са проведени над 30 дарителски кампании за лечение на деца и са събрани над 6 милиона лева. 

ДЕСЕТКИ ХОРА ПОСЕТИХА НАУЧНИЯ ЦЕНТЪР ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА МРЪСНИТЕ РЪЦЕ
Десетки хора посетиха "Научния център за изучаване на мръсните ръце" и "Изследователската лаборатория "Да видим невидимото" по време на Софийския фестивал на науката. Само за два дни (13 и 14 май) Национална кампания "Ваксинко" привлече малки и големи, които се информираха за вредата от болестотворните микроорганизми и ползите от ваксинопрофилактиката, информира Zdrave.net.
В обособения "Център за изучаване на мръсните ръце" посетителите имаха възможност да наблюдават замърсяванията под ултравиолетова светлина, които иначе са невидими с просто око и които често стават причина за редица заболявания. Част от тези заболявания - хепатит А и ротавирусен гастроентерит, могат да бъдат предотвратени чрез ваксини, които са включени в Препоръчителния имунизационен календар у нас.
В изследователската лаборатория "Да видим невидимото", бяха наблюдавани различни бактерии под микроскоп. Медицинско лице разясняваше на заинтересованите необходимостта от ваксинопрофилактиката и отговаряше на конкретните им запитвания. Десетки посетители се възползваха от възможността да чуят лекцията по темата за ваксините на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб "Пришълци от миналото".
"Ваксинко" се включва в Софийски фестивал на науката за втора поредна година. Тазгодишното участие бе в рамките на инициативите на Национална пациентска организация за отбелязване на Европейската имунизационна седмица 2017.