Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.05.2017)
 
МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ УМБАЛ БУРГАС ПОЛУЧИХА ЗАСЛУЖЕНИ НАГРАДИ
Медицински сестри от УМБАЛ Бургас спечелиха всички отличия на годишните награди на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Официалната церемония по повод Международния ден на сестринството се проведе на 9 май т. г., съобщи Puls.bg
Главната сестра на УМБАЛ Бургас Татяна Пейчева бе отличена в категория "Ръководител по здравни грижи". Тя заема поста от 8 години и отговаря за над 500 медицински сестри и санитари. В същата категория бе наградена и старши рехабилитатор Дора Ангелова, която е помогнала на стотици бургазлии да проходят отново. В категория "Професионалист по здравни грижи" призовете грабнаха Жулиета Азова от Операционния блок на болницата и старши рентгенов лаборант Аделина Тасева.
"Вие сте ценни за нас и от сърце Ви благодарим за всичко, което сте направи за пациентите на УМБАЛ - Бургас", каза главната сестра Татяна Пейчева. Тя и председателят на РК на БАПЗГ- Бургас Радостина Димитрова връчихa почетни плакети на 7 медицински сестри:
Снежина Ибришимова - старша сестра на Отделението по очни болести, Петя Кичукова - старша сестра на Отделението по неврохирургия, Руска Ганчева - старша акушерка на Родилно отделение, Иванка Овчарова - старша сестра на Отделението по УНГ болести, Нина Андонова - старша сестра на Отделението по кардиология, Любов Германова - старши лаборант на Клинична лаборатория, Гинка Русева - старша акушерка на Отделението по гинекология
"Цял живот съм работил и продължавам да работя с хората, с които сме споделяли и скърби и радости - медицинските сестри. Вие сте ценни за обществото не само заради професионализма си, но и заради морала, етиката и човеколюбието, което носите". Това заяви зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, който бе специален гост на церемонията по награждаване. Сред останалите официални лица бяха и Дина Димитрова от КТ "Подкрепа", както и д-р Татяна Николова от КНСБ.
 
Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА ОГЛАВИ  КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В ПАРЛАМЕНТА
Очаквано, д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ за втори път стана председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Това решиха днес депутатите, които заседаваха с дневен ред от една единствена точка - попълване на постоянните комисии в парламента, съобщи Zdrave.net.
Д-р Даниела Дариткова ще председателства здравната комисия и в 44-ото Народно събрание. Тя ще има трима заместници - от ГЕРБ, от БСП и от коалиция "Обединени патриоти", решиха депутатите. Заместникът на д-р Дариткова от ГЕРБ ще е Лъчезар Иванов, който по време на първото управление на партията бе председател на комисията, но напусна поста след скандал. Представителят на БСП в ръководството на здравната комисия този път ще е доц. Георги Йорданов, който до влизането си в парламента управляваше УМБАЛ Пловдив. Третият зам.-председател на здравната комисия ще е икономистът Георги Колев от "Обединени патриоти".
 
От НЗОК съветват:
БОЛНИЦИТЕ ДА РАЗСРОЧВАТ ДЪЛГОВЕТЕ СИ КЪМ НАП
Лечебните заведения и всички останали партньори на НЗОК с дългове към държавни институции да сключат договори за тяхното разсрочване. Такава препоръка дадоха от Националната здравноосигурителна каса във връзка с породилия се проблем, касаещ факта, че фондът не разплаща дължимите средства към болници, аптеки и всички останали структури от системата, имащи задължение към НАП и "Агенция Митници".
"За да бъдем практични  бих препоръчал на болниците, които действително имат затруднения с тези плащания, да отидат в НАП и да сключат споразумения за разсрочено плащане", заяви подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров в отговор на въпрос на Zdrave.net след среща във фонда, касаеща бюджетите на лечебните заведения. Той припомни, че постановлението на Министерския съвет, с което на практика се въведе изискване за изрядност в плащането на задълженията от страна на вторичните разпоредили на средства, е от миналата година. Едва сега обаче е "дошъл редът" на болниците, тъй като НАП поетапно включва различни групи.
Д-р Петров уточни, че за един месец са спрени общо 3,5 милиона лева плащания към всички договорни партньори на касата. Той обаче обясни, че процесът е много динамичен и изрази увереност, че ако се пристъпи към разсрочване на дълговете, проблемът може да бъде решен за два месеца.
"Считаме, че това поведение от страна на НАП за дължими суми от страна на заведения за болнична и извънболнична помощ не е най-меродавното. Нужна е финансова дисциплина, но системата на здравеопазването би могла да се движи по някакъв друг режим - пак могат да се дължат тези данъци, пак да се платят, но не в тези срокове", коментира от своя страна председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той изтъкна, че самата каса превежда средствата към лечебните заведения до 30-то число на месеца след извършването на съответните проверки, докато НАП изисква плащанията към нея да са в срок до 25-то число.
 
Д-р Николай Болтаджиев:
ОЧАКВАМЕ ДО 100 МЛН. ЛЕВА ПРЕРАЗХОД ЗА ОНКОЛЕКАРСТВА
Ако болниците имат същите разходи като първото тримесечие, се очаква до 100 млн. лева преразход за лекарства за онкоболни пациенти до края на годината. Това обяви пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници. В предаването "В развитие" той коментира как ще процедират мениджърите на лечебните заведения при орязаните бюджети и какво очакват медиците от новия здравен министър, информира Puls.bg.
За лекарствата по аптеките, които покрива Националната здравноосигурителна каса, също се очаква близо 100 млн. преразход и между 60 и 70 млн. само от медицински изделия, продължи той. И уточни, че дефицитът, който трябва да се компенсира, идва основно от лекарствата, а не от лечебната дейност. "Причината не е в болниците, а в намалените им бюджети", категоричен бе д-р Болтаджиев.
"Общинските болници са най-уязвими, защото при тях над 70% от приходите от НЗОК и общите такива отиват за заплати на персонала. При положение, че бюджетите им са намалени, те трябва или да намалят заплатите, или да търсят други решения", каза още д-р Болтаджиев. И даде за пример една от общинските болници у нас, в която са намалили работното време.
 
МОТОРИСТИ ЩЕ ПОДКРЕПЯТ КАМПАНИЯ ЗА ДОНОРСТВО
Най-голямата мото организация в България - Sofia Riders (SR) ще се включи в предстоящата информационна кампания за донорството. Тя ще се проведе от 18, 30 часа на 11 май в Аулата на Военномедицинска академия, съобщи Puls.bg. Ментори на събитието ще бъдат д-р Мирослав Ненков - координатор по донорство в академията, както и д-р Сибила Маринова - координатор по донорство за област Велико Търново.
Паркингът пред болницата ще бъде специално освободен от автомобили, за да могат няколко десетки представители на Sofia Riders да пристигнат с моторите си. Участието на мотористите е по тяхна инициатива и съвпада с отбелязването на 10-ата годишнина от първата чернодробна трансплантация във ВМА. Целта е повече хора от мото обществото да разберат за същността на донорството и заедно с шофьoрите на други превозно средства да бъдат по-внимателни на пътя.