Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.05.2017)
 
СПЕЦИАЛИСТИ ОПРОВЕРГАХА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЕЖКИ ЗДРАВНИ
РИСКОВЕ ПРИ ПОСТАВЯНЕ НА ВАКСИНА СРЕЩУ ТУБЕРКУЛОЗА
Голяма грешка ще е, ако бъде преустановена имунизацията с ваксината срещу туберкулоза, по-известна като БЦЖ. Около това мнение се обединиха водещи специалисти, които дискутираха по БНР публикувана в медии информация, че тя е опасна и води до онкологични и автоимунни заболявания, информира  Zdrave.net. Конкретният повод за нея е доклад на доц. д-р Надя Маркова от Института по микробиология към БАН, свързан с т. нар. L-трансформация на бактериите, които се изменят във форми без клетъчна стена. Тя уточни, че от години се работи върху т. нар. L-трансформация на бактериите. "За жалост тя се наблюдава и при живите БЦЖ ваксини при ваксинирани хора", заяви доц. Маркова, като посочи, че изследванията показват "потенциал" ваксината да се трансформира във въпросната форма. Специалистката обаче подчерта, че в никакъв случай не може да се каже категорично, че тя предизвиква рак или автоимунни заболявания. Все пак доц. Маркова е на мнение, че този феномен не трябва да бъде подминаван и посочи, че са нужни допълнителни изследвания.
Проф. Христо Найденски, директор на Института по микробиология, беше категоричен, че ще се допусне голяма грешка, ако се спре имунизацията с БЦЖ ваксина. "Националните компетентни органи трябва да вземат отношение по този въпрос", апелира специалистът.
"Става дума за едно много голямо недоразумение. Доц. Маркова въобще не твърди за ракови и автоимунни заболявания", заяви и директорът на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Той посочи, че публикуваната наскоро в списание информацията за вредите от ваксината БЦЖ е била с неточности. Специалистът обясни, че с БЦЖ ваксината се имунизират милиони хора по света и ако е опасна за човешкото здраве, досега щеше да бъде забранена.
 
ВАС ОТМЕНИ ОКОНЧАТЕЛНО СТАНДАРТА ПО КАРДИОЛОГИЯ
Петчленен състав на Висшия административен съд  потвърди решението на тричленния състав на ВАС и отмени окончателно Стандарта по кардиология, приет през 2010 г., информира Zdrave.net. Причината за отмяната е  същота, както и при другите медицински стандарти - липса на мотиви към проектодокумента.
В мотивите към съдебното решение се отбелязва, че проектонаредбата за стандарта е публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане и едновременно с това е изпратена за публикуване в "Държавен вестник". С това  нарушено законовото право  да се предоставят най-малко 14 дни за предложения и становища по проекта. Друг пропуск е липсата на доклад към наредбата.
 
От НЗОК уверяват:
ЩЕ ЗАПЛАЩАМЕ ЛЕЧЕНИЕТО НА ВСЕКИ ОНКОБОЛЕН
Националната здравноосигурителна каса ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса. Това уверяват от НЗОК в съобщение до медиите, касаещо новите правила за заплащане на медикаментите в онкологията. От там уточняват, че са публикували съвместно указание с БЛС, което се отнася до прилагането на лекарствени продукти за злокачествени и хематологични заболявания, чието количество за приложение се изчислява на база ръст, тегло или телесна повърхност.
В случаите, в които отчетеното от лечебното заведение за календарен месец количество лекарствен продукт средно на пациент надвишава определеното количество, изчислено на база на максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, заплащането на лекарствените продукти ще се извършва след проверка от контролните органи на институцията, става още ясно от информацията на касата. В нея се подчертава, че засилването на контрола на НЗОК е в полза на пациентите.
 
Д-р Иван Кокалов:
У НАС НЯМА БОЛНИЦА БЕЗ ЗАДЪЛЖЕНИЯ
В България няма болница, която да няма задължения. Ако има задължения, които не се обслужват редовно, то те могат да бъдат разсрочени". Това обяви пред Bulgaria ON AIR д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синзикатите в здравеопазването към КНСБ и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.Д-р Кокалов и председателят на общопрактикуващите лекари в София - д-р Иван Миндов, коментираха в студиото защо НЗОК спира финансирането на болници заради неизплатени задължения.
"Надзорният съвет на НЗОК не е запознат с документа, с който се спира финансирането на болниците. Той е факт от юли миналата година, а се задейства сега", обясни д-р Кокалов, информира Zdrave.net.  Според него неблагоприятният ефектът от спирането на финансирането е голям, тъй като  оказва отражение не само върху здравните заведения, а на първо място - върху възможността хората да се лекуват. Запитан кой има интерес от решението на МС той отговори, че това е единствено НАП, за да може да събере повече пари.
"На заседание на МС много бързо трябва да се предприемат действия. Начинът е още утре да се види какво е взето като решение и да се коригира. Смешно е да затваряме болници, защото някой е решил да събира дългове", категоричен бе д-р Кокалов.
 
ПЕТИМА ЛЕКАРИ ОТ МБАЛ-ЛОВЕЧ НАПУСНАХА РАБОТА ЗАРАДИ НЕИЗПЛАТЕНИ ЗАПЛАТИ
Петима лекари от Отделението по кардиология в МБАЛ - Ловеч подадоха молби за напускане заради неизплатени заплати, съобщи БНР. Заради недостига на специалисти лечебното звено  е изправено пред риска да спре приема на пациенти. Това е третото отделение в лечебното заведение, което може да спре работа поради недостиг на специалисти, след Урологията и Съдовата хирургия.
В момента пациентите в кардиологичното отделение се обслужват от лекари, които не са кардиолози, изтъкна директорът на болницата д-р Татяна Ганчева.
В Ловешката болница не се извършват и процедури по инвазивна кардиология, тъй като частната лаборатория, с която лечебното заведение е имало сключен договор, е преустановила дейност.При спешни случаи пациентите ще се транспортират в Плевен.
 
ВСЕКИ ПЕТИ БЪЛГАРИН Е ЧУВСТВИТЕЛЕН КЪМ ПОЛЕНИТЕ 
Около 20% от населението на България проявява чувствителност към полените през пролетта. Това обясни пред Агенция "Фокус" проф. Васил Димитров, специалист по клинична алергология в УМБАЛ "Александровска". И допълни, че от този тип алергия често страдат деца.Ако не се вземат мерки, алергията може да доведе до развитие на бронхиална астма. Затова консултацията със специалист - алерголог, е задължителна, посочи проф. Димитров. Той припомни основните симптоми на пролетната алергия -
силен сърбеж в носа, често кихане, запушен нос и изтичане на воднист секрет. "Симптомите се облекчават с лекарства - таблетки и впръскване в носа", посочи специалистът и изтъкна, че най- ефикасно е лечението с т. нар. алергенни ваксини, след което може да настъпи трайно повлияване от 5-10 години. "Тъй като това е хронично заболяване за "излекуване напълно" трудно може да се говори. Правилно е да се очаква "добър контрол на заболяването", каза още проф. Димитров.