Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.05.2017)
 
НОВИЯТ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИКОЛАЙ ПЕТРОВ ПРИЕ ПОСТА ОТ СЛУЖЕБНИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ИЛКО СЕМЕРДЖИЕВ
Служебният вицепремиер и министър на здравеопазването проф. Илко Семерджиев  официално предаде поста на новия министър на здравеопазването -  генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, д.м.н.
"Всичко добро, което екипът на служебния министър се е опитал да направи, ще бъде прието като добре дошло. Ще направим опит за надграждане. Каквото преценим, че трябва да се коригира, ще коригираме", каза пред журналисти министър Петров. Той обяви, че е готов да даде всичко от себе си за реализиране на здравните приоритети в програмата на управляващата коалиция.
"Здравеопазването, заедно с още няколко обществени сфери, се нуждаят от експертиза, работа, резултати и в известна степен от политика, когато се касае за посоката, в която трябва да се развиваме", посочи още министър Николай Петров. Той обяви, че вече е готов със състава на екипа си и ще го оповести, след като бъде одобрен от министър-председателя Бойко Борисов.
 
БОЙКО БОРИСОВ ОБЕЩА "ПОЕТАПНА ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ" НА НЗОК
"Поетапна демонополизация" на НЗОК - за това ще работят бъдещите управляващи, които днес официално встъпват във власт, съобщи Zdrave.net. Ангажиментът в тази насока бе представен от Бойко Борисов, който от парламентарната трибуна очерта основните политики в различните сфери, включително и здравеопазването, както и състава на кабинета.
"Подобряването на здравето на нацията е стратегическа цел на управлението", подчерта той. "Ще разширим мерките и обхвата за профилактика и  допълнителни скринингови изследвания и ежегодни профилактични прегледи на всички български граждани. Важен приоритет ще бъде осигуряването на финансова стабилност и обезпечаване на здравната система - започване на поетапна демонополизация на Националната здравна каса и изграждане на интегрирана информационна система", изтъкна Борисов, който за трети път встъпва в длъжността на министър-председател.
Приоритети, по думите му, ще са и преодоляването на регионалните дисбаланси и осигуряването на взаимодействие между отделните нива на медицинската помощ.
С изказването си  Бойко Борисов на практика повтори дословно залегналите в управленската програма на коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти" приоритети в сферата на здравеопазването.
 
БЛС АЛАРМИРА ИНСТИТУЦИИ, ЧЕ НЗОК НЕ ПРЕВЕЖДА СРЕДСТВА НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ
НЗОК не превежда средства на лечебни заведения, които имат задължения към НАП и Агенция "Митници". За това алармираха от Българския лекарски съюз, като посочват, че сигналите за проблема са получени от редица Регионални лекарски колегии. Рестрикцията е с цел повишаване събираемостта на НАП и Агенция "Митници" и е следствие от влизането в сила на решение на Министерски съвет 593 от 20.07.2016 г., но притеснява силно съсловието.
В становище, изпратено до премиера, Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и всички други институции, имащи отношение към решението на Министерски съвет, от БЛС посочват, че са обезпокоени от наложената в последните два месеца практика за забрана за извършване на плащания от страна на НЗОК към лечебните заведения, сключили договор със здравната каса и имащи неразплатени задължения към държавния бюджет, информира Zdrave.net.
Според съсловната организация, налагането на забрана за плащане от страна на НЗОК към лечебните заведения е недопустимо. Водещите причини, които се посочват в становището, са невъзможността болниците да извършват основната си дейност, тъй като се финансират основно от НЗОК. В откритото си писмо от БЛС припомнят, че средствата в бюджета на касата са целеви, внасяни от българските граждани за здравно осигуряване и възнагражденията за работни заплати, осигуровки, консумативи, медикаменти и всички други спомагателни дейности на болниците са пряко свързани с плащанията по договора с НЗОК. От там припомнят и че в НРД 2017 няма предвидена забрана за заплащане на дължимите суми към изпълнител на медицинска помощ по договор. Също така се отбелязва факта, че съгласно рамковия договор плащанията за извършена дейност от НЗОК към лечебните заведения се превеждат до 30-то число на месеца, което ги поставя в невъзможност да заплатят дължимите вноски до 25-то число на съответния месец, както са изискванията по Кодекса за социално осигуряване.
 
ДОКЛАД С ПОСЛЕДНИТЕ АНАЛИЗИ НА ПИТЕЙНАТА ВОДА В ХАСКОВО ЩЕ БЪДЕ ПРЕДАДЕН НА НОВИТЕ МИНИСТРИ НА МЗ, МОСВ И МРРБ
Вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, министърът на околната среда и водите Ирина Костова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов приеха доклада на междуведомствената работна група с резултатите от последните анализи на питейната вода в Хасково и ще го предадат на приемниците си в редовното правителство        , съобщиха от МЗ.
Към момента, след предприетите мерки и реорганизация на водоподаването в града, показателите за съдържанието на естествен уран при краен потребител са в границата на нормата, съгласно изискванията на Наредба № 9 за качествата на водата, предназначена за питейно-битови цели. Резултатите от изследването на общата алфа активност показват превишения на контролните нива. Предприети са действия за установяване на причината за повишената алфа активност, като се изследват проби от питейна вода за радионуклиди. Резултатите от тези изследвания ще позволят окончателната оценка на риска. До получаване на крайните резултати остава препоръката за ползване на питейната вода само за хигиенно-битови нужди.
 
ПРОФ. Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ ПОЕМА ВРЕМЕННО ВМА
Полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски е избран за временно изпълняващ длъжността началник на Военномедицинска академия. Това съобщиха от лечебното заведение, след като началникът на ВМА проф. Николай Петров бе избран за министър на здравеопазването в новия кабинет на Бойко Борисов.
"Приемам със смесени чувства високата чест и отговорност. Извървяхме много труден път, но резултатите са видими. Благодаря на ген. Петров - Вие показахте какъв човек трябва да бъде началникът на ВМА. За мен това е безценно", заяви проф. Венцислав Мутафчийски при приемането на поста от проф. Петров и обеща, че ще продължи традициите.
"Позволете ми да изкажа най-искрени благодарности от името на ръководството на Министерство на отбраната за всеотдайния Ви труд и неуморните Ви усилия, благодарение на които ВМА показа много добри резултати. Разбира се, те са факт и благодарение на добре изградения екип". С тези думи заместник-министър Стефан Петров изказа своята признателност към досегашния началник на болницата ген.-майор. проф. Николай Петров.
"За мен беше чест да работя във ВМА. За мен ВМА остава моята майка, моят роден дом и в бъдеще", заяви от своя страна и проф. Николай Петров. Той благодари на членовете на своя екип, като им пожела да надминат постигнатите до момента резултати и им завеща: "Бъдете смирени, бъдете праведни, кураж и с Бога напред".