Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 25.04.2017
 
ЩЕ СЛЕДЯТ ИМУНИЗАЦИИТЕ В РЕАЛНО ВРЕМЕ
Уеб базирана платформа ще събира информация за поставените ваксини в страната. Тя е залегнала в бъдещия проект, касаещ електронното здравеопазване у нас. Това съобщиха представители на МЗ на форум, посветен на ваксинопрофилактиката, информира Zdrave.net. Платформата цели да се засили контролът, свързан с прилагането на имунизационния календар. Така ще може да се проследи, както получаването на ваксината от общопрактикуващия лекар (т. е. самата партида) така и осъществените имунизации от него.
По този начин всеки пациент или негов близък - в случая родители на деца, подлежащи на имунизация, ще могат не само да получат информация какви са задължителните за тях ваксини, но и какво представляват, както и какви са евентуалните им странични ефекти. Чрез платформата ще може да се провери и дали подлежащите на имунизация лица от пациентската листа на общопрактикуващия лекар са действително ваксинирани.
 
ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СТАРА ЗАГОРА ПЛАШАТ, ЧЕ ЩЕ  ПРЕКРАТЯТ ДОГОВОРИТЕ СИ С НЗОК
Лечебните заведения в област Стара Загора също алармираха за предвидено намаляване на бюджетите им и дори заплашиха да прекратят взаимоотношенията си с НЗОК, информира Zdrave.net. Ръководствата на 8 болници (общинските болници в Казанлък, Чирпан, Гълъбово, Раднево, частните болници в Стара Загора "Тракия", "НиаМед" и др.) изпратиха писмо до Надзорния съвет на здравната каса,  здравния министър, премиера, председателя на БЛС и пациентски организации, както и до районната колегия на съсловната организация в Стара Загора. В него те цитират решение на НС на НЗОК от 11 април т. г., с което се утвърждават общи тримесечни стойности за дейностите в болничната медицинска помощ.
"С въпросното решение пряко се засягат интересите на представляваните от нас лечебни заведения, които през предходната 2016 г. системно бяха лишавани от възможността да получат пълната стойност на изпълнените дейности по индивидуалните си договори поради надвишаване на определените им месечни стойности", се посочва в писмото. Болничните директори припомнят, че в бюджета на НЗОК за тази година е заложено увеличение на средствата с близо 8% или 114 206 900 лева спрямо предходната година, но въпреки това средствата им са намалени с 4%. Те са категорични, че разпределението на предвидените средства на НЗОК по региони за тримесечието май - юли 2017 г. драстично ощетява здравните заведения и респективно пациентите.
 
НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ ПОДОБРЯВАТ ПРИЛАГАНЕТО НА ПО-ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ В УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Правителството одобри промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема "Училищен плод" и Схема "Училищно мляко", съобщиха от пресслужбата на МС. От учебна година 2017/2018 прилаганите в страната ни схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко" ще се обединят в една обща схема за предлагане на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения. Това налага адаптиране на националното законодателство.
С предложените изменения на Наредбата се предвижда изготвянето и на нотифицирането в Европейската комисия на Националната стратегия за прилагане на схемата за предоставянето на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения за период от шест години. С нея се определят нуждите на схемата, приоритетите, целевата група, очакваните резултати, инструментите, с които ще бъдат постигнати заложените цели, съпътстващите мерки и др. Нов момент при прилагане на обединената схема е възможността за финансирането на съпътстващи мерки, насочени към запознаване на децата със селското стопанство и повишаване на тяхната информираност по отношение на здравословното хранене, биологичното земеделие, местните хранителни вериги, борбата с разхищение на храна и др.
 
ТЕСТВАТ ПИЛОТНО ПЪРВАТА ВАКСИНА СРЕЩУ МАЛАРИЯ
Първата в света ваксина срещу малария ще бъде тествана в три африкански държави - Гана, Кения и Малави през 2018 г. Това съобщи Световната здравна организация по повод днешния ден, посветен на борбата със заболяването, информира Zdrave.net.
Ваксината RTS,S подтиква имунната система да атакува маларийния паразит, който се разпространява чрез ухапване от комар. Според СЗО тя има потенциал да спаси десетки хиляди животи. Самата ваксина се прилага четири пъти - един път месечно в продължение на три месеца, а четвъртата й доза е след 18 месеца.
Засега се планира да бъдат обхванати повече от 750 000 деца на възраст между 5 и 17 месеца, но на практика само половината ще бъдат имунизирани, за да се направи сравнение на реалната ефективност на ваксината.
Данните на СЗО сочат, че през 2015 г. маларията е взела 429 000 жертви. Всяка година от малария заболяват 212 милиона души.