Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 24.04.2017
 
94% ОТ БЪЛГАРИТЕ ПРИЕМАТ ЗДРАВНИЯ НИ МОДЕЛ ЗА НЕЕФЕКТЕВЕН
94% от българското население възприема здравния ни модел като неефективен. Това се посочва в доклад на заместник-председателя на Българския лекарския съюз д-р Галинка Павлова "Словесна снимка на проблемите в здравеопазването. Перспективи на здравното осигуряване". Докладът бе представен на Третата научно-практическа конференция на съсловната организация, съобщи Zdtave.net. На 54% от хората се е налагало да доплащат за медицински услуги, които им се полагат законово като здравноосигурени лица, изтъкна още д-р Павлова.
"Прекалената регулация и грубо командното администриране, както и пазарната конкуренция, изкривяват системата. Необходим е национален политически и съсловен консенсус за бъдещото развитие на здравната система, с цел недопускане на конюнктурни моментни решения, които в дългосрочен план ще имат катастрофален ефект за здравето и икономическото състояние на нацията", подчерта д-р Павлова. Тя беше категорична, че ако не се предприемат спешни промени в здравната система, свързани с нормативната база, финансовия ресурс и кадровата обезпеченост, сега съществуващият дисбаланс ще се задълбочи, което ще доведе и до кадрова катастрофа.
Най-големият медицински форум, който тази година бе на тема "Здравеопазването - настояще и бъдеще. Новости в профилактиката, ранна диагностика и лечението в медицинaта", събра над 250 лекари от цялата страна. Водещи специалисти от различни сфери представиха над 60 доклада..
 
Доц. д-р Иван Чавдаров:
НУЖНО Е ДА СЕ НАПРАВИ РЕГИСТЪР НА БОЛНИТЕ ОТ ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА
В България все още липсва регистър на болните от детска церебрална парализа. За това алармира пред журналисти доц. д-р Иван Чавдаров, директор на Специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Света София", съобщи Puls.bg.
"Болницата е една от малкото, да не кажа единствената, която има електронни досиета на своите пациенти", изтъкна  доц. Чавдаров. Той посочи за пример страни като Чехия, Полша, Словения, Унгария, които разполагат с регистри на болните от ДЦП. "Такъв регистър е важен не само за статистиката, но би помогнал да се търси причинно-следствената връзка за това заболяване и възможности за прилагането на профилактични мерки ", обясни специалистът. Той сподели и тревогата си заради дефицита на специалисти по физикална медицина, които желаят да работят в специализираната болница. Основна причина са ниските заплати. "Лекари трудно се намират, повечето медицински сестри са пенсионерки", каза още доц. Чавдаров и изтъкна, че най-голям проблем има с намирането на рехабилитатори, които да работят с деца с ДЦП. Листата на чакащите за рехабилитация в болницата, която разполага само със 100 легла, се увеличава.
В Европа две на 1000 деца се раждат с детска церебрална парализа.
 
ВСЯКА ГОДИНА 650 000 ДЕЦА В ЕВРОПА ОСТАВАТ БЕЗ ИМУНИЗАЦИИ ЗА ОПАСНИ БОЛЕСТИ
Всяка година 650 000 деца в Европа от общо 10,7 милиона, подлежащи на имунизация, остават извън обхвата на задължителния имунизационен календар. Това съобщиха специалисти на семинар, посветен на ваксинопрофактиката, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ). Форумът се проведе в навечерието на европейската имунизационна седмица, в която тази година се включват 53 страни, сред които и България, информира Zdtave.net.
"Въпреки успехите на имунизацията и факта, че тя успя да свали драстично детската смъртност през последните 20 години, напоследък все повече се появяват групи от населението на европейски държави, които са извън имунизацинното покритие", посочи д-р Валери Цеков, председател на БСИМ. Основните причини според него са свързани с усещането у хората, че редица болести вече са изкоренени, както и "избуяването" на антиваксиналните движения.  Всичко това по думите му работи срещу най-голямата придобивка на съвременната медицина - ваксините.
"Ако не ваксинирме мащабно, ние няма да придобием колективен имунитет, който пази всички нас. Когато ваксинираме, намаляваме риска от заразни заболявания,  намаляваме употребата от антибиотици, борим и се с антибиотичната резистетност, която е съвременен бич за медицината ", изтъкна д-р Цеков.
Чрез ваксините можем да предпазим нашите деца от 26 инфекциозни заболявания, причиняващи смърт или тежки увреждания, изтъкна и националният консултант по епидемиология доц. Андрей Галев.
 
АГ БОЛНИЦА СТАРТИРА ПРОЕКТ ЗА ДОМАШНА ГРИЖА ЗА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА 
Втора АГ болница "Шейново" в София ще стартира иновативен проект за последваща домашна грижа за недоносени и деца с увреждания, съобщи Zdtave.net. Болницата ще даде възможност на семейства на родени в нея недоносени или увредени деца да получат безплатна домашна грижа от екип специалисти - социален работник и медицинско лице. Помощта ще бъде безвъзмездна. Тя ще започне от момента на раждането и ще продължи 3 години.
Проектът ще се реализира с подкрепата на Диаконията на град Франкфурт и българо-немската фондация "Приятели 2006" и ще включва както медицински грижи за новороденото и обучение на родителите, така и помощ за емоционалното адаптиране на близките на детето към новата ситуация в живота им.
Продължителните специализирани грижи и наблюдението в домашна среда ще дадат възможност всяко отклонение в здравословното състояние на детето да бъде забелязано много рано и семейството да бъде насочено към съответния специалист, като по този начин ще се намали риска от трайно увреждане и забавяне в развитието му.
В световен мащаб всяка година се раждат над 15 милиона недоносени бебета. В България също всяко десето новородено е недоносено.