Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 19.04.2017
 
НАД 80 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ  ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ПРОЛЕТНОТО ИЗДАНИЕ НА ОНКОАКАДЕМИЯ, КОЯТО СЕ ПРОВЕДЕ В СОФИЯ
85 медицински сестри от онкологични лечебни структури в цялата страна взеха участие в пролетната сесия на Онкоакадемия, организирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, Българското онкологично научно дружество и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Форумът се проведе в конферентна зала на столичния хотел EXPO Best Western.
Фокусът на вниманието този път бе върху авансиралия рак на млечната жлеза. Както и при първото издание на академията програмата бе организирана в три основни модула - медицински, психосоциален и организационен.
Проф. д-р Константин Харадинов от Клиниката по медицинска онкология на Абиджем Сити Клиник представи новости в две направления -  прицелни терапевтични алтернативи в областта на авансиралия рак на гърдата и биотехнологични продукти. Д-р Цветелина Игнатова се спря на проактивното менажиране на типични нежелани лекарствени реакции при пациенти на прицелно лечение. Старша сестра Изабела Виденова  говори за основните задължения на онкологичната сестра и действията й при появата на странични ефекти от прилаганата терапия. Презентацията на д-р Елица Върбанова бе посветена на подкожното приложение на моноклонални антитела. Д-р Светлана Ганчева фокусира вниманието на аудиторията върху неадюватнтото лечение при рак на гърдата.
През втория ден клиничният психолог д-р Маргарита Тарейн ще се спре на умението на професионалистите по здравни грижи да водят разговори за болестта и смъртта. Клиничният социален работник Александър Миланов ще говори за важната роля на помагащото поведение в лечебния процес и основните елементи на психо-социалната подкрепа. Предвидено е и обсъждане в балинтова група на взаимоотношенията пациент- медицинска сестра.  
Участниците в двудневното обучение ще получат кредитни точки по Единната кредитна система на БАПЗГ 
 
ПО 263 ЛЕВА НА ЧОВЕК СМЕ ХАРЧИЛИ ЗА ЗДРАВЕ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА
Средният разход на лице от едно домакинство за здравеопазване през 2016 г. е бил 263 лв. (5,5% от общите разходи). Това сочат данните на Националния статистически институт, съобщи Zdrave.net. За сравнение, през 2015 г. за здравеопазване домакинствата са харчили средно по 248 лв. (5,3 на сто от бюджета си).
През 2012 г. този разход е възлизал на 212 лв., а през 2008 г. - на 155 лв., сочат данните на НСИ.
В номинално изражение на годишна база увеличението на разхода за здравеопазване е с 6%, става ясно още от данните на Националния статистически институт.