Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 13.04.2017
 
ГЕРБ И "ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ" ЩЕ ДЕМОНОПОЛИЗИРАТ НЗОК
Четири точки. Толкова е съдържанието на управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в частта "Здравеопазване", представена от Бойко Борисов и Валери Симеонов. Документът бе подписан по-рано днес от лидерите на бъдещата управляваща коалиция, съобщи Zdrave.net.
Подобряването на здравето на нацията е стратегическа цел, се казва в програмата.
Като първа точка се извежда засилване на ролята на профилактиката. Това включва разширяване на обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скринингови изследвания, както и ранна диагностика и откриване на предхронични и хронични състояния чрез въвеждане на ежегодни профилактични прегледи на всички български граждани и изследвания на кръв, урина и кардиологични изследвания. По този начин ще бъдат наблюдавани и лекувани по-голямата част от пациентите с хронични заболявания преди да се е наложило болнично лечение, смятат от коалицията. Бъдещите управляващи смятат още да въведат интегриран подход за намаляване употребата на наркотични вещества и за справяне с нарастващия процент на наркозависимите подрастващи.
На второ място е поставено осигуряването на финансова стабилност и обезпеченост на здравната система. Тук се включва също така стабилизиране на здравноосигурителния модел и започване на поетапна демонополизация на здравната каса.
Под номер три е поставено създаването на интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, НОИ, НАП, доставчиците на медицински и здравни услуги (болници, практики в извънболничната помощ, аптеки) и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид.
Четвърта точка в плановете на бъдещите управляващи е преодоляването на регионалните дисбаланси и осигуряване на функционално взаимодействие между отделните нива на медицинската помощ.
ГЕРБ и "Обединени патриоти" предвиждат още кадрово и ресурсно обезпечаване в Спешната медицинска помощ чрез подобряване на условията за обучението и квалификацията на специалистите, както и на заплащането, на условията на труд, на сигурността и техническата обезпеченост на кадрите. В плана е залегнало и подобряване на достъпа и качеството на специализираната, болничната и доболничната медицинска помощ, както и осигуряване на медицинска помощ в малките населени места.
 
МЗ ОСИГУРЯВА 437 МОДЕРНИ АПАРАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Министерството на здравеопазването приключи успешно проект за подобряване на пренаталната диагностика и неонаталните грижи. 34 лечебни заведения в цялата страна ще получат модерна апаратура за специални грижи за новородените и недоносени деца, съобщиха от ведомството.
"С доставката на свръхмодерните 437 апарата се надяваме да запазим трайната тенденция за намаляване на детската смъртност, която в най-голяма степен отразява нивото на една здравна система", каза при отчитането на проекта зам.-министърът на здравеопазването доц. д-р Атанас Кундурджиев. Помощта за детското здравеопазване е в размер на 12 774 308 лева и включва свръхмодерна апаратура за механична вентилация и за постоянно положително налягане в дихателните пътища, мобилни рентгенови и ултразвукови апарати, транспортни кувьози, кувьози за специални грижи за новородени деца и за интензивни грижи за недоносени деца с екстремно ниско тегло, монитори за основни жизнени функции с пулсоксиметър, апарати за церебрално функционално мониториране, апарати за инхалаторно приложение на азотен окис и други. Проектът е финансиран по Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве", осъществявана с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.
Ръководителят на Офиса на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила подчерта, че СЗО винаги е поставяла детското, репродуктивното и майчиното здравеопазване на първите места по важност. Той изрази удовлетворението си, че  организацията е допринесла за успешния старт на проекта чрез предоставяне на техническа помощ. "Важни са както по-нататъшното усъвършенстване на акушер-гинеколозите и неонатолозите, така и насочените усилия на държавата към превенция на преждевременните раждания и на усложненията при бременности ", подчерта д-р Сила.
На събитието присъстваха и Националният консултант по неонатология и началник на неонатологичната клиника на "Майчин дом" проф. д-р Боряна Слънчева, доц. Михаил Околийски от Офиса на СЗО в България,  директорът на САГБАЛ "Шейново" д-р Румен Велев, ръководителят на програмния оператор на Програма БГ 07 "Инициативи за обществено здраве" инж. Стойка Таскова, г-жа Анелия Грозданова - представител на Националното координационно звено на Програмата и други.
 
УЧЕНИЦИ ОТ МОНТАНА ДАРЯВАТ НА "ПИРОГОВ" ХИРУРГИЧНИ ИНСТРУМЕНТИ НА СТОЙНОСТ 15 000 ЛЕВА
Ученици от Монтана правят дарение за отделението по детска гръдна хирургия в "Пирогов". Като жест на благодарност към екипа на отделението те ще дарят на лечебното заведение набор от съвременни хирургични инструменти на стойност 15 000 лв., съобщават от спешния институт. Инструментариумът е предназначен за специфични операции при новородени и кърмачета, уточняват от болницата.
Според  шефа на клиниката по детска хирургия в "Пирогов" доц. Христо Шивачев новата придобивка ще бъде от полза за лечението на повече от 500 деца с вродени гръдни и коремни аномалии годишно.
Сумата за закупуване на прецизните хирургични инструменти е събрана от продажба на 6000 мартеници, изработени от благодарните малчугани от Монтана. Производството на мартениците е отнела около 3 месеца на малките ученици. Към събраната от продажбите сума благодарен баща от София е добавил собствени средства. Дарението ще бъде официално връчено в понеделник, 17 април.