Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 12.04.2017
 
Синдикатът на учителите към КНСБ настоява:
ВЪВ ВСЯКО УЧИЛИЩЕ ДА ИМА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТ
Във всяко училище трябва да има медицински специалист, независимо дали е лекар, медицинска сестра или парамедик. Това каза на конференция за сигурността на децата в училище председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Според нея в тази посока трябва да има и промени в Закона за здравето.
"Където има деца, където има ученици , трябва да има медицинско лице, което да си носи отговорността. Във всяко училище трябва да има социален работник, не толкова психолог, защото проблемът на нашите деца е социално-педагогически, не е толкова психологически", коментира Такева, цитирана от БНР.
"Светът е толкова разнообразен, че никой не иска лекари, които тепърва ще градят кариера. Има пенсионирани лекари, има парамедици, какви ли не специалисти. Всеки, който има медицинска компетенция може да работи в училище като медицински специалист", допълни тя.
Сред основните заплахи за сигурността на децата в училище се нареждат природните бедствия, агресията и тероризма, категорична е още Янка Такева.
 
НЕПЪЛНОЛЕТНИ МАЙКИ У НАС РОДИХА 3429 БЕБЕТА
През 2016 г. броят на децата, родени от майки под 18 години, е 3249 и спрямо 2015 г. се увеличава със 168 деца, сочат данните на Националния статистически институт, съобщи Zdrave.net. Запазва се тенденцията на увеличаване на броя на децата, родени от жени на възраст 40 и повече навършени години - от 1705 през 2015 г. на 1947 през 2016 г.
Коефициентът на раждаемост у нас сочи, че България е около средните нива за ЕС.  През 2015 г. коефициентът на раждаемост в страната ни е 10.0‰, по данни на Евростат.
Най-високо равнище на раждаемост в европейските страни има Ирландия - 14.0‰, следват Франция (12.0‰) и Обединеното кралство (11.9‰). С най-нисък коефициент на раждаемост в Европейския съюз е Италия - 8.0‰.
Половината (50.5%) от ражданията през 2016 г. са първи за майките, 36.5% - втори, а 12.6% - трети и от по-висока поредност.
Средната възраст на жените при раждане на първо дете се увеличава от 26.9 години през 2015 г. на 27.0 години през 2016 г. В регионален аспект средната възраст при раждане на първо дете варира от 29.8 години за област София до 23.4 години за област Сливен.
Коефициентът на естествения прираст общо за ЕС през 2015 г. е минус 0.2‰.
Шестнадесет страни имат положителен естествен прираст, като най-висок е този показател в Ирландия (7.6‰), Кипър (3.9‰) и Люксембург (3.7‰). Освен нашата страна с високи стойности на отрицателен естествен прираст на населението са Унгария и Хърватия - по минус 4.0‰.
 
НЗОК И ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "МЕДИЦИНСКИ ОДИТ" ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧАТ В КОНТРОЛА НА КАЧЕСТВОТО НА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ
Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването подписаха Меморандум за сътрудничество, взаимопомощ и партньорство в областта на превенцията и контрола на качеството на медицинската дейност в болничните и извънболничните лечебни заведения на национално ниво, съобщиха от Здравната каса.
Въз основа на възложените им от законодателството на РБългария функции, основни цели и задължения, както и от предоставените им в тази връзка правомощия, двете институции ще обединят усилията си за изграждането на процедури, практики и механизми за сътрудничество и обмен в сферата на превенцията и контрола на качеството на медицинската дейност в болничните и извънболничните лечебни заведения, както и в управлението и оценката на риска, като част от стратегическия мениджмънт в сферата на националното здравеопазване.
НЗОК и ИА "Медицински одит" ще си партнират, като предоставят експертната си помощ и участват в съвместни проверки по жалби и сигнали, организират методически обучения и научно-практически форуми, на които да споделят опит и да търсят решения на възникнали специфични казуси.
 
ЗАТЯГАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИЯ РЕЖИМ В ПЛОВДИВСКИТЕ БОЛНИЦИ
В пловдивски болници е осъществено предаване на инфекцията от морбили в пловдивските болници, където са настанени пациенти със симптоми на болестта. Това отчете на второто си заседание Националният координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили към МЗ, съобщиха от ведомството на проф. Илко Семерджиев.
Съветът взе решение да се оптимизират мерките за недопускане на вътреболнично разпространение на инфекцията чрез стриктно спазване на строг противоепидемичен режим в лечебните заведения. Режимът се въвежда за детските отделения на МБАЛ "Св. Мина" и УМБАЛ "Пълмед", и Детската клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.
Болни със съмнения за морбили, както и спешни случаи ще бъдат в контакт само с медицински лица, за които е сигурно, че са имунизирани срещу болестта или са я преболедували. Засилва се и контролът при приема на деца в ясли и детски градини, който съгласно нормативната уредба трябва да се извършва само при завършен за възрастта имунизационен статус.
Регионалните здравни инспекции трябва да предприемат мерки по отношение на подлежащите, но необхванати по временни медицински противопоказания лица, които следва повторно да бъдат издирени от личните им лекари предвид евентуални пътувания по Великденските празници.
По данни на РЗИ - Пловдив към 11 април т. г. са регистрирани 46 случая със съмнение за  морбили, от които до момента лабораторно са потвърдени 21. Към момента няма случаи с тежко протичане на инфекцията.
 
СЪЗДАВАТ РАБОТНА ГРУПА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ФИНАНСОВАТА ЕФЕКТИВНОСТ В ОНКОЛОЛИЯТА И ОНКОХЕМАТОЛОГИЯГА
Днес, 12 април в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса се състоя работна среща, на която експерти на НЗОК и Българския лекарски съюз  обсъдиха възникналите технически проблеми при прилагането на чл. 327, ал. 2 от Националния рамков договор 2017 г. за медицински дейности, съобщиха от Здравната каса. Става въпрос за заплащането от страна на НЗОК на количеството от лекарствени продукти за терапиите, съобразно телесното тегло и/или телесната повърхност на пациента, изчислено на база средна стойност на средностатистическото телесно тегло. Страните се обединиха около решението да се създаде съвместна работна група, която в срок от един месец, на база на задълбочен анализ, да обсъди и да даде решения на проблемите от финансово, техническо, счетоводно, правно и информационно естество, както и да изготви предложения за промени в поднормативната база.
В срещата участие взеха подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров и експерти от институцията, членове на Управителния съвет и експерти на Българския лекарски съюз, както и членове на Бордовете по медицинска онкология и хематология. На срещата присъстваха и националните консултанти по медицинска онкология - проф. Асен Дудов, и по хематология - проф. Юлиян Райнов.
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА СРЕДСТВА ЗА РЕМОНТА НА ДВЕ БОЛНИЦИ
С постановление на Министерския съвет от 12 април Министерството на здравеопазването получи пари за ремонта на две лечебни заведения - МБАЛ - Силистра и Държавната психиатрична болница в Кърджали. За ремонта на болничната сграда в Силистра държавата е отпуснала 46 578 лева. Държавната психиатрична болница в Кърджали ще получи 45 129 лева за ремонт на покрива и помещенията в болничната сграда.