Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 11.04.2017
 
РАЗРАБОТВАТ ВАКСИНИ СРЕЩУ БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН
Разработват се ваксини срещу болестта на Паркинсон. Това съобщи директорът на Университетска болница "Св. Наум" акад. проф. д-р Иван Миланов. Той взе участие в събитие, посветено на Световния ден за борба с Паркинсоновата болест, който се отбелязва днес.
През Zdrave.net той обясни, че проучванията се провеждат паралелно в няколко държави. Ако те се окажат успешни, ние ще можем да ваксинираме пациентите много рано, така че те да не развиват паркинсоновата болест. Проф. Миланов допълни, че в момента изключително много се работи по ранната диагностика на заболяването.
Националната организация на хората, болни от късен Паркинсон, с подкрепата на АБВИ България за трета поредна година срещна пациенти, техните близки и медицински експерти, за да им окаже подкрепа. Стана ясно, че от Паркинсон в България страдат между 12 хил. и 13 хил. души. Над 1200 от тях, или 10%, са в тежък стадий на болестта. За съжаление специалистите са единодушни, че Паркинсоновата болест се подмладява и вече застига хора в активна възраст.
В световен мащаб болестта на Паркинсон се нарежда на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. Установено е, че между 4,1 и 4,6 млн. души са страдали от заболяването през 2005 г., като прогнозите са, че това число ще се усвои през 2030 г.
Съвременната медицинска наука все още не е открила причините за болестта на Паркинсон.
 
Д-Р СТАНИМИР ХАСЪРДЖИЕВ ОТНОВО Е ИЗБРАН В БОРДА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАЦИЕНТСКИ ФОРУМ
Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев е избран за трети път за член на борда на Европейския пациентски форум, съобщиха от НПО. Той ще остане там за срок от две години. Преизбирането му е станало по време на проведената на 10 април т. г. в Брюксел Годишна среща на Europian Patients Forum (EFP).
В момента в Европейския пациентски форум участват 49 пълноправни и 17 асоциирани организации членове.
Партньорството между ЕПФ и Национална пациентска организация е установено през 2010 г. и оттогава двете организации си сътрудничат по различни проекти на национално и европейско ниво. В момента в България се провежда трети модул (Фондонабиране) по програма на ЕПФ за стратегическо развитие на капацитета на пациентските организации, като НПО е както координатор, така и участник в самото обучение, в което участват общо 15 организации.
Друг изключително важен дългосрочен съвместен проект е Европейското партньорство за достъп до качествено здравеопазване (PACT) - инициатива за дългосрочен диалог с широк спектър от заинтересовани страни в сферата на здравеопазването на европейско ниво, целяща намирането на иновативни решения за подобряване на достъпа до качествено здравеопазване в Европа.