Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 04.04.2017
 
Пламен Димитров,
преседател на Дружеството на психолозите:
БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА В ЕС БЕЗ ЗАКОН ЗА ПСИХОЛОГИЯТА И ПСИХОТЕРАПИЯТА
България е единствената страна в Европейския съюз без действащ закон за психологията и психотерапията. За това алармира на пресконференция председателят на Дружеството на психолозите в България Пламен Димитров, съобщи Zdtave.net.
"Трябва да приемем стандартите, които дружеството вече е приело като саморегулативна рамка още 2000 г., а държавата беше поела ангажимент да спази като еврорегламент", посочи той и отбеляза, че са нужни единни стандарти за професията с всички последствия от това. "Нашият регистър е доброволен в момента, в нормалните европейски практики той е задължителен, професията е регулирана навсякъде, освен у нас", подчерта Димитров.
Той припомни, че дружеството е изработило проект на закон за професията, с работно име "Закон за дейността и съсловната организация на психолозите в България", който се обсъжда вече от 15 години. Той посочи, че законовата уредба трябва да се приеме, за да се приближим до европейската законодателна рамка за практикуване на професията. "Става въпрос за всички области на психологията", уточни председателят на Дружеството на психолозите.
"Като проблем Пламен Димитров посочи и липсата на обществено финансиране за услугите от сферата на психологията и психотерапията.